Framar.bg 0
В целия сайт
В целия сайт
Е-аптека
Продукти
Медия
Здравни новини
Любопитно
Интервюта
Презентации
Научни публикации
Видео
Анкети
Енциклопедия
Заболявания
Симптоми
Анатомия
Алтернативна медицина
Медицински изследвания
Лечения
Физиология
Патология
Ботаника
Микробиология
Медицински журнал
Фармакологични групи
Справочник
Специалисти
Здравни заведения
Образование
Спорт и туризъм
Аптеки
Здравни организации
Нормативни актове
Производители
Кл. пътеки
Здравни проблеми
История
Хранене
Храни и ястия
Хранителни съставки
Хранене при
Диети
Рецепти
Е-тата в храните
Съвети
Lifestyle
Спорт
Психология
Соц. дейности
Интерактивни
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Клинични пътеки Нормативни актове Производители Образование Спорт и туризъм Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Партньори Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Инфекциозни и паразитни болести Чревни инфекции Други бактериални хранителни отравяния Други уточнени бактериални хранителни отравяния

Други уточнени бактериални хранителни отравяния МКБ A05.8

от 19 ное 2014г., обновено на 08 дек 2022г.
Автор: д-р Ралица Руменова
Други уточнени бактериални хранителни отравяния МКБ A05.8 - изображение
  • Инфо
  • Симптоми
  • Лечения
  • Библиография
  • Коментари
Инфо
Инфо
Симптоми
Лечения
Библиография
Коментари

Бактериалните хранителни отравяния са група остри стомашно-чревни заболявания, които възникват при консумация на храни, предварително контаминирани с различни патогенни микроорганизми и техните токсични продукти. В рубриката други уточени бактериални хранителни отравяния са разгледани хранителни интоксикации, причинени от Enterococcus faecium и Hafnia alvei.

Бактериално хранително отравяне, причинено от Enterococcus faecium

Причини

Enterococcus faecium е Грам-положителен микроорганизъм, член на семейство Enterococcaceae, род Enterococcus. Членовете на рода са класифицирани като представители на род Streptococcus, група D до 1984 г., когато анализът на тяхната ДНК показва, че отделна класификация на рода би била по-подходяща.

Ентерококите са бактерии със сферична форма, които често се срещат по двойки (диплококи) или къси верижки и трудно се разграничават от стрептококите единствено по своите физически характеристики. Бактериите от рода са повсеместно разпространени микроорганизми с преобладаващо местообитание стомашно-чревния тракт на човека и животните.

Разпространение

Поради високата си резистентност и способност за оцеляване при неблагоприятни условия на околната среда, ентерококите могат да колонизират различни екологични ниши и впоследствие могат да служат като показатели за санитарното качество на храната. Ентерококите се откриват в голям брой в зеленчуци, както и в храни от животински произход основно колбаси и сирена. Непатогенните ентерококи заемат важно място в млечната промишленост, те играят роля в развитието на органолептичните характеристики по време на узряването на много сирена. Някои ентерококи притежават редица полезни биотехнологични черти (например производство на бактериоцин и пробиотични характеристики) и се използват в процеса на хранителна ферментация.

cheese_bacterium

Enterococcus faecium е патоген от нисък клас, но присъщата му резистентност към много антибиотици и придобиването на резистентност към малкото антибиотици, достъпни за лечение при клинична терапия определят неговия патогенен потенциал. Хранителните интоксикации предизвикани от Enterococcus faecium възникват като групови или семейни епидемии, както и големи епидемии в ученически и войскови лагери, обществени столове, големи ресторанти и др. Възможни са и спорадични случаи. Заразяването на храните може да бъде първично (от болни животни) или вторично (при приготвяне и съхранение на готовите храни). Бактерия също така причинява раневи инфекции, цистит в случаи на замърсени катетри и ендокардит.

Рискови фактори

  • Консумация на недостатъчно добре термично обработени хранителни продукти;
  • Неспазване на санитарно-хигиенните условия за обработка на хранителни продукти;
  • Приготвяне на хранителни продукти от болни или заразоносители на бактериални чревна инфекция;
  • Недостатъчно миене на ръцете.

Патофизиология

Механизмът на предаване на хранителната интоксикация е фекално-орален. Входна врата е устната кухина. С контаминираната храна в организма попадат големи количества Enterococcus faecium и продуцираните от него биогенни амини. Високите нива на биогенни амини в много ферментирали храни, като различни видове сирена, вино, бира, маслини колбаси и рибни продукти причиняват хранителната интоксикация. Бактериите и техните токсични продукти, които достигнат до тънките черва инвазират ентероцитите и субмукозата, където се размножават, отделят амини и предизвикват обща интоксикация на организма.

Симптоми

Хранителната интоксикация при ентерококовото хранително отравяне се развива вследствие на действието на биогенни амини. Клиничната картина наподабява тази на тежък ентероколит. Заболяването започва остро, като високото ниво на биогенни амини в храната определя редица симптоми, като:

  • главоболие;
  • гадене;
  • повръщане;
  • повишаване на кръвното налягане.

При имуносупресирани болни микроорганизмите могат да преминат в общото кръвообращение и да предизвикат сепсис.

Изследвания

За поставяне на точната диагноза се провежда физикално изследване на пациента и снемане на точна анамнеза, особено за вида на консумираните хранителни продукти. Провеждат се лабораторни и микробиологични изследвания. Серологичните изследвания имат значение единствено при епидемични взривове, относно конкретното типизиране на бактерия.

Лабораторни изследвания

  • Пълна кръвна картина;
  • Левкоцити.

Микробиологични изследвания

Изолиране на ентерококи от консумираната храна или чрез направата на фекална култура и провеждането на фекален тест.

Диференциална диагноза

Диференциална диагноза се прави с други бактериални хранителни интоксикации, като:

  • Стафилококово хранително отравяне;
  • Хранително отравяне, предизвикано от Clostridium perfringens [Clostridium welchii];
  • Хранително отравяне, предизвикано от Vibrio parahaemolyticus;
  • Други бактериални, чревни инфекции.

Лечение

Enterococcus faecium е изключително устойчив спрямо голям брой антибиотични средства. Бактерия е устойчив спрямо действието на цефалоспорини, пеницилини и монобактами и е от 10 до 100 пъти по-слабо чувствителен към ампицилин в сравнение със стрептококите.

pills

Успешно прилагана комбинация е тази между Пеницилин (penicillin) и Ванкомицин (vancomycin). Други варианти при лечението включват:

  • Ампицилин (ampicillin) със сулбактам (sulbactam);
  • Даптомицин (daptomycin);
  • Линезолид (linezolid);

Хранително отравяне, причинено от членове на род Hafnia

Причини

Родът Hafnia е представител на семейство Enterobacteriaceae. Членовете на рода са Грам-отрицателни, факултативно анаеробни, оксидаза-отрицателни и каталаза-позитивни пръчковидни бактерии. Обикновено се изолират от стомашно-чревния тракт на хора и животни, както и от месо и млечни продукти. Основният причинител на хранителна интоксикация при човека е видът Hafnia alvei.

Разпространение

Hafnia

Hafnia alvei (в миналото известен като Enterobacter alvei) е повсеместно разпространен микроорганизъм, по-често свръзван с инфекции при животните и по-рядко при човека. Бактерия е коменсал в стомашно-чревния тракт на човека, но при нарушение в баланса на чревната микрофлора или при консумацията на контаминирани хранителни продукти причинява гастроентерит и обща интоксикация. Заболяването се наблюдава най-често при имунокомпрометирани пациенти. Освен с прояви на хранителна интоксикия, патогенът се свързва и с развитието на извънчревни прояви на инфекцията като септицемия, перитонит и пневмония. Обикновено извънчерепните инфекции са нозокомиални и се развиват при пациенти с вродено или придобито имунодефицитно заболяване или наличие на други предразполагащи фактори.

Патофизиология

В зависимост от локализацията на инфекциозния процес, инфекциите предизвикани от Hafnia alvei притежават различия в патогенезата на инфекцията. При хранителната интоксикация входна врата е устната кухина. Бактериите достигат до стомаха и тънките черва, където отделят ентеротксини и предизвикват локално възпаление на лигавицата, което протича с различна тежест в зависимост от имунния статус на пациента. В случаи на достигане на бактериите до мезентериалните лимфни възли и кръвообръщнието се развива бактериемия и тежка системна инфекция.

Симптоми

Заболяването започва остро, при хранителнта интоксикация основните симптоми биват от страна на гастро-интестиналния тракт. Наблюдават се:

  • Висока температура;
  • Гадене;
  • Повръщане;
  • Коремна болка;
  • Диария.

При имунокомпрометирани пациенти заболяването може да се усложни с развитието на перитонит.

Изследвания

Поради факта, че заболяването се среща по-често при животни, отколкото при човека, провеждането на щателно физикално изследване, както и лабораторни и микробиологични изследвания е задължително.

Лабораторни изследвания

  • Пълна кръвна картина;
  • Левкоцити.

Микробиологични изследвания

Изолиране на причинителя от консумираната храна, чрез събиране на фекална проба и провеждането на фекален тест. Биохимичното идентифициране на бактерия също се прилага с успех.

Микробиологичното доказване на бактерия потвърждава диагнозата.

Диференциална диагноза

Диференциална диагноза се прави с други бактариални хранителни интоксикации и чревни инфекци, като:

  • Салмонелозен ентерит;
  • Шигелоза;
  • Други бактериални хранителни отравяния.

Лечение

Поради възможността от разпространение на инфекцията и появата на тежки уложнения болните подлежат на хоспитализация. Бактериите от род Hafnia са изключително устойчиви спрямо действието на голям брой антибиотични лекарства. В зависимост от локализацията и тежестта на инфекцията се прилагат различни антибиотични комбинации. Терапията винаги трябва да бъде съборазена с предварително направена антибиограма.

3.5/5 8 оценки

Симптоми и признаци при Други уточнени бактериални хранителни отравяния МКБ A05.8

  • Повръщане
  • Гадене
  • Главоболие
  • Диария
  • Коремна болка
  • Повишена телесна температура
Всички

Лечение на Други уточнени бактериални хранителни отравяния МКБ A05.8

  • Антибиотици
  • Антидиарични лекарства
  • Доксициклин
  • Ципрофлоксацин

Библиография

https://academic.oup.com/femsre/article/26/2/163/653308
https://www.sciencedirect.com/topics/food-science/hafnia
https://www.microbiologyresearch.org/docserver/fulltext/jmm/50/3/mjm5003.208.pdf?expires=1587467723&id=id&accname=guest&checksum=8B6146278E3BCFED011E0B818A588CE1

Коментари към Други уточнени бактериални хранителни отравяния МКБ A05.8

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Други уточнени бактериални хранителни отравяния МКБ A05.8
    www.framar.bg 
    на 22 March 2023 в 17:17
    Коментирайте "Други уточнени бактериални хранителни отравяния МКБ A05.8"

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Да помогнем на възрастни, самотно живеещи хора, с хранителни продукти и стоки от първа необходимост.

преди 310 дни, 23 часа и 20 мин.

Мога ли да комбинирам Фенистил гел с Алергозан таблетки или други лекарства против алергия?

преди 1279 дни, 5 часа и 56 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Данъчни облекчения за деца под 18 години - подаване през НАП - 2023 година

преди 16 дни, 7 часа и 13 мин.

Леко горчив вкус на брюкселско зеле

преди 22 дни, 22 часа и 27 мин.

Модели акупресурни постелки / килимчета / за вашето здраве

преди 51 дни, 21 часа и 47 мин.

Кой е Jordan Tristan Walker от Pfizer и наистина ли съществува?

преди 54 дни, 3 часа и 51 мин.
Всички
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

АНКЕТА

Ще разчитате ли на пенсията когато остареете

Виж резултатите
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2023 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на интернет портал от Valival
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на услугите ни приемате, че можем да използваме „бисквитки“.Научете повечеРазбрах