Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Изследване за менинго-радикуларно дразнене

Изследване за менинго-радикуларно дразнене

Изследване за менинго-радикуларно дразнене - изображение

Изледването за менинго-радикуларно дразнене се прави при възпалителни заболявания на мозъчни обвивки - менингити (вследствие на бактериални, вирусни или микотични инфекции) и субарахноидна хеморагия. Меките мозъчни обвивки се дразнят и вследствие на интракраниални кръвоизливи с пробив към ликворните пространства и туморни процеси. Менингеален синдром може да се развие още при мозъчен оток, травми, хидроцефалия и различни други процеси, които могат да дразнят менингите.

Необходима ли е предварителна подготовка?

При изследване на менинго-радикуларно дразнене не е необходима предварителна подготовка.

Метод на провеждане на изследването:

Изследването на ригидно повишения мускулен тонус е много важен етап в диагнозата на менингеалния синдром. Използват се следните приоми:

  •  Изследване за вратна ригидност

Главата е силно извита назад и “забита” във възглавницата, поради повишен мускулен тонус на екстензорите на врата. Главата на болния се подхваща с ръка отзад и се прави опит за пасивна флексия на главата. При вратна ригидност се усеща силно съпротивление и главата не може да се свие и доближи към тялото. Краен израз на ригидността на тилната и гръбната мускулатура е особената поза опистотонус, характеризираща се със силно изопване на главата назад и извиване тялото напред като дъга. Краката и ръцете на болния са свити. 

  • Симптом на триножника

Характерен е за детската възраст. Ако накараме легналото дете да седне, то не успява и се подпира с ръцете си назад, като заедно с тялото образува триножник.

  •  Симптом на Kernig

Симптома на Керниг (Kernig) се установява по следния начин: лекарят сгъва единия крак на болния под прав ъгъл свит в колянната и тазобедрена става, след това се опитва да го разгъне в колянната става. При положителен симптом се усеща съпротива и разгъването е невъзможно или непълно.

  • Симптоми на Brudzinski 

Горен симптом на Брудзински (Brudzinski) се проявява при пасивно сгъване от лекаря на главата на пациента напред крайниците на болния се свиват леко в колената. 

Долен симптом на Брудзински (Brudzinski) - при енергично свиване на единия крак в тазобедрената и колянна става, другия крак сам повтаря това движение в по-малък обем.

  • Симптом на Lessage

Симптома на Лесаж се наблюдава при бебета.

При повдигане на детето, чрез хващане под мишниците, краката са трайно свити, а главата се извива назад.

При здраво дете краката непрекъснато се свиват и разпускат.

 

  • Сетивните възбудни симптоми, предизвикани от менинго-радикуларното дразнене, са следните:

Налице е повишена чувствителност към светлина (фотофобия) и шум (аудиофобия). Болният се усамотява в тъмна стая, завива се през глава, за да избегне външни дразнения. Установява се и тактилна (кожна) хиперестезия – дори леко докосване предизвика неприятно или болезнено. Хиперестезия се наблюдава и спрямо допира на облеклото и завивките.

Какво ще усещате по време на изследването?

При изследване за менинго-радикуларно дразнене клинично вратната ригидност се изявява с „втвърдяване” на вратната мускулатура, пасивните и активните опити за доближаване на главата към гърдите са силно болезнени. По време на изследването се наблюдават патологична чувствителност към слухови, светлинни и болкови дразнения.

Резултати от проведеното изследване:

Клиничното установяване на менинго-радикуларни симптоми, е индикация за извършване на лумбална пункция, изваждане на ликвор и изследването му.

 

4.3, 8 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноЛеченияМедицински изследванияКлинични пътекиОрганизацииХранене при...Здравни съветиНовиниИсторияВидеоЛайфстайлБотаникаДиетиНормативни актовеАлтернативна медицинаСнимкиСпециалистиТестовеНаправления в медицинатаПсихологияСоциални грижиСпортЗаведения