Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Дорзопатии Други дорзопатии Увреждания на междупрешленните дискове в други отдели Друг тип уточнена хернизация на междупрешленен диск

Друг тип уточнена хернизация на междупрешленен диск МКБ M51.2

Друг тип уточнена хернизация на междупрешленен диск МКБ M51.2 - изображение

Към друг тип уточнена хернизация на междупрешленен диск спада лумбаго, причинено от разместване на междупрешления диск. Лумбагото само по себе си представлява наличие на болки в долната част на гърба. Лумбагото засяга приблизително 40% от населението в един или друг момент от техния живот.

Увреждането на междупрешления диск може да бъде причина за поява на тази болка. Както споменахме по-горе основен симптом при друг тип уточнена хернизация на междупрешленен диск е болката в долната част на гърба. Тези болки могат да се проявяват както в покой, така и при физически усилия, представляващи вдигане на тежести, извъртане настрани, навеждане напред и други. Симтпомите могат да се проявят веднага след извършване на усилието, или в някои случаи се проявяват рано сутрин след ставане. Понякога заболяването се придружава и от болки по хода на седалищния нерв - ишиас.

Диагнозата друг тип уточнена хернизация на междупрешленен диск се поставя след подробна анамнеза и щателен физикален преглед. Образни изследвания като рентгенография, магнитен резонанс и компютърна томография дават много ценна информация за увредата.

Лечението на друг тип уточнена хернизация на междупрешленен диск може да бъде както консервативно, така и хирургично. Консервативното лечение се състои в прилагане на аналгетици, кортикостероиди, нестероидни противовъзпалителни средства, опиоиди и други. Физикалната терапия и рехабилитацията заемат основно място при възстановяване комфорта на живот на болния. Хирургичното лечение има полза при конкретни случаи, например лумбаго, дължащо се на херниране на междупрешления диск.

2.5, 2 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Друг тип уточнена хернизация на междупрешленен диск МКБ M51.2

ЛЕЧЕНИЕ НА Друг тип уточнена хернизация на междупрешленен диск МКБ M51.2

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Друг тип уточнена хернизация на междупрешленен диск МКБ M51.2

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия