Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Дорзопатии Други дорзопатии Увреждания на междупрешленните дискове в други отдели Друго уточнено увреждане на междупрешленен диск

Друго уточнено увреждане на междупрешленен диск МКБ M51.8

Друго уточнено увреждане на междупрешленен диск МКБ M51.8 - изображение

Друго уточнено увреждане на междупрешленен диск представлява заболяване, което се характеризира с дегенеративно, травматично и възпалително заболяване на гръбначния стълб, което води до нарушаване анатомичната или функционална цялост на междупрешлените дискове. Заболяването се среща във всички възрасти, но зачестява с напредване на възрастта.

Причините за възникване на друго уточнено увреждане на междупрешленен диск, както вече споменахме са дегенеративни заболявания, травми на гръбначния стълб, възпалителни заболявания, вродени дефект, системни заболяванияи  други. Клиничната картина на заболяването варира значително в зависимост от засегнатия участък на гръбначния стълб и тежестта на уврежданията. Наблюдават се оплаквания като болка и скованост в гърба, шията или кръста, нарушена инервация на крайниците, парези, парестезии и други. Симптомите могат да са преходни или постоянни, силно или леко изразени.

Диагнозата на друго уточнено увреждане на междупрешленен диск след снемане на подробна анамнеза и осъществяване на щателен физикален преглед. Образни изследвания, като рентгенография, компютърна томография и магнитен резонанс спомагат за уточняване на диагнозата.

Лечението на друго уточнено увреждане на междупрешленен диск е консервативно или хирургично в зависимост от състоянието на болния и вида на увредата. Осъществява се от специалист, който ще направи най-адекватен избор за метод на лечение.

4.0, 4 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия