Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Тест за трихинелоза

Тест за трихинелоза

Тест за трихинелоза - изображение

Тестът за трихинелоза е лабораторно, паразитологично изследване за доказване на причинителя на заболяването - нематодът Trichinella spiralis в човешкия организъм.

Трихинелозата е остро или хронично протичащо заболяване при човека и някои бозайници, развива се вследствие консумация на трихинелозно месо. Проявява се с повишена температура, оток по лицето, мускулни болки, хипереозинофилия и токсоалергичен синдром. Инкубационният период е средно 5-20 дни.

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Изследването за трихинелоза се провежда при наличието на споменатите симптоми, които се проявяват след консумация на недобре термично обработено, опаразитено месо или млечни продукти.

По - често тестът за трихинелоза се прави при хора, които консумират сурово или полусурово месо и месни продукти, ловците и членовете на техните семейства, свиневъди, месари, колбасари, кланични работници и други.

Желателно е теста за трихинелоза да се направи при развила се епидемиологична обстановка.

При отстрел на глигани, както и клане на домашни прасета задължително месото се изследва за трихинелоза от ветеринарните органи.

Необходима ли е предварителна подготовка?

При изследване за трихинелоза не е необходима предварителна подготовка.

Метод на провеждане на изследването:

Диагнозата трихинелоза се изгражда на базата на епидемиологичната анамнеза (данни за консумация на нетрихинелоскопирано месо), характерна клиничната картина (грипоподобно заболяване придружено от мускулни болки и еозинофилия, най-често през есенно-зимния период) на клиничния преглед, както и на специфичните паразитологични и други параклинични изследвания.

Паразитологична диагностика на трихинелоза:

Материал за изследване: от пациента – фекална проба (първите 48 часа), повърнати материи, кръв за серодиагностика, биопсичен и патологоанатомичен материал.

От заподозряното месо или месни продукти - по 50-60г от език, диафрагма, междуребрената мускулатура. Сланина и вътрешни органи не подлежат на изследване.

Микроскопси методи за изследване за трихинелоза:

 • Компресионна трихинелоскопия – на месо и месни продукти.
 • Изкуствено смилане с изкуствен стомашен сок – на месо и местни продукти (в случаите на отрицателен резултат при компресивната трихинелоскопия).
 • Хелминтоларвоскопия на повърнати материи (след стомашна промивка) и на фекални проби през първите 3-4 дни – търсят се възрастни или млади трихинели.
 • По Staubli – за изолиране на млади трихинелни ларви. От 5-тия до 15-ия ден на инвазията се взема венозна кръв от болните, центруфугира се и в седимента се търсят ларвите чрез микроскопиране.
 • Имунодиагностични: РПХА, РИФ, ELISE, при диагностични титри съответно 1:100,  1:10, и 1:200. Те се позитивират след 14-ия ден, теста Western blot, PCR.
 • При приложението на специален биосензор и липозомен диагностикум, с помощта на IgM-ELISA опаразитяването се доказва още на 4-5 ден от инвазията.
 • Трихинелни антигени се откриват в урината чрез реакция уропреципитация, а копроантигени (на 4-то денонощие от инвазията) чрез ELISA. Антителата персистират дълго време до 18 години.
 • Мускулна биопсия – извършва се не по-рано от 10-ия ден след инвазията, от хирург под анестезия. Рядко се използва в практиката.

Какво ще усещате по време на изследването?

Повечето методи използвани при изследване за трихинелоза са безболезнени и не са свързани с неприятни усещания.

Тест за трихинелоза се прави на кръвна проба, получена от вена на ръката. Може да усетите убождане при преминаването на иглата през кожата.

Мускулната биопсия се прави под местна анестезия и пациентът не усеща болка.

Резултати от проведеното изследване:

При изследване за трихинелоза от параклиниката се установяват следните промени:

 • левкоцитоза с лимфоцитоза и еозинофилия
 • хипопротеинемия с повишени стойности на имуноглобулините
 • повишава се сиаловата киселина и се появява С- реактивен протеин
 • понижават се стойностите на кръвната захар, калция, калия, хлоридите, холестерина, фосфолипидите
 • неколкократно се повишават стойностите на ензимите креатининкиназа (КК) – до 10 пъти, фосфаталдолазата, лактатдехидрогеназа, трансаминазите АСАТ и АЛАТ
 • в урината се установява – албуминурия, увеличение на уробилиногена, хипокреатинурия
 • електромиографско изследване показва скъсяване по времетраене и снижаване по амплитуда на акционните потенциали
 • При компресивната трихинелоскопия се наблюдават капсулирани мускулни трихинели.
 • При смисалне с изкуствен стомашен сок се наблюдават трихинели, без капсули, спираловидно завити (живи) или разгърнати като скоба.

Профилактика
Да не се консумира нетрихинелоскопирано месо от домашни и диви животни, да не се яде сурово месо (кайма) и да не се опитва на вкус сурова кайма, задължително да се занесе за трихинелоскопиране от добитото (заклано или отстреляно) домашно свинско, конско или дивечево (глиган) месо.

4.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИзследванияКлинични пътекиОрганизацииЛайфстайлИсторияЛюбопитноСпорт и туризъмСпортМикробиологияДиетиНовиниСпециалистиЗдравни съветиАлт. медицинаНормативни актовеЛеченияСнимкиХранене при...ТестовеБотаникаНаправления в медицинатаПсихологияСоциални грижиИнтервютаЗаведенияФизиология