Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Изследване за грипен вирус

Изследване за грипен вирус

Изследване за грипен вирус - изображение

Въведение

В кои случаи се препоръчва провеждане на изследването?

Необходима ли е предварителна подготовка?

Метод на провеждане на изследването:

Какво ще усещате по време на изследването?

Има ли рискове от провеждане на изследването? 

Резултати от проведеното изследване:

Кога не трябва да провеждате изследването?

 

Въведение

Грип, познат още и като инфлуенца (Influenza), а в миналото и като испанска болест, е остро инфекциозно заболяване на дихателните пътища, което се причинява от вируса на грипа (инфлуенца вирус).
Изследването за грипен вирус се провежда с цел откриване на антигени на инфлуенца вируса в проби от дихателните пътища или в кръвния серум.

Има 3 типа грипни вируси — А, В и С, като само типове А и В водят до сериозно заболяване и причиняват повечето грипни епидемии.
Грипен вирус тип С може да причини леки респираторни заболявания и няма данни, че води до епидемии.

Инфекциите, дължащи се на грипен вирус тип В, обикновено протичат по-леко в сравнение с инфекциите с грипен вирус тип А.

Инфлуенца вирусите тип А са допълнително класифицирани на подтипове, базирайки се на 2 основни повърхностни антигени (протеини по външната мембрана на вируса):

 1. хемаглутинин (Н);
 2. невраминидаза (N);

Щамовете H1N1 и H3N2 са двата най-разпространени щама на грипен вирус тип А при хората.Грипен вирус

В северното полукълбо годишните епидемии от грип обикновено възникват през есенно-зимния период, като продължителността им варира.

През периода 2009-2010 г. в Мексико се появява нов грипен вирус (наречен 2009 H1N1, а по-рано и "свински грип"), който бързо се разпространява в целия сят, което води до първата грипна пандемия в последните 40 години.

В повечето случаи диагнозата "грип" се поставя без провеждането на лабораторни изследвания, особено ако инфекцията е възникнала през грипния сезон и вече са документирани случаи на грип в съответния район.

Ако са минали повече от 48 часа от началото на симптомите (периодът, през който антивирусното лечение е най-ефективно) и ако няма доказателства за тежко заболяване или вторични усложнения, на пациента обикновено се препоръчва домашно лечение — почивка, прием на повече течности и лекарствени продукти без лекарско предписания за облекчаване на симптомите.

Повече информация за заболяването може да прочетете тук:


В кои случаи се препоръчва провеждане на изследването?

 • Изследване за грипен вирус се назначава основно през грипния сезон при наличието на признаци и симптоми, характерни за грип, като не всеки човек, имащ симптоми на грип, изисква изследване.

Най-добрият период за провеждане на изследване за грипен вирус е в рамките на 48 часа от началото на грипните симптоми — в този интервал има по-голямо количество от вируса на грипа (високо вирусно натоварване) и това улеснява откриването му, а също така антивирусното лечение ще има по-голям ефект.
Ранното откриване на грипния вирус спомага за значителното ограничаване на разпространението на вируса и намалява тежестта на грипната инфекция.

Най-честите симптоми на грип включват:

 1. главоболие;
 2. повишена температура, втрисане;
 3. болки в мускулите;
 4. обща отпадналост и изтощение;
 5. запушен нос;
 6. възпалено гърло;
 7. непродуктивна кашлица;
 8. при някои грипни щамове — диария и повръщане;

Симптоми на грип

 • При възникването на огнище на респираторно (дихателно) заболяване в затворени помещения като болници, старчески домове или училища, изследването за грипен вирус ще спомогне да се определи дали причината за инфекцията не е грипен вирус;
 • Диагностицирането на грипна инфекция спомага за ограничаване на ненужната употреба на антибиотици;
 • Изследването за грипен вирус по-специално се препоръчва при индивиди, които са:
  1. хоспитализирани (в болница);
  2. с отслабена имунна система;
  3. изложени на повишен риск от сериозни усложнения;
 • Изследването за грипен вирус може да се използва за идентифициране на типа на грипния вирус (А, В или С) и/или щамът, причиняващ инфекция;
 • При наличие на потвърдени случаи на грип в общността може да се направи изследване за грипен вирус, за да се потвърди диагнозата и евентуално да се назначи антивирусно лечение.

  Когато все още няма потвърдени случаи на грип в общността, може да се направи бърз тест за грип, което ще спомогне да се документира наличието на грип в определени райони, както и да се диагностицират хора със симптоми на грип и да изключат на други заболявания.

 • В някои случаи изследването се провежда при смъртен случай, причината за който е тежко, остро заболяване, като грип е била предполагаемата причина.Испански грип

 • В редки случаи може да е налице контакт с грипния вирус и извън обичайния грипен сезон — при пътуване в страни, в които е налице увеличена честота на случаите с грип.
  В този случаи може да се направи вирусна култура, за да се постави окончателна диагноза.
 • Изследването на грипния вирус се извършва също така с цел:
  1. мониториране на видовете (щамовете) на грипните вируси в епидемичните огнища;
  2. търсене на нови вирусни щамове, което ще спомогне за предотвратяването на евентуална пандемия;
  3. проследяване на вирусните щамове за резистентност към антивирусни лекарства;
  4. разработването на по-ефективни грипни ваксини;

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

Изследването за грипен вирус не изисква специална подготовка.


Метод на провеждане на изследването:

От решаващо значение за провеждането на всеки един от тестовете за грип е правилното вземане на пробата за изследване, като при различните методи за изследване има различни техники за вземане на материал за изследване.

Материалите и начините на вземане на пробите, необходими за диагностициране на грипния вирус, включват:

Вземане на назален секрет

 • Назален секрет— в едната ноздра се вкарва сух тампон, оставя се за няколко секунди, след което се изважда с въртеливо движение и едновременно притискане към стената на ноздрата.

Със същия тампон се взема секрет и от другата ноздра.След вземането на пробите тампонът се поставя в стерилна епруветка с вирусна транспортна среда.

 

Вземане на фарингеален секрет

 • Фарингеален (фаринкс - гълтач) секрет — езикът се притиска с шпатула, след което се въвежда сух тампон, чрез който с бързо и леко движение се обтрива задната стена на фаринкса и основите на сливиците.

След това тампонът се поставя във вирусна транспортна среда.Назофарингеален аспират

 • Назофарингеален (от носоглътката) аспират — аспирирането (всмукването) става чрез катетър (и на двете ноздри), който е снабден с източник на вакуум (може и спринцовка).
 

 

Промивна течност от носа и гърлото

 • Промивна течност от носа и гърлото — пациентът е в седнало положение и с леко наклонена назад глава, като в това време в едната ноздра, а след това и в другата, се впръсква промиваща течност (физиологичен разтвор), като през това време пациентът не преглъща.

След това пациентът навежда главата си напред и течността се събира в подходящ съд.
Промива се и устата с около 5-10 милилитра физиологичен разтвор, като течността се събира.

Серумна проба

 •  Серумни проби — от по-големи деца и от възрастни пациенти се взема кръв (3-5 милилитра), а от кърмачета 1 милилитър.

Взетата кръв се центрофугира и отделения серум се изпраща за изследване.

Подробна информация за вземането на кръв от медицински специалист ще намерите в:

— Изследване на кръв

 

Има няколко изследвания за грипен вирус, чрез които може да е открие инфлуенца вирусът, и така да подпомогнат поставянето на диагноза.
Използваните методи често зависят от условията, при които се провежда изследването, както и причината за изследване:

 • Бърз диагностичен тест за грип (Rapid influenza diagnostic test — RIDT):

Този тест се използва за откриване на грипния вирус в секрет от горните дихателни пътища и е един от най-често използваните методи за диагностициране на тази инфекция, като може да се използва и като скринингово изследване.
Най-подходящият материал за изследване при бързия тест е секрет от назофаринкса (носоглътка), но може да се използва и секрет от носа или гърлото.Бърз диагностичен тест за грип (Rapid influenza diagnostic test — RIDT)

В зависимост от използвания метод този тест може да бъде направен в кабинета на лекаря или в домашни условия за около 15 минути или може взетите проби да се изпратят в лаборатория, като резултатите ще бъдат готови в рамките на същия ден.

RIDT дава възможност за разграничаване на грипна инфекция от други вирусни и бактериални инфекции с подобни симптоми, които могат да доведат до сериозни последици и трябва да бъдат лекувани по различен начин.

Бързите тестове за грип са най-надеждни в рамките на първите 48 часа от началото на симптомите, като освен че спомагат за диагностициране на грипния вирус, предоставят информация дали антивирусните лекарства ще бъдат ефективни в конкретния случай или не.

Бързите тестове се различават според способността си за откриване на вируса на грипа:

 1. тестове, които могат да откриват само грипни вируси от тип А;
 2. тестове, които могат да откриват типове А и В, но не могат да ги разграничават;
 3. тестове, които отриват грипен вирус и определят дали е тип А или В;

Нито един от бързите тестове обаче не е в състояние да отдиференцира различните щамове на грипен вирус тип А, като например H1N1 и H3N2.

Основният недостатък на бързия тест за диагностициране на грип е високият процент на фалшиво отрицателни резултати.

Чрез бързите тестове обикновено се откриват 40-70% от случаите на грип, поради което при хора със съмнение за грипна инфекция се препоръчва провеждане на лечение, дори тестът да е отрицателен.

Чувствителността на бързите тестове за грип в повечето случаи е около 50-70%, като е по-висока при деца, отколкото при възрастни.
Специфичността на тези тестове като цяло е висока (90-95%) и може да варира в зависимост от възрастта и вида на взетия материал.

За потвърждаване на отрицателните резултати от бързия тест за грип е необходим отрицателен резултат от вирусна култура или полимеразна верижна реакция (PCR) с обратен презапис (RT-PCR).

В някои случаи бързите тестове за грип могат да покажат положителни резултати, дори да не е налице грипна инфекция.

 • Вирусна култура:

Вирусната култура се счита за "златен стандарт" в диагностицирането на грипния вирус, но в някои случаи резултатите са готови след 3-10 дни.

По-бърз вариант на това изследване е еднослойната клетъчна култура, чрез която може да се установи наличието на респираторен вирус в рамките на 24-48 часа.Вирусна култура

Изследването може да се използва:

 1. за потвърждение на положителни резултати при бърз тест за грип;
 2. за потвърждение на отрицателен резултат от бързия тест;
 3. при съмнения за грипна инфекция при даден индивид;

При този тест грипният вирус се култивира, след което се изследва в лаборатория.

Предимството на този метод е, че чрез него може да се определи вида на вируса (А, В или друг респираторен вирус), както и неговите щамове.

Изолирането на вируса в клетъчна култура дава възможност за документиране на грипните щамове, които циркулират в обществото, а също така предоставя информация кои антивирусни средства ще бъдат ефективни при лечението на тези вирусни щамове.

Идентифицирането на грипните вируси в епидемичните огнища подпомага превенцията и лечението на грипната инфекция в цялата общност.
Вирусните култури могат също така да бъдат използвани за идентифициране и на други вирусни инфекции, които причиняват клинични симптоми, подобни на тези при грип.

 • Серологично изследване:

Серологично изследване (откриване на антитела) за инфлуенца не се препоръчва като рутинен тест при грипна инфекция, тъй като не предоставя надеждни резултати, които да подпомогнат вземането на адекватно решение относно клиничното поведение при пациенти със симптоми на грипна инфекция.Серологично изследване

Серологичните изследвания за грип са възможни само в ограничен брой лаборатории и като цяло това изследване не се препоръчва, освен за научни изследвания и изследвания, свързани с общественото здраве.

 • Молекулярни изследвания:
 1. Полимеразна верижна реакция с обратен презапис (Reverse Transcriptase Polymerase Chain Reaction — RT-PCR);
 2. Директен флуоресцентен тест за антитела — DFA и индиректен имунофлуоресцентен метод;
 3. ELISA тест за антигените на инфлуенца А вируса;
 4. Изотермична амплификация на нуклеинови киселини;

Молекулярни изследвания:Молекулярните тестове са с най-висока чувствителност, като чрез тях се открива вирусен генетичен материал в проби от дихателните пътища (например носен или гърлен секрет).

Молекулярни тестове за грип могат да бъдат назначени за диагностициране на инфекция с грипен вирус тип А, особено при индивиди в тежко състояние (хоспитализирани), както и за установяване на огнища на грип.

При диагностициране на инфлуенца чрез RT-PCR метода в някои случаи е възможно да се получат фалшиво отрицателни резултати.

Чрез някои молекулярни тестове може да се направи разграничаване между вирусите тип А и В, както и между отделните подтипове на тип А.

Подтиповете на грипен вирус А

С цел изключване на други заболявания подобни симптоми и/или ако причината на инфекцията е неясна, могат да се назначат допълнителни изследвания, като например:

 1. Тест за пряко и качествено откриване на антиген на респираторен синцитиален вирус (RSV)

  Респираторният синцитиален вирус (RSV) е водеща причина за инфекции на долните дихателни пътища при малки деца и възрастни през студените месеци.

 2. Бактериални изследвания — например тест за стрептокок;


Какво ще усещате по време на изследването?

Информация за това, което ще усетите при вземането на материал за изследване от носа и гърлото, ще намерите в:


Подробна информация за това, което ще усетите при вземането на кръв, необходима за серологично изследване, щя намерите в статията:


Има ли рискове от провеждане на изследването?

Информация относно рисковете при вземането на материал за изследване от гърлото и носа ще намерите при:


Подробна информация за възможните рискове, свързани с вземането на кръв за серологично изследване, ще намерите в:

Резултати от проведеното изследване:

Положителен резултат за грип е индикация, че засегнатото лице най-вероятно е заразено с грипен вирус А или В, като може да му бъде предписано лечение с антивирусни лекарства, за да се облекчат симптомите.

Изследването за грипен вирус обаче може да не предостави информация за това кой щам на вируса предизвиква инфекцията, до какъв стадий се е развила инфекцията или дали ще се развият вторични усложнения.

Отрицателен резултат при изследването за грипен вирус означава, че:

 1. заболяването на изследвания индивид не е грип;
 2. тестът не открива конкретния вирусен щам, предизвикващ инфекцията;
 3. няма достатъчно количество вируси във взетата проба, поради което вирусът не може да бъде открит;

Резултати от изследването за грипен вирусПоложителен резултат от молекулярен тест (например полимеразна верижна реакция с обратен презапис — RT-PCR) означава, че заболяването при изследвания пациент е грип.
Някои от тези тестове могат допълнително да идентифицират подтиповете на грипен вирус А, като например H1N1.

Изолирането на вирус в култура може да се използва за определяне на вида на вируса.
Ако наличният вирус е грипен, могат да бъдат направени по-нататъшни тестове, за да се определи щамът на вируса и чувствителността към антивирусни средства.

Резултатите от лабораторните изследвания трябва винаги да се интерпретират заедно с клиничните признаци и симптоми, а също и с епидемиологичните данни, при поставянето на окончателна диагноза.


Кога не трябва да провеждате изследването?

Факторите, които могат да възпрепятстват провеждането на изследването за грипен вирус или могат да доведат до неточни резултати, включват:

 • При децата е налице тенденция да носят вируса на грипа за по-дълъг период от време в сравнение с възрастните, което може да доведе до различия в чувствителността между деца и възрастни;
 • Резултатите от изследването са силно зависими от разпространението на вируса.

  Фалшиво положителните резултати при изследването за грипен вирус са по-чести през периодите на ниска активност на вируса, когато разпространението е умерено до ниско.

 • Когато грипната активност е ниска, положителните резултати трябва да бъдат потвърдени посредством директен флуоресцентен тест за антитела — DFA, вирусна култура или RT-PCR, тъй като има голяма вероятност за фалшиво положителни резултати;
 • Вирусна култура не трябва се опитва при пациенти с повишен риск от птичи грип А (H5N1), освен ако не е на разположение лаборатория с ниво на биологична сигурност 3 (Biosafety Level 3, BSL 3);Грипна инфекция
 • Неправилното вземане, съхранение и транспорт на материала за изследване, както и събиране на недостатъчно количество материал за изследване, може да доведе до фалшиво отрицателни резултати;
 • През периода, когато е налице пик на болните от грип, вероятността за фалшиво отрицателни резултати е голяма.
  Ето защо е необходимо потвърждаване на резултати чрез имунофлуоресценция, вирусна култура или RT-PCR, тъй като отрицателните резултати не изключват грипна инфекция;
 • Нито един от бързите тестове за изследване на грип не осигурява информация за подтиповете на грипен вирус тип А, както и никой от тези тестове не може да отдиференцира щамовете на грипен вирус А, инфектиращи хората, от тези щамове, които обикновено засягат птиците или други животни (например H5, H7, H9).
  За да се идентифицират тези подтипове на грипния вирус тип А, необходимо е да се направят специализирани тестове.
 • Изследванията за грип са с по-ниска чувствителност при възрастни, отколкото при деца, защото децата отделят вируса по-продължителен период от време;
 • Ако циркулират нови грипни щамове, тестовете за грип няма да са способни да ги открият.
  В тези случаи се разработват нови тестове, които включват и новите щамове.

 

По статията работи: Иван Стойчев

5.0, 9 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА Изследване за грипен вирус

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИзследванияИсторияНовиниЛюбопитноЛеченияЗдравни съветиКлинични пътекиНормативни актовеСпециалистиСнимкиАлт. медицинаЛайфстайлОрганизацииБотаникаПатологияХранене при...ДиетиМикробиологияТестовеНаправления в медицинатаПсихологияСоциални грижиСпортЗаведенияПрезентацииЗдравни проблемиВидеоАнкети