Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Тест за хепатит Д

Тест за хепатит Д

Тест за хепатит Д - изображение

Хепатит Д е инфекциозно заболяване, при което се уврежда черния дроб. Причинява се от делта хепатитен вирус. Винаги протича като коинфекция (едновременно) с хепатит В. Основни механизми на предаване на заразата са полов и битов, по-рядко кръвен. 

Повече за делта-(супер)инфекция при хепатит В може да прочетете тук:

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Тест за хепатит Д се прави при доказана инфекция с хепатит В. Преболедувалите от хепатит В и ваксинираните против хепатит В придобиват траен имунитет, който ги прави невъзприемчиви към делта вирусна инфекция и ги защитава спрямо хепатит Д.

Необходима ли е предварителна подготовка?

Подготовка за тест за хепатит Д не е необходима. 

Метод на провеждане на изследването:

За целите на изследването за хепатит Д е необходимо вземане на кръвна проба. Кръв се взема от вена на ръката, след пристягане на мишницата с еластична превръзка. Мястото на пунктирането се притиска няколко минути след изваждането на иглата, за да спре кървенето.

Какво ще усещате по време на изследването?

Вземането на кръвна проба не е свързано с неприятни усещания. Може да ви заболи леко при вкарването на иглата и да усещате пристягането от еластичната превръзка. 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Вземането на кръвна проба при тест за хепатит Д не крие особени рискове. Все пак трябва да се споменат възможните, макар и рядко усложнения. Това са получаването на малък кръвоизлив около мястото на иглата, възпалението на вената (флебит) и продължителното кървене при проблемно или медикаментозно контролирано кръвосъсирване.

Резултати от проведеното изследване:

Диагнозата на вирусен хепатит Д е тясно свързана с диагнозата на хепатит В. При изследване за хепатит Д се търсят специфични маркери за делта хепатитния вирус.

    Нормални стойности:

Не се откриват анти-делта антитела или делта антиген.

   Отклонения от нормата:

Доказването на анти-делта антитела в кръвта при тест за хепатит Д се смята за сигурен диагностичен белег, поради трудното улавяне на делта антигена.

Кога не трябва да провеждате изследването?

Противопоказания за провеждане на тест за хепатит Д не са известни.

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни проблемиИзследванияНовиниЛюбопитноХранене при...Алт. медицинаЗдравни съветиЛеченияДиетиБотаникаКлинични пътекиОрганизацииВидеоМикробиологияИсторияНаучни публикацииСнимкиНормативни актовеСпециалистиТестовеНаправления в медицинатаЛайфстайлПсихологияСоциални грижиСпортЗаведенияРецептиПатологияФизиологияСъставкиХрани и ястия