Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Системни увреждания на съединителната тъкан Други некротизиращи васкулопатии Гигантоклетъчен артериит с ревматична полимиалгия

Гигантоклетъчен артериит с ревматична полимиалгия МКБ M31.5

Гигантоклетъчен артериит с ревматична полимиалгия МКБ M31.5 - изображение

Болестта на Хортон представлява гигантоклетъчен артериит, който засяга най-често клоновете на каротидната артерия. Проявява се като темпорален артериит и полимиалгия реуматика.

Причината за гигантоклетъчен артериит с ревматична полимиалгия е непозната. Наличието на температура, левкоцитоза и др. води до предположението за причинна връзка с инфекциозен агент. Допуска се участието на хуморални и клетъчномедиирани имунни механизми в патогенезата.

Обикновено гигантоклетъчен артериит с ревматична полимиалгия започва постепенно. Първите симптоми включват повишена температура, лесно изморяване, отпадналост, загуба на тегло, както и поява на ревматична полимиалгия. Главоболието започва в началото на заболяването и може да бъде водещ симптом. Болката е остра, локализирана в едната темпорална област, тя нарушава съня на болните. Характерни са и очните нарушения, които се дължат на запушване на някоя от орбиталните или очни артерии. Друг симптом е болката при дъвчене. Тя се дължи на клаудикацио на дъвкателната мускулатура. Ревматичната полимиалгия се характеризира с болки и скованост в мускулите на раменния и тазовия пояс, на шията и др.

Диагнозата гигантоклетъчен артериит с ревматична полимиалгия се подозира при лица над 50 години, които се оплакват от наскоро възникнало главоболие, преходна или внезапна загуба на зрението, миалгия и др. Най-голяма информативна стойност има биопсичното изследване на темпоралната артерия.

Кортикостероидите са средство на избор при лечението на темпоралния артериит и ревматичната полимиалгия. Прилагат се и нестероидни противовъзпалителни препарати, с помощта на които се повлиява болката. В редки случаи се налага използването на имуносупресори.

3.7, 7 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Гигантоклетъчен артериит с ревматична полимиалгия МКБ M31.5

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Гигантоклетъчен артериит с ревматична полимиалгия МКБ M31.5

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Гигантоклетъчен артериит с ревматична полимиалгия МКБ M31.5

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Клинични пътеки