Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Дорзопатии Други дорзопатии Увреждания на междупрешленните дискове в други отдели

Увреждания на междупрешленните дискове в други отдели МКБ M51

Увреждания на междупрешленните  дискове в други отдели МКБ M51 - изображение

С напредването на възрастта еластичността на междупрешленните дискове намалява, получават се фиброзно дегенеративни промени. В 85 % от случаите се поврежда дискът между пети поясен и първи кръстцов прешлен.

Най-честа причина за увреждания на междупрешленните  дискове в други отдели е повдигането на голяма тежест, рязко сгъване, падане, резки ротаторни движения на гръбнака. В днешно време се счита, че в основата на повредата лежи дегенеративен процес, а травмата се явява като отключващ момент.
Травмата на междупрешленните дискове се наблюдава под формата на т.нар. „дискови хернии”. Те могат да бъдат:

- с пролапс на nucleus pulposus в тялото на прешлена централни хернии и развитието по-късно на Шморлови възли;

- с пролапс на nucleus pulposus назад - предна дискова херния;

- проникване на nucleus pulposus встрани - латерални дискови хернии;

- проникване на nucleus pulposus назад - задни дискови хернии.

За да се получи изпъкване на nucleus  pulposus, трябва да се разкъса annulus fibrosus под действието на описаните по-горе механизми.

Тя може да варира от леки коренчеви болки до тежка картина на пълно прекъсване на коренчетата или мозъка с параплегия, тазово-резервоарни разстройства и смутена сетивност. Основните оплаквания са от рязката болка в кръста след травма - падане, вдигане на тежест или рязко движение. Появява се контрактура на паравертебралната мускулатура. Болният заема принудителна поза. Всички движения в гръбначния стълб са силно болезнени. Появява се симптоматична сколиоза. Болките могат да бъдат локални или да ирадиират по коренчетата. Болките се усилват при кихане, смях, кашлица. При изследване се установяват болезнени точки на Вале. Положителни са симптомите на Ласег и Керинг.

Освен анамнестичните данни и клинично изследване голямо значение има спондилографията, на която може да се установи снижение на междудисковото пространство и неравномерност на диска. Откриват се изменения в диска при извършаването на т.нар. функционални снимки.  Извършават се и контрастни изследвания, компютърна томография.

В болшинството от случаите е успешно консервативното лечение. Болният в началото се поставя на меко легло в удобна за него поза. Препоръчва се екстензия на наклонена плоскост или екстензия с малки тежести, като се теглят индиректно тазът и крайниците. Дават се болкоуспокояващи средства, салицилати и неспецифични противовъзпалителни средства. Правят се блокади с лидокаин. Провежда се физиотерапия - топлинни процедури, масаж, балнеолечение.

При неуспех от консервативното лечение е показано оперативно. Операциите се разделят на:

- палиативни - при които се отстранява пролабиралата част от диска;

- радикални - отстраняване на диска и създаване на условия за костно срастване.

3.1, 9 гласа

ВИДОВЕ Увреждания на междупрешленните дискове в други отдели МКБ M51

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Увреждания на междупрешленните дискове в други отдели МКБ M51

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Увреждания на междупрешленните дискове в други отдели МКБ M51

ВСИЧКИ

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Увреждания на междупрешленните дискове в други отдели МКБ M51

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

АнатомияКлинични пътеки