Начало Медицинска енциклопедия Лечения Добавки за здрав черен дроб (хепатопротектори) Лечение с храни и хранителни добавки

Добавки за здрав черен дроб (хепатопротектори)

Добавки за здрав черен дроб (хепатопротектори) - изображение

Редица наши ежедневни действия и решения водят бавно, но сигурно до увреждане на нашия организъм, без дори да подозираме.

В случай, че спадате към големия процент хора, които са поддръжници на нездравословно хранене (предпочитате чипс, шоколад и тестени изделия вместо пресни плодове зеленчуци и ядки), честичко вечер (и не само) релаксирате след тежък ден с чашка (или повече) от любимата си спиртна напитка, приемате лекарства (независимо дали се касае за дългосрочна терапия за лечение на високо кръвно или инцидентен прием на обезболяващи средства), значи е време за промяна.

Всички тези фактори (и още много други) водят до неминуемо увреждане и натоварване на черния дроб, тъй като това е основният орган в човешкия организъм, който отговаря за преработката и метаболизирането на различните токсични субстанции.

Най-големият вътрешен орган в тялото ни е натоварен и с най-отговорните функции, а именно пречистване на кръвта, участие в продукцията на кръвни клетки, синтеза на антиоксиданти (включително глутатион, считан за най-силния антиоксидант), обезвреждане и превръщане в лесна за елиминиране форма на всевъзможните вредни храни, алкохол, лекарства, включително и вредните фактори от околната среда.

За намаляване на въздействието на увреждащите черния дроб фактори се препоръчва прием на добавки за здрав черен дроб (хепатопротектори).

Тези препарати в голямата си част са с растителен произход или представляват аминокиселини, подпомагайки регенерацията на органа. Черният дроб е уникален именно в способността си за самовъзстановяване и регенерация, като са описани многобройни случаи на възстановяване на нормалната му архитектоника при прекратяване въздействието на увреждащите фактори и подобряване начина на живот.

Кои фактори водят до увреждане на черния дроб?

Фактори, увреждащи черния дроб

Фактори, увреждащи черния дроб

  • заболявания с автоимунна етиология
  • инфекциозни заболявания: с най-висока честота и специфично място на увреждане черния дроб са вирусните хепатити (хепатит А, хепатит В, хепатит С), чиято честота в световен мащаб показва тревожна тенденция към нарастване
  • честа консумация на алкохол: системната употреба на спиртни напитки (дори и в ниски количества) натоварва дейността на черния дроб
  • прием на лекарства: при голям процент от лекарствата черният дроб е основният орган, в който се осъществява метаболизирането им и превръщането в лесни за елиминиране отпадни продукти, но някои препарати показват изразена хепатотоксичност, като приемани често водят до бързо увреждане на функционалната му активност. Такива например са парацетамол и някои от нестероидните противовъзпалителни средства, редица антибиотици, някои лекарства за лечение на високо кръвно, антидепресанти и други
  • непълноценно хранене: диетата, богата на мазнини и многобройните консерванти, подсладители и овкусители в състава на преработените храни, значително натоварва дейността на органа
  • други фактори: хроничен стрес, преумора, наличие на подлежащи хронични заболявания (например захарен диабет, синдром на поликистозни яйчници, увреждания на щитовидната жлеза), затлъстяване, висок холестерол, метаболитен синдром, вредни въздействия от околната среда и професионалната сфера и други

Често тези фактори не действат самостоятелно, а формират пагубна за черния дроб комбинация, която води до значителното му натоварване.

Черният дроб е орган, който показва изключително висока търпимост и ще ви сигнализира, че нещо не е наред твърде неспецифично, деликатно и тихо. Дълги години той неуморно ще се опитва да се справи с всички предизвикателства, пред които го изправяте и едва при наличие на тежки поражения и увреждания ще ви даде ясни сигнали за своевременна медицинска помощ.

Най-често при претоварване на капацитета му са проявяват неспецифични признаци, като например хронична умора, потиснато настроение, подуване и повишено образуване на газове, затруднено храносмилане, запек, понижено либидо, кожни проблеми и други.

Необходимост от прием на добавки за здрав черен дроб (хепатопротектори)

В случай, че спадате към някоя от рисковите групи и се притеснявате за здравословното състояние на един от най-важните пречистващи органи, може да се обърнете към вашия лекар или фармацевт за помощ и съвет при избора (и необходимостта от прием) на хранителни добавки и препарати за подпомагане функцията на черния дроб, стимулиране процесите на регенерация и облекчаване натовареността му.

Успоредно с приема на избраните препарати се препоръчват леки промени в начина на живот, касаещи главно подобряването на хранителния ви режим, намаляване приема на спиртни, газирани и подсладени напитки, редукция на теглото (при наличие на наднормено тегло и/или затлъстяване), контрол и лечение на подлежащите заболявания.

В състава на така наречените хепатопротектори (хепатопротективни средства, добавки за лечение на черния дроб) влизат редица добре познати лечебни растения, билки, аминокиселини, доказали своята ефективност с годините.

Препаратите се предлагат в различни лекарствени форми (таблетки, капсули, сироп, тинктура), с цел улесняване на пациентите и задоволяване на различните им предпочитания. Използват се профилактично (при рискови пациенти), за лечение на налични вече увреждания на органа (при стеатоза, омазнен черен дроб, след хепатит), като се прилагат успоредно с избраната от лекуващия лекар терапевтична схема.

Необходимост от прием на добавки за здрав черен дроб (хепатопротектори)

В състава на едни от най-добрите и считани за най-ефективни хранителни добавки за здрав черен дроб (хепатопротектори) влизат следните основни съставки:

Известен с много имена (Мариански трън, петнист бял трън, млечен трън) белият трън намира широко приложение от дълги години в традиционната и народната медицина за лечение на различни заболявания, засягащи хепатобилиарната система (черния дроб и жлъчния мехур).

Високата му популярност и широко приложение не са случайни, като многобройни изследвания в областта потвърждават ефектите и активността на растението. Белият трън се отличава с изразен хепатопротективен ефект (някои го наричат шеговито "пазителя на черния дроб"), висока антиоксидантна активност, детоксикираща функция, като същевременно подпомага храносмилането, действа леко разхлабващо (лаксативно).

Основните активни съставки, водещи до изява на тези ефекти, са силимарин и силибинин, като съдържа и редица флавоноиди, смоли, алкалоиди, сапонини, растителни масла. Своя хепатопротективен ефект силимарин осъществява благодарение на високата си антиоксидантна активност (способност за свързване и намаляване нивата на свободните радикали, главни виновници за процесите на стареене, уврежданията на различни структури).

Благодарение на богатия си състав белият трън предпазва клетките на черния дроб (хепатоцити), подпомага продукцията на глутатион, повишава детоксикиращата активност на черния дроб и допълнително стимулира неговата регенерация и възстановяване, предпазва черния дроб от въздействията на различни токсини, алкохол, инфекциозни агенти.

Освен висока антиоксидантна активност, растението показва и добър противовъзпалителен ефект, което го прави ефективно средство в комплексната терапия при редица заболявания на черния дроб (стеатоза, хепатит, цироза, чернодробна недостатъчност), но също и при камъни в жлъчния мехур (като допълнителен ефект стимулира секрецията и ускорява отделянето на жлъчен сок).

Бял трън, благодарение на високото съдържание на силимарин, се използва често и за облекчаване на прояви, свързани с преяждане, прекомерна консумация на алкохол или наркотични средства (подпомага детоксикацията на организма и отстраняване на токсините), допълнително стимулира апетита, проявява слаб диуретичен ефект и помага в борбата с високия холестерол.

Може да го приемате самостоятелно или в комбинация с други лечебни растения и продукти. Препоръчителната дневна доза варира в широки граници (в зависимост от състоянието на пациента), между 100 и 400 милиграма дневно. Необходима е продължителна употреба, в рамките на поне три месеца.

Добавки за черен дроб с бял трън

Поради изключително богатия си химичен състав артишок се използва широко и при различни състояния. Високото съдържание на цинарин (един от най-проучваните и подлагани на различни изследвания), аскорбинова киселина, сигмастерол, инулин, фолацин, хлорогенни киселини и редица други растението оказва изразен антиоксидантен, хепатопротективен, противовъзпалителен и холеретичен (стимулира жлъчната секреция) ефект.

Редица от съставките на артишока подпомагат регенерацията на черния дроб и ускоряват възстановителните процеси след редица заболявания и болестни увреждания. Стимулирайки секрецията на жлъчни киселини и тяхното отделяне, артишокът се използва често и при състояния, свързани с нарушения в жлъчния мехур, наличие на камъни (жлъчнокаменна болест, холелитиаза).

Растението стимулира храносмилането, подобрява метаболизма, облекчава проявите, свързани с лошото храносмилане (гадене, подуване, запек),понижава повишения холестерол, проявява слаб диуретичен ефект, подпомага елиминацията и изчистването на организма от отпадните продукти, включително урея.

В състава на различни хранителни добавки (самостоятелно или в комбинация) артишок се използва при редица състояния, както с лечебна, така и с профилактична цел. Често се комбинира с бял трън за постигане на оптимален ефект по отношение на подобряването на чернодробната функция и активността на жлъчния мехур. Препоръчителната дневна доза варира в широки граници, като най-често е от порядъка на 150 до 350 милиграма.

Хепатопротектори, съдържащи артишок - за здрав черен дроб

Глухарчето е част от народната медицина от дълги години, като редица съвременни изследвания доказват неговата активност и ефективност. Различните части от растението показват различна активност срещу определени заболявания. Така например листата показват диуретичен ефект, докато корените от глухарче са с висока ефективност при различни увреждания на черния дроб и жлъчния мехур.

Корен от глухарче показва редица полезни свойства и въздействие по отношение на протекцията на черния дроб (хепатопротективен ефект), подобряване на детоксикиращата му функция, подобрява храносмилането.

Притежава противовъзпалителен и изразен антиоксидантен ефект, като благодарение на богатия си състав допринася за поддържането на нормални чернодробни ензими. Глухарчето съдържа витамин А, витамин С, витамин D, калций, желязо, калий, фолиева киселина, фитонутриенти, инулин, гликозиди и други.

Стимулира секрецията и отделянето на жлъчна киселина, ускорява изпразването на жлъчния мехур. Предпазва от задръжка на вода (проявява диуретичен ефект) и подпомага отстраняването на кристалите от калциев оксалат, като по този начин предпазва от формиране на камъни в бъбреците. Често се използва и за лечение на обриви, екзема, циреи, причинени в резултат от автоинтоксикация.

Глухарчето подпомага процесите на редукция на теглото, предпазва от преяждане и е ефективно средство при стомашен дискомфорт. Намира широко приложение, като използването му като хепатопротектор е само едно от тях (използва се още при бъбречнокаменна болест, алергии, атеросклероза, анемия, пролетна умора и други).

Глухарчето е широко застъпено и се предлага в различни форми, като в зависимост от състоянието си и причините, поради които го приемате, може да го консумирате директно (в състава на салати най-често), под формата на чай, тинктура, както и като хранителни добавки (в таблетна форма).

В състава на редица хранителни добавки глухарчето намира централно място заедно в комбинация с други лечебни растения, като дневната доза варира в широки граници. Най-често е от порядъка на 50 до 200 милиграма, но може да намерите продукти със значително по-високо съдържание (в някои случаи до 800 милиграма).

Корен от глухарче за здрав черен дроб (мощен хепатопротектор)

Поради своя богат химичен състав растението намира приложение (главно в състава на комбинирани препарати) за профилактика и лечение при различни състояния, ангажиращи хепатобилиарната система (и не само).

Растението се отличава с тонизиращо и общоукрепващо действие, стимулирайки имунната система, ефективно подпомага бързото възстановяване след физическа и умствена дейност, подпомага дейността на сърдечно-съдовата система, нервната система и други.

Притежава изразен антиоксидантен, противовъзпалителен и хепатопротективен ефект, подпомагайки детоксикацията на организма, възстановявайки черния дроб след увреждания в резултат от действието на различни токсини, ускорява процесите на чернодробна регенерация. В някои случаи се прилага протективно преди и след химиотерапия и лъчетерапия.

Препоръчителната дневна доза варира в широки граници, но най-често е от порядъка на 600 до 1200 милиграма, в два или три приема.

Добавки за здрав черен дроб (хепатопротектори), съдържащи други лечебни растения, билки, аминокиселини и други

Списъкът с полезните за черния дроб фитопродукти е дълъг, но често за някои от тях липсват потвърдени научни доказателства и изследвания, доказващи в действителност тяхната ефективност. Към фитопрепаратите с доказана ефективност, намиращи приложение най-често при стеатоза и омазнен черен дроб, прекомерна алкохолна консумация (при провеждане на програма за отказ от алкохола), след различни заболявания на черния дроб, се използват следните лечебни растения и билки:

  • куркума: известна още като турмерик или индийски шафран, куркумата се радва на многобройни фенове, поради своите разнообразни и разнопосочни ефекти. Богата е на желязо, манган, витамин С, бета-каротен, флавоноиди, витамин В6, селен и притежава изразен антиоксидантен ефект, противовъзпалителна активност, обезболяваща активност, като същевременно подобрява метаболизма и е едно от най-ефективните средства за отстраняване на натрупаните токсини в черния дроб
  • мента: известна е с редица свои ефекти (болкоуспокояващ, освежаващ, тонизиращ), но напоследък все по-често се коментират и нейната спазмолитична активност, жлъчкогонен ефект и хепатопротективна активност
  • цикория: известна е с много имена (синя жлъчка, бърдовка, синя млечка, дъвка) и се отличава с многостранна активност и ефекти, само част от които включват жлъчкогонен, лаксативен, противовъзпалителен, гастропротективен, детоксикиращ, а също и противомикробен, бактерициден, показвайки и свойства на пребиотик. Използва се често като част от комплексната терапия при редица заболявания на храносмилателната система, като например язва, холелитиаза, чернодробни заболявания, запек, стомашен дискомфорт
  • аминокиселини и други продукти: таурин, глутатион, адеметионин, фосфолипиди от соеви зърна, витамини от група В и други са честа съставна част и заемат едно от централните места в състава на редица продукти, предназначение за профилактика или лечение при увреждане на черния дроб

Хепатопротектори, съдържащи шизандра, куркума, адеметионин, фосфолипиди от соеви зърна

Възможни нежелани ефекти и лекарствени взаимодействия при прием на добавки за здрав черен дроб (хепатопротектори)

Като цяло този тип препарати се считат за безвредни, с добър профил на безопасност и нисък риск от токсични прояви.

При отделните пациенти са възможни известни различия по отношение на изявата на някои нежелани ефекти, като това са главно лица с висока индивидуална чувствителност към основната съставка, при наличие на подлежащи хронични заболявания, при едновременна употреба с други медикаменти от различни групи.

Най-честите нежелани ефекти при употребата на хепатопротектори включват гадене, лека болка или тежест в корема или епигастриума, парене, киселини, диария. Макар и рядко са възможни и прояви от алергичен тип, включващи зачервяване, обрив, сърбеж, парене по кожата, които налагат своевременно прекратяване приема на съответния препарат и консултация със специалист.

Някои от средствата, като например силимарин, може да повлияе ефективността на някои от използваните от вас лекарствените средства, например перорални контрацептиви, водейки до намаление на активността им и съответно повишаване на риска от нежелана бременност. Едновременната употреба с някои медикаменти (например диазепам) може да повиши риска от токсични реакции, поради което се препоръчва предварително съгласуване със специалист.

Хепатопротекторите, поради липса на достатъчно изследвания в областта, не се препоръчват при деца под 12 години, по време на бременност и в периода на лактация, освен при изричното им назначаване от специалист и наблюдение на болния.

За намаляване на рисковете от нежелани ефекти винаги следвайте указанията в листовката, приложена от фирмата производител и не превишавайте препоръчителните дневни дози.

Грижата за здравето изисква дисциплина, воля и постоянство, правилни напътствия и търпение. Своевременните мерки, бдителност и ежегодните профилактични прегледи редуцират опасността от тежки усложнения при наличие на неподозирани често заболявания (уврежданията на черния дроб протичат безмълвно и подмолно и често се откриват при случаен преглед, проведен за първи път в последните пет до десет години).

Личната ангажираност към здравословното състояние включва комплексен подход, изразяващ се в промени в храненето, физическата активност, намаляването на вредните навици, подсилване на организма с подходящи витамини, минерали, лечебни растения, включително и добавки за здрав черен дроб (хепатопротектори).

 

По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още по темата:

4.8, 9 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Добавки за здрав черен дроб (хепатопротектори)

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4209543/
https://www.maxbiocare.com/liver-health-herbs-nutrients-can-protect-support-liver-function-9075/
https://www.globalhealingcenter.com/natural-health/top-9-herbs-for-liver-cleansing/
https://steptohealth.com/6-best-herbs-protect-your-liver/
https://www.consciouslifestylemag.com/liver-cleansing-foods-herbs-detoxification/
https://www.naturalnews.com/041944_liver_function_detox_medicinal_herbs.html
http://www.health-tutor.com/hepatoprotective-drugs.html
https://www.livestrong.com/article/141544-metabolic-functions-liver/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияБотаникаЗдравни съветиАлт. медицинаПрезентацииЛюбопитноИсторияЛеченияРецептиХрани и ястияЛайфстайлСнимкиДиетиХранене при...ТестовеНовиниСпортПатологияИзследванияОрганизацииФизиологияКлинични пътекиСъставкиИнтервютаПроизводителиНормативни актовеОткрития