Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Тест за хепатит С

Тест за хепатит С

Тест за хепатит С - изображение

Вирусен хепатит тип С е глобално разпространено заболяване и е важен фактор за възникването на хронични чернодробни заболявания.

Както хепатит В, така и хепатит С често е наричан „тихия убиец”, тъй като хората могат години наред да живеят със заболяването, без да знаят, че са инфектирани и заразни.

Заразяването с хепатит С става основно по кръвен път чрез венозна употреба на наркотици, чрез нестерилно медицинско оборудване и кръвопреливане, възможно е предаването от майка на дете.

Скрининговите програми и ранната диагностика на хепатит С спомагат за провеждане на адекватно лечение, в известна степен предотвратяване на усложненията и ограничение на разпространението на инфекцията. 

Тестът за хепатит С е лабораторно изследване, което цели откриване на специфични маркери - генетичен материал от хепатитния вирус С (РНК) или антитела (белтъчни молекули, които организмът произвежда срещу вируса)  в кръвта на изследвания.

В практиката най-често се използват два типа тестове за откриване на инфекция с хепатит C вируса – Elisa и Riba. При тези серологични изследвания се търсят антитела antiHCV Ab

За да се установи дали вирусът на хепатит C е активен се прави друг кръвен тест, наречен тест за вирусно натоварване. При този тест посредством метода PCR (полимераза верижна реакция), се търси генетичен материал (РНК - рибонуклеинови киселини) от вируса на хепатит С. РНК може да бъде открита в кръвта 1-2 седмици след заразяване с вируса.

Тестът за хепатит С, при който се доказва наличие на вирусна РНК се прави за потвърждаване на резултатите от серологичните изследвания, измерване на нивото на разпространение на вируса в кръвта или проследяване ефекта от лечението.
 

В кои случаи се препоръчва провеждане на изследването?

Тест за хепатит С се прави главно за да се отхвърли или потвърди инфекция с хепатит С вирус. Изследването се провежда най-често в следните случаи:

 • За да се установи дали нарушената функция на черния дроб, се дължи на инфекция с хепатит С
 • Скрининг при хора с повишен риск от заразяване (лекари, медицински сестри, наркозависими)
 • Изследване на потенциални донори на кръв и органи
 • Идентификация на типа хепатит С вирус
 • Определяне стадия на заболяването - острър или хроничен
 •  Проследяване ефекта от проведеното лечение

 Необходима ли е предварителна подготовка?

Не се изисква предварителна подготовка преди извършването на тест за хепатит С.

 Метод на провеждане на изследването:

Използват се  различни лабораторни методи и тестове, за да се докаже хепатит C инфекция. Те включват:

 • Тест за HCV антитела
 • Тест за HCV вирусно натоварване, или HCV РНК (HCV RNA) тест
 • Тест за HCV генотип
 • Чернодробна биопсия 

За целите на изследването е необходимо да се вземе кръвна проба. 

Най-често използваният тест за антитела е HCV EIA или ELISA.

Тестът HCV RIBA  обикновено се използва само за да потвърди позитивен резултат от един HCV EIA тест при човек, при който няма установени никакви рискови фактори  или проявени клинични симптоми.

HCV  blot,  Western Blot /WB/ е качествен ензимен тест за улавяне на антитела към вируса на хепатит С. Използва се като по - специфицен допълнителен тест. Прилагат се при HCV RNA отрицателни пациенти, за доказване на предходна инфекция с хепатит С или за верифициране специфичността на HCV Ag/Ab реакцията.

Тест за измерване на вирусния товар - Viral Load Testкакто споменахме вече при този тест се измерва количеството на HCV RNA (генетичния материал) в кръвта. Наличието на HCV RNA е индикатор за това, че вируса се размножава активно и заразява нови клетки. Има два вида тестове за измерване на вирусния товар:

– Количествени тестове (Quantitative viralload tests) – измерват количеството на вируса в един милилитър кръв (един милилитър кръв е приблизително една капка кръв). Резултатите се използват,  за да се предвиди как ще се отрази интерфероновото лечение на пациента. Колкото по-ниско е измереното количество, толкова е по-голям шанса пациента да се излекува.

– Качествени тестове (Qualitative viralload tests)  - използват се за доказване на рибонуклеинова киселина (RNA) на вируса в кръвта. Правят се за да потвърдят наличието на хроничен хепатит C. Тестът е положителен в случаи, че се открие вирусна РНК.

Тест за генотип – определянето на генотипа на хепатит С се използва при започване на лечението, с цел да се предвиди отговора от терапията. При пациенти с хепатит С вирусна инфекция с генотип 2 или 3 шанса за излекуване е по-висок.

Чернодробната биопсия се използва за да  се проследи разпространението на чернодробното увреждане. Биопсия е най-добрия диагностичен инструмент за определяне на състоянието на черния дроб.

Какво ще усещате по време на изследването?

Вземането на кръвна проба е безболезнена процедура. Може да усетите леко убождане от иглата и стягане от еластичната превръзка

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Вземането на венозна кръв за изследване за хепатит С не крие почти никакви рискове. Възможно е:

 • Да получите малък кръвоизлив около мястото на убождането с иглата
 • В редки случаи е възможно възпаление на вената (флебит). За да премине, е необходимо единствено третиране с топли компреси
 • При хора, които са на лечение с антикоагуланти или антиагреганти (аспирин, синтром, антистенокардин, варфарин), или с проблемно кръвосъсирване е възможно продължително кървене

Резултати от проведеното изследване:

Резултати при тест за хепатит С, които не показват признаци на инфекция се наричат негативни (отрицателни). Това означава, че не се откриват нито антитела срещу вируса, нито генетичен материал от него.

   Нормални стойности:

 • Не се откриват антитела срещу хепатит С вирус
 • Не се открива генетичен материал (РНК) от хепатит С вирус

   Отклонения от нормата:

Откриването на HCV антитела при тестването показва, че организмът се е срещнал с хепатит С вируса в даден период от време. Наличието на антитела не е сигурно доказателство за активна инфекция в момента на изследването. При някои хора (2 до 4 на всеки 10) естествената защита на тялото може да успее да се справи с вируса, но останалите 6 до 8 души развиват заболяването.

В такъв случай е необходимо допълнително да се направи тест за вирусна РНК, за да се определи дали в момента има инфекция. Чрез генотипизиране може да се определи точния щам на вируса.

Откриването на вирусна РНК при теста за хепатит С говори за наличие на инфекция в момента на изследването.

Важно е да се отбележи, че хепатит С вирусната РНК ( RNA, рибонуклеинова киселина) е първият маркер, който се открива в кръвта около 15 дни след заразяването, докато антителата срещу хепатит С се появяват по-късно, след около 45 дни. 

Друг фактор който трябва да се вземе под внимание е, че в ранната фаза на инфекцията с HCV е наблюдава т.нар. прозрачен период между появата на РНК и анти-HCV антитела, който трае между 1 и 2 месеца. Диагностиката в този период може да се оптимизира чрез доказване на циркулиране на HCV core Ag, който се появява дни след появата на HCV РНК.

Кога не трябва да провеждате изследването?

Няма противопоказания за провеждане на изследването.

5.0, 1 глас

ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА Тест за хепатит С

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИзследванияНовиниЛюбопитноАлт. медицинаХранене при...Здравни съветиЛеченияДиетиБотаникаКлинични пътекиОрганизацииИсторияВидеоМикробиологияНаучни публикацииСнимкиНормативни актовеСпециалистиТестовеНаправления в медицинатаПсихологияЛайфстайлСоциални грижиСпортЗаведенияПатологияРецептиФизиологияСъставкиХрани и ястия