Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Инфекциозни и паразитни болести Чревни инфекции Други бактериални хранителни отравяния Стафилококово хранително отравяне

Стафилококово хранително отравяне МКБ A05.0

Стафилококово хранително отравяне МКБ A05.0 - изображение

Стафилококово хранително отравяне е остро стомашно-чревно заболяване, което възниква след консумация на хранителни продукти, предварително контаминирани със стафилококи и техните токсични продукти.

Стафилококите са Грам-положителни бактерии. Род Staphylococcus включва най-малко 40 вида микроорганизми. Повечето от тях са нормални обитатели на кожата и лигавиците на човека. Малка част от тях обитават почвата. Отделят екзотоксин.

Хранително отравяне възниква обикновено след консумация на сладкарски изделия или млечни продукти и по-рядко след консумация на месо и рибни храни.

Храната се контаминира от лица, страдащи от стафилококови инфекции по кожата и лигавиците, както и от здрави носители на патогенните агенти. Млякото често се заразява от животните, боледуващи от стафилококови мастити.

Инкубационният период е от 30 минути до 2 часа, рядко до 4 часа.

Началото е остро, внезапно с много силни, коликообразни болки в епигастриума и корема, гадене, повръщане, диария, висока или субфебрилна температура. Повръщанията са почти непрекъснати, мъчителни, без облекчение, като в началото се повръща приетата храна, а след това и стомашен и жлъчен сок. Диарията е леко изразена с течни, жълто-зелени изпражнения, без патологични примеси. Общото състояние бързо се влошава с остро настъпваща хипотония и колапсни прояви до шок. Характерно за стафилококовите хранителни интоксикации е тяхното абортивно протичане, т.е. те започват с тежки и силно изразени симптоми, които обаче бързо отзвучават след 6-12 часа. След преминаване на острия период, общото състояние бързо се подобрява и симптомите отзвучават за няколко часа.

Най-честото усложнение на стафилококовите хранителни интоксикации е дехидратацията при значителен диариен синдром и повръщане.

За поставяне на диагнозата важно значение има анамнезата за консумация на съмнителна храна. Кръвната картина не показва почти никакви изменения. При част от болните може да се наблюдава левкоцитоза с олевяване, а при наличие на дехидратация, и данни за хемоконцентрация. Най-сигурният начин за потвърждаване на диагнозата е микробиологичното изследване и изолирането на стафиликоковите бактерии от хранителния продукт.

Диференциална диагноза се прави с останалите видове хранителни отравяния.

Лечението на стафилококово хранително отравяне включва диетичен режим и корекция на дехидратацията. Прилагането на антибиотици все още подлежи на обсъждане.

Прогнозата е добра. При липсата на усложнения, оздравяването е пълно.

За профилактиката са важни правилно съхранение на хранителните продукти, спазване на хигиенните мерки, както и редовен контрол върху заведенията за хранене и персонала, работещ в тях.

3.5, 4 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Стафилококово хранително отравяне МКБ A05.0

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Стафилококово хранително отравяне МКБ A05.0

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО