Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Дорзопатии Други дорзопатии Увреждания на междупрешленните дискове в други отдели Възли на Schmorl

Възли на Schmorl МКБ M51.4

Възли на Schmorl МКБ M51.4 - изображение

Възли на Schmorl представляват протрузии на хрущяла на части от междупрешления диск в прешлените тела. Много често тези протрузии се свързват с некроза на прешлените, което води до възникване на въпроса дали протрузиите и възпалението предизвикват некроза, или хруюяла прониква в областите, които вече са станали некротични, поради други причини.

Причините за възникване на възли на Schmorl най-често се свързват с дегенеративни заболявания на гръбначния стълб, но е възможно да се наблюдават и при по-млади индивиди. Възли на Schmorl обикновено не водят до оплаквания, но представляват белег на износване на гръбначния стълб. Освен това те са признка на това, че в някакъв период от време, костната устойчивост на прешлените е била компрометирана следствие на дефицит на витамин Д, или при вдигане на големи тежести в ранна възраст, когато прешлените не са напълно осифицирали. Освен това при възли на Schmorl се наблюдава силно изразена наследственост (>70%). Въпреки че възли на Schmorl не водят до деформации на гръбначния стълб, те се срещат по-често при заболявания, протичащи с такива деформации, например при идиопатична ювенилна кифоза на гръбначния стълб.

Диагнозата възли на Schmorl се поставя с помощта на рентгенографско изследване, компютърна тиомография или магнитен резонанс. Тъй като обикновено тези възли не предизвикват оплаквания, в повечето случаи не се изисква лечение. Основно значение при това заболяване има неговата профилактика, която се изразява в навременно и адекватно лечение на дегенеративните заболявания на гръбначния стълб, преофилактика на дефицит на витамин Д при подрастващите и избягване на тежки натоварвания при млади индивиди с незавършена осификация на прешлените.

3.3, 3 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия