Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Дорзопатии Други дорзопатии Увреждания на междупрешленните дискове в други отдели Увреждане на междупрешленен диск, неуточнено

Увреждане на междупрешленен диск, неуточнено МКБ M51.9

Увреждане на междупрешленен диск, неуточнено МКБ M51.9 - изображение

Увреждане на междупрешленен диск, неуточнено, представлява болест на гръбначния стълб, която се изявява с увреждане функцията на междупрешлените дискове в различните отдели на гръбнака. Заболяването се среща  при всички възрасти, но се наблюдава предимно при по-възрастни индивиди, като честотата на заболяването се покачва след 40-50 годишна възраст.

Причините за възникване на увреждане на междупрешленен диск, неуточнено, заболяването са дегенеративни процеси, обхващи междупрешелините дискове, възпалителни заболявания, травми, вродени заболявания на опорно-двигателната система, злокачествени заболявания и други.

Клиничната картина на заболяването до голяма степен зависи от локализацията на процеса и тежестта на увредата. Най-често срещаните симптоми и признаци при увреждане на междупрешленен диск, неуточнено, са болка и скованост в засегнатия отдел на гръбначния стълб, парестезии по крайниците, парализи и парези и други. Болката варира от лека тъпа болка до остра силна сковаваща болка, тя може да бъде краткотрайнна или продължителна, временна или постоянна.

Диагнозата увреждане на междупрешленен диск, неуточнено, се поставя след снемане на подробна анамнеза, провеждане на щателен физикален преглед и извършване на някои образни и лабораторни изследвания. Важни за поставяне на диагнозата са рентгенографията, магнитен резонанс и компютърна томография.

Увреждане на междупрешленен диск, неуточнено може да се лекува консервативно или хирургично, и се осъществява от специалист. Консервативното лечение се състои в прилагане на противовъзпалителни средства, обезболяващи средства и други.

3.8, 4 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия