Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Артропатии Други увреждания на ставите Други увреждания на ставите, некласифицирани другаде Ставна болка

Ставна болка МКБ M25.5

Ставна болка МКБ M25.5 - изображение

Езикът на болката е познат на всички без изключение и не се нуждае от превод. Нашият организъм прибягва към него когато иска да сигнализира за наличие на различни патологии. В това време ние се ограничаване до използването на различни средства, с които „заглушаваме” досадните симптоми, нарушаващи обичайния начин на живот, при това не се замисляме сериозно за причините, които ги предизвикват.

Ставната болка представлява най-мъчителното проявление на заболяване на опорно-двигателния апарат. По статистика от тази патология страдат около 30% от населението на земното кълбо. Особена актуалност е, че заболяванията на ставите се придобиват при увеличаване на възрастта. Съгласно епидемиологическите изследвания, патологията на ставите при лица по-възрастни от 40 години се открива при 50% от случаите, а над 70 години – при 90%. Именно затова Световната Здравна Организация обяви първото десетилетие от новия век за борба със заболяванията на опорно-двигателния апарат. Ако навреме не предприемете необходимите мерки, болковия синдром се превръща за човека в ежедневно изпитание, когато даже и простите движения се отдават трудно, а за активен живот остава само да си спомняме. За да можем правилно за ”разшифроваме“ сигналите на своя организъм и да не допускаме такива тежки последствия е нужно преди всичко добре да разберем причините за възникването на заболяването – само тогава може да предприемем правилно лечение и да избегнем много усложнения.

Ставите на човека представляват сложна биохимична конструкция. Всички ставни повърхности на човека са покрити с еластична, гъвкава и гладка тъкан – хрущял. Неговата дебелина зависи от типа на ставата, функционалното натоварване върху нея и е от един до няколко милиметра. Всяка става е заключена в капсула – ставна обвивка. Нейните клетки отделят вътреставна (синовиална) течност, която за ставата е това, което е маслото за автомобила – тя намалява триенето на ставните повърхности и храни хрущяла. Едни стави, например на гръбначния стълб, са подредени доста плътно и не допускат големи движения. Други – лакътна, китка, коленна – са много подвижни.

Известни са повече от 100 ставни заболявания. За повечето от тях, без да разглеждаме различията, са характерни общи симптоми, представляващи така наречения ставен синдром. Той се проявява като промяна и деформация на ставите (изменение на тяхната форма вследствие на оток на около ставните тъкани и патологични тъкани разраствания), локални възпаления, ограничение на движенията на ставите и като следствие нарушение на тяхната функция, при това винаги има изразена ставна болка. За нея съществува специален термин – артралгия. При цялото многообразие от причини, предизвикващо поражение на ставите, болшинството от случаите условно може да се подразделят на две групи – възпалителни и дегенеративно-дистрофични заболявания.

3.2, 10 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Ставна болка МКБ M25.5

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Ставна болка МКБ M25.5

ВСИЧКИ

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Ставна болка МКБ M25.5

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия