Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Инфекциозни и паразитни болести Чревни инфекции Други бактериални хранителни отравяния Хранително отравяне, предизвикано от Vibrio parahaemolyticus

Хранително отравяне, предизвикано от Vibrio parahaemolyticus МКБ A05.3

Хранително отравяне, предизвикано от Vibrio parahaemolyticus МКБ A05.3 - изображение

Vibrio parahaemolyticus е извита, пръчковидна, Грам-положителна бактерия от семейството на холерния вибрион. Той е оксидаза положителен, факултативен аероб, не образува спори. Развива се добре в солена среда.

Хранително отравяне, предизвикано от Vibrio parahaemolyticus възниква най-често при консумация на храни от морски произход.

Инкубационният период е от няколко часа до няколко дни в зависимост от големината на инокулума.

Заболяването започва с експлозивна водниста диария, последвана от спастични коремни болки и повръщане. Често болните се оплакват от главоболие. По-рядко температурата може да бъде повишена, а в изпражненията се откриват примеси от кръв. Заболяването е самоограничаващо се и преминава за няколко дни.

Диагнозата се базира на епидемиологичните и клинични данни и се потвърждава чрез микробиологичното изследване. Причинителите се доказват с изолиране от фецес, повърнати материи, промивни води, остатъци от консумираната храна.

Диференциална диагноза се прави с най-честите хранителни токсиинфекции - салмонелни и стафилококови.

Лечението е патогенетично. Етиологично лечение не е необходимо. При по-тежките случаи се извършва рехидратация, както и прилагане на някои антидиарийни симптоматични препарати.

Прогнозата е добра.

Няма специфична профилактика на хранително отравяне, предизвикано от Vibrio parahaemolyticus. Прилагат се всички противоепидемични мерки и неспецифични превантивни средства.

3.7, 9 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Хранително отравяне, предизвикано от Vibrio parahaemolyticus МКБ A05.3

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО