Други уточнени бактериални хранителни отравяния МКБ A05.8
Бактериалните хранителни отравяния са група остри стомашно-чревни заболявания, които възникват при консумация на храни, предварително контаминирани с различни патогенни микроорганизми и техните токсични продукти. В рубриката други уточени бактериални хранителни отравяния са разгледани хранителни интоксикации, причинени от Enterococcus faecium и Hafnia alvei.
БАКТЕРИАЛНО ХРАНИТЕЛНО ОТРАВЯНЕ, ПРИЧИНЕНО ОТ ENTEROCOCCUS FAECIUM
Причини
Enterococcus faecium е Грам-положителен микроорганизъм, член на семейство Enterococcaceae, род Enterococcus. Членовете на рода са класифицирани като представители на род Streptococcus, група D до 1984 г., когато анализът на тяхната ДНК показва, че отделна класификация на рода би била по-подходяща.
Ентерококите са бактерии със сферична форма, които често се срещат по двойки (диплококи) или къси верижки и трудно се разграничават от стрептококите единствено по своите физически характеристики. Бактериите от рода са повсеместно разпространени микроорганизми с преобладаващо местообитание стомашно-чревния тракт на човека и животните.
Разпространение
Поради високата си резистентност и способност за оцеляване при неблагоприятни условия на околната среда, ентерококите могат да колонизират различни екологични ниши и впоследствие могат да служат като показатели за санитарното качество на храната. Ентерококите се откриват в голям брой в зеленчуци, както и в храни от животински произход основно колбаси и сирена. Непатогенните ентерококи заемат важно място в млечната промишленост, те играят роля в развитието на органолептичните характеристики по време на узряването на много сирена. Някои ентерококи притежават редица полезни биотехнологични черти (например производство на бактериоцин и пробиотични характеристики) и се използват в процеса на хранителна ферментация.
Enterococcus faecium е патоген от нисък клас, но присъщата му резистентност към много антибиотици и придобиването на резистентност към малкото антибиотици, достъпни за лечение при клинична терапия определят неговия патогенен потенциал. Хранителните интоксикации предизвикани от Enterococcus faecium възникват като групови или семейни епидемии, както и големи епидемии в ученически и войскови лагери, обществени столове, големи ресторанти и др. Възможни са и спорадични случаи. Заразяването на храните може да бъде първично (от болни животни) или вторично (при приготвяне и съхранение на готовите храни). Бактерия също така причинява раневи инфекции, цистит в случаи на замърсени катетри и ендокардит.
Рискови фактори
- Консумация на недостатъчно добре термично обработени хранителни продукти;
- Неспазване на санитарно-хигиенните условия за обработка на хранителни продукти;
- Приготвяне на хранителни продукти от болни или заразоносители на бактериални чревна инфекция;
- Недостатъчно миене на ръцете.
Патофизиология
Механизмът на предаване на хранителната интоксикация е фекално-орален. Входна врата е устната кухина. С контаминираната храна в организма попадат големи количества Enterococcus faecium и продуцираните от него биогенни амини. Високите нива на биогенни амини в много ферментирали храни, като различни видове сирена, вино, бира, маслини колбаси и рибни продукти причиняват хранителната интоксикация. Бактериите и техните токсични продукти, които достигнат до тънките черва инвазират ентероцитите и субмукозата, където се размножават, отделят амини и предизвикват обща интоксикация на организма.
Симптоми
Хранителната интоксикация при ентерококовото хранително отравяне се развива вследствие на действието на биогенни амини. Клиничната картина наподабява тази на тежък ентероколит. Заболяването започва остро, като високото ниво на биогенни амини в храната определя редица симптоми, като:
- главоболие;
- гадене;
- повръщане;
- повишаване на кръвното налягане.
При имуносупресирани болни микроорганизмите могат да преминат в общото кръвообращение и да предизвикат сепсис.
Изследвания
За поставяне на точната диагноза се провежда физикално изследване на пациента и снемане на точна анамнеза, особено за вида на консумираните хранителни продукти. Провеждат се лабораторни и микробиологични изследвания. Серологичните изследвания имат значение единствено при епидемични взривове, относно конкретното типизиране на бактерия.
Лабораторни изследвания
Микробиологични изследвания
Изолиране на ентерококи от консумираната храна или чрез направата на фекална култура и провеждането на фекален тест.
Диференциална диагноза
Диференциална диагноза се прави с други бактериални хранителни интоксикации, като:
- Стафилококово хранително отравяне;
- Хранително отравяне, предизвикано от Clostridium perfringens [Clostridium welchii];
- Хранително отравяне, предизвикано от Vibrio parahaemolyticus;
- Други бактериални, чревни инфекции.
Лечение
Enterococcus faecium е изключително устойчив спрямо голям брой антибиотични средства. Бактерия е устойчив спрямо действието на цефалоспорини, пеницилини и монобактами и е от 10 до 100 пъти по-слабо чувствителен към ампицилин в сравнение със стрептококите.
Успешно прилагана комбинация е тази между Пеницилин (penicillin) и Ванкомицин (vancomycin). Други варианти при лечението включват:
- Ампицилин (ampicillin) със сулбактам (sulbactam);
- Даптомицин (daptomycin);
- Линезолид (linezolid);
ХРАНИТЕЛНО ОТРАВЯНЕ, ПРИЧИНЕНО ОТ ЧЛЕНОВЕ НА РОД HAFNIA
Причини
Родът Hafnia е представител на семейство Enterobacteriaceae. Членовете на рода са Грам-отрицателни, факултативно анаеробни, оксидаза-отрицателни и каталаза-позитивни пръчковидни бактерии. Обикновено се изолират от стомашно-чревния тракт на хора и животни, както и от месо и млечни продукти. Основният причинител на хранителна интоксикация при човека е видът Hafnia alvei.
Разпространение
Hafnia alvei (в миналото известен като Enterobacter alvei) е повсеместно разпространен микроорганизъм, по-често свръзван с инфекции при животните и по-рядко при човека. Бактерия е коменсал в стомашно-чревния тракт на човека, но при нарушение в баланса на чревната микрофлора или при консумацията на контаминирани хранителни продукти причинява гастроентерит и обща интоксикация. Заболяването се наблюдава най-често при имунокомпрометирани пациенти. Освен с прояви на хранителна интоксикия, патогенът се свързва и с развитието на извънчревни прояви на инфекцията като септицемия, перитонит и пневмония. Обикновено извънчерепните инфекции са нозокомиални и се развиват при пациенти с вродено или придобито имунодефицитно заболяване или наличие на други предразполагащи фактори.
Патофизиология
В зависимост от локализацията на инфекциозния процес, инфекциите предизвикани от Hafnia alvei притежават различия в патогенезата на инфекцията. При хранителната интоксикация входна врата е устната кухина. Бактериите достигат до стомаха и тънките черва, където отделят ентеротксини и предизвикват локално възпаление на лигавицата, което протича с различна тежест в зависимост от имунния статус на пациента. В случаи на достигане на бактериите до мезентериалните лимфни възли и кръвообръщнието се развива бактериемия и тежка системна инфекция.
Симптоми
Заболяването започва остро, при хранителнта интоксикация основните симптоми биват от страна на гастро-интестиналния тракт. Наблюдават се:
При имунокомпрометирани пациенти заболяването може да се усложни с развитието на перитонит.
Изследвания
Поради факта, че заболяването се среща по-често при животни, отколкото при човека, провеждането на щателно физикално изследване, както и лабораторни и микробиологични изследвания е задължително.
Лабораторни изследвания
- Пълна кръвна картина;
- Левкоцити.
Микробиологични изследвания
Изолиране на причинителя от консумираната храна, чрез събиране на фекална проба и провеждането на фекален тест. Биохимичното идентифициране на бактерия също се прилага с успех.
Микробиологичното доказване на бактерия потвърждава диагнозата.
Диференциална диагноза
Диференциална диагноза се прави с други бактариални хранителни интоксикации и чревни инфекци, като:
Лечение
Поради възможността от разпространение на инфекцията и появата на тежки уложнения болните подлежат на хоспитализация. Бактериите от род Hafnia са изключително устойчиви спрямо действието на голям брой антибиотични лекарства. В зависимост от локализацията и тежестта на инфекцията се прилагат различни антибиотични комбинации. Терапията винаги трябва да бъде съборазена с предварително направена антибиограма.
Симптоми и признаци при Други уточнени бактериални хранителни отравяния МКБ A05.8
ВсичкиЛечение на Други уточнени бактериални хранителни отравяния МКБ A05.8
Библиография
https://academic.oup.com/femsre/article/26/2/163/653308
https://www.sciencedirect.com/topics/food-science/hafnia
https://www.microbiologyresearch.org/docserver/fulltext/jmm/50/3/mjm5003.208.pdf?expires=1587467723&id=id&accname=guest&checksum=8B6146278E3BCFED011E0B818A588CE1
Коментари към Други уточнени бактериални хранителни отравяния МКБ A05.8