Начало Медицинска енциклопедия Лечения Лечение с епинефрин Медикаментозно лечение

Лечение с епинефрин

Лечение с епинефрин - изображение

Живеем в свят, пълен с алергени, едни от които водят до безобидна реакция, протичаща със зачервяване, лек обрив, стомашно оплаквания, но други крият сериозен риск от развитието на тежка, потенциално застрашаваща живота на човека реакция, известна в медицината като анафилаксия (анафилактична реакция, анафилактичен шок).

Множество тригери могат да провокират изявата на алергична реакция, като най-често това са различни видове храни (яйца, шоколад, ягоди, фъстъци, морски дарове), насекоми (ужилване от оси, ухапване от паяци, мравки и други насекоми), лекарства (най-често от групата на пеницилините, други антибиотици) и много, много други.

Независимо от провокиращия агент при чувствителни лица се наблюдава развитие на реакция на свръхчувствителност, която в зависимост от редица индивидуални особености и силата на дразнещия фактор може да доведе до анафилаксия.

Така например при лица, които не страдат от алергии, ужилването от оса води най-често само до локална реакция и не застрашава съществено комфорта на болните, докато при алергични пациенти единично ужилване може да провокира сериозна реакция, а многократни ужилвания могат да застрашат живота на болния.

Рискът е по-висок при наличие на доказана алергия, наследствена предразположеност (близък роднина с алергични заболявания), някои автоимунни заболявания повишават чувствителността на организма и редица други.

При доказана алергия към конкретен агент всеки пациент трябва да носи в себе си доза епинефрин (наричан още адреналин), която да приложи своевременно при първите признаци на сериозна алергия.

Лечение с епинефрин (адреналин) се прилага в състояния на спешност и води до осигуряване на време за пациента до своевременното му транспортиране до най-близкото лечебно заведение, където следва да се проведе адекватно, индивидуално съобразено противоалергично лечение.

Какво представлява епинефрин (адреналин)?

Какво представлява епинефрин (адреналин)?

По същество епинефрин или адреналин принадлежи към групата на лекарствата, известни като симпатикомиметици, въздействайки върху алфа и бета рецепторите, разположени в различни органи и структури в организма.

С висока плътност рецептори от вида бета (по-конкретно от подвида бета 2) се откриват в белите дробове. Свързването на епинефрин с тези бета две адренорецептори води до релаксация на бронхиолите и гладката мускулатура, съответно облекчаване на проявите при наличие на задух и респираторен дистрес, обструкция и други.

В сърцето също се наблюдава висока плътност на бета рецептори (предимно от вида бета едно), като свързването на адреналин с тях води до повишаване на контрактилността и възбудимостта на сърдечния мускул.

Адреналин води до следните сърдечни ефекти:

 • позитивен инотропен ефект: характеризира се с повишение на силата и скоростта на контракциите на сърдечния мускул
 • позитивен хронотропен ефект: води до увеличаване на сърдечната честота
 • предизвиква вазоконстрикция: свиването на съдовете води до подобряване на кръвооросяването

Лекарството е налично единствено за парентерална употреба, като най-често се прилага подкожно или интрамускулно. В някои случаи (под строг медицински контрол) медикаментът може да се приложи интравенозно.

В зависимост от сферата на приложение лекарството е налично за употреба и в други локализации (за удължаване действието и ефекта на локалните анестетици в стоматологията например, ограничена употреба в офталмологията).

Пациентите с доказана алергия се съветват винаги да носят в себе си налична инжекция адреналин за възможност от своевременна реакция при контакт с провокиращия алергията фактор. Приложението на адреналин не е достатъчно за овладяване на реакцията, но осигурява необходимото време за транспортиране на болния до съответния медицински екип или до пристигането на екипа при позвъняване на бърза помощ.

Не се препоръчва приложението на повече от една инжекция адреналин от болния в състояния на спешност поради риск от нежелани ефекти. Приложението на две или повече дози адреналин при тежка алергия се осъществява по специалист и задължително под медицински контрол и мониторинг.

При кои състояния и заболявания се прилага лечение с епинефрин (адреналин)?

Кога (при кои заболявания и състояния) се препоръчва лечение с епинефрин (адреналин)?

Адреналин намира приложение за лечение и допълнителна терапия при редица състояния и хирургични манипулации, но е най-известен с приложението си при тежка алергична реакция (анафилаксия).

При данни за тежка алергия (консумация на доказан алерген в храната, прием на лекарства, ужилвания и ухапвания от насекоми) приложението на адреналин е една от първите мерки, като често се съпътства от приложение на кортикостероиди (притежават мощен имуносупресивен, противовъзпалителен и противоалергичен ефект) и антихистамини (за овладяване на алергичните прояви и намаляване нивата на медиаторите на възпалението).

Най-често епинефрин се прилага в терапията на:

Приложението на адреналин е част от основните мерки, застъпени в кардиопулмоналната ресусцитация.

При внезапно спиране на сърцето адреналин може да бъде приложен директно интракардиално като ultima ratio или последна възможност (ако сте следили с интерес някой от многобройните медицински сериали, поне в един епизод ще сте станали свидетели на драматично, но ефективно приложение на адреналин директно в сърцето).

Полезна и подробна информация за другите мерки, използвани като средство на първи избор при кардиопулмонален арест може да намерите в раздел Лечения:

Обикновено адреналин е част от комплексния терапевтичен подход (както при алергия, така и при спиране на сърдечната дейност) и се съчетава с други лекарства и манипулации за възстановяване на състоянието на пациента.

Адреналин се използва още и в стоматологията и в някои случаи в хирургията (за удължаване ефекта на местните анестетици, поради вазоконстрикцията, която провокира).

Употребата на адреналин крие известни рискове, които следва да се имат предвид с цел минимизиране на нежеланите ефекти и оптимизиране на терапията.

Крие ли рискове лечението с епинефрин (адреналин)?

Крие ли рискове лечението с епинефрин (адреналин)?

Подобно на всеки лекарствен агент и лечебна интервенция, лечението с епинефрин също крие известни рискове.

Изключително важно е да уведомите лекуващия ви лекар при наличието на доказана алергия към епинефрин или друг лекарствен (и не само) агент. Вашият лекар ще прецени ползите и рисковете и е възможно да ви приложи лечение с адреналин въпреки наличието на алергия към него, тъй като медикаментът е животоспасяващ в състояния на спешност.

Възможни са определени (нежелани, неблагоприятни, в някои случаи дори токсични) взаимодействия при едновременно приложение с други лекарства, включително и достъпни без рецепта, хранителни добавки, билки и лечебни растения, поради което се препоръчва да споделите с вашия лекар всички препарати, които приемате, приемали сте до скоро или възнамерявате да приемате.

Считани за високо рискови при едновременна употреба с адреналин са следните медикаменти и групи лекарства:

За намаляване рисковете от нежелани реакции и лекарствени взаимодействия задължително уведомете вашия лекар в случай, че страдате от подлежащо заболяване, независимо от етиологията.

С особено повишено внимание се подхожда при лица, страдащи от захарен диабет, артериална хипертония, аритмия, болест на Паркинсон, депресия, психични и поведенчески разстройства, астма, феохромоцитом, заболявания на щитовидната жлеза (при хипертиреоидизъм и неговите различни форми) и много други.

Задължително уведомете вашия лекар в случай, че сте бременна или планирате бременност, както и в случай, че кърмите. По медицинска преценка ще се вземе решение спрямо съотношението между ползите от приложението на лекарството и възможните рискове за бременността, плода и кърмачето, дали агентът да бъде приложен или да се търси алтернативен подход за справяне със ситуацията.

Само по себе си приложението на епинефрин (адреналин) може да доведе до изява на някои нежелани ефекти, като например:

 • замайване, слабост
 • пребледняване
 • нервност, тревожност
 • главоболие
 • тремор
 • замъглено зрение
 • шум в ушите
 • зачервяване, подуване, мравучкане на мястото на инжектиране
 • бърза, в някои случаи аритмична сърдечна дейност

Лечение с епинефрин (адреналин) се прилага в състояния на спешност и често се оказва спасяваща живота мярка, която крие известни рискове, но животът на пациента е много по-важен, ценен и значим в сравнение с риска от появата на определени нежелани ефекти, свързани с лекарството.

Терапията с епинефрин е началната стъпка в овладяването на тежките алергични реакции и изисква последващо своевременно транспортиране до най-близкото подходящо болнично заведение и последваща адекватна и активна терапия и наблюдение.

 

По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още по темата:

5.0, 5 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Лечение с епинефрин

БИБЛИОГРАФИЯ

https://medlineplus.gov/druginfo/meds/a603002.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Adrenaline
https://www.rxlist.com/adrenalin-drug.htm
https://www.webmd.com/drugs/2/drug-76758/epinephrine-injection/details
https://www.news-medical.net/health/What-is-Epinephrine-(Adrenaline).aspx
https://www.healthline.com/health/anaphylactic-shock#outlook
http://epinephrineautoinject.com/healthcare-professionals/treatment-with-epinephrine/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни проблемиЛеченияЛюбопитноКлинични пътекиСнимкиФизиологияИсторияАлт. медицинаЛайфстайлИзследванияБотаникаЗдравни съветиХранене при...НовиниСпециалистиОрганизацииТестовеНормативни актовеПсихологияИнтервютаЗаведенияСоциални грижиСпортГеографияДиетиАнкетиЛичностиНаправления в медицината