Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Калцитонин

Калцитонин

Калцитонин - изображение

Калцитонинът представлява хормон, който бива продуциран от парафоликуларните клетки (С-клетките) на щитовидната жлеза. Хормонът е свързан с калциевите нива в кръвта и се смята, че пречи на разграждането на костите, въпреки че не е изяснено как точно работи.

В две редки състояния, хиперплазия на С-клетките и рак на медулата на щитовидната жлеза, се продуцират много големи количества калцитонин. С-клетъчната хиперплазия е състояние, което може да прерасне или да не прерасне в медуларен рак на щитовидната жлеза. Този вид рак е малигнен и може да се разсее (метастазира) извън жлезата, което изключително затруднява лечението му.

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Изследването на калцитонин се използва главно за диагноза на С-клетъчна хиперплазия или тироиден рак, за да се проследи лечението и да се наблюдава за рецидиви. Също може да се използва за скрининг за медуларен тироиден рак при хора с множествена ендокринна неоплазия тип 2.

Симптомите от страна на щитовидната жлеза може да включват:

  • Подутина в предната част на шията
  • Болка в гърлото или предната част на шията
  • Промяна в гласа
  • Затруднения при гълтане или дишане
  • Персистираща кашлица, която не се свързва с друго заболяване

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

Не приемайте храна вечерта преди теста.

 

Метод на провеждане на изследването:

За да се извърши измерването на калцитонин се взема кръвна проба от вена на ръката.

 

Какво ще усещате по време на изследването?

Може да усетите неприятно проникването на иглата през кожата.

 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Съществени рискове при вземане на кръв за изследване няма. Възможни са някои леки усложнения, като хематом, флебит и леко кървене, но те се срещат рядко.

 

Резултати от проведеното изследване:

Ниското ниво на калцитонин означава, че е малко вероятно симптомите да са причинени от хиперплазия или рак на щитовидната жлеза.

Повишена концентрация на калцитонин означава, че се произвеждат големи количества от хормона. Значително повишените нива на калцитонин са добър индикатор за С-клетъчна хиперплазия или медуларен тироиден рак. Все пак, за да се постави диагноза са необходими и други изследвания, като ехография и биопсия на щитовидната жлеза.

С успешно лечение на рака на щитовидната жлеза, което се състои обикновено в премахване на жлезата, нивата на калцитонин падат до много ниски стойности. Ако се задържат ниски продължително време, то най-вероятно лечението е било успешно. В някои случаи нивата на калцитонин падат, но остават средно високи след лечението. Това означава, че е останала някаква калцитонин продуцираща тъкан. Нивата на калцитонина се следят дълго време. Ако започнат отново да се повишават, най-вероятно се касае за рецидив на рака.

 

Кога не трябва да провеждате изследването?

Контраиндикации за изследване концентрацията на калцитонин в кръвта няма.

2.7, 3 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА Калцитонин

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИзследванияЗаболявания (МКБ)Здравни съветиИсторияАлт. медицинаФизиологияЛюбопитноНовиниСпортЛеченияНаучни публикацииПатологияПсихологияИнтервютаХранене при...ВидеоСнимкиКлинични пътекиБотаникаСпециалистиЛайфстайлЗаведенияНормативни актовеОрганизацииСоциални грижи