Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Инфекциозни и паразитни болести Чревни инфекции Тиф и паратиф Паратиф А

Паратиф А МКБ A01.1

Паратиф А МКБ A01.1 - изображение

Паратиф А е остро инфекциозно заболяване, което се характеризира с обща интоксикация, поражение на лимфния апарат на тънките черва, продължително заразоносителство и епидемично разпространение.

Заболяването се причинява от Salmonella paratyphi A и засяга само хората. Заразяването става чрез консумация на заразена храна и напитки.

Паратиф А се среща главно в Азия, Африка, Централна и Южна Америка, поради лошите битови и санитарно-хигиенни условия, замърсената питейна вода, честите наводнения. Заболяването се среща рядко в България.

Инкубационният период е от 2 до 14 дни.

Клиничната картина започва остро, с висока температура, главоболие, загуба на апетит, повръщане, запек или диария. Често се установява спленомегалия (увеличена слезка). Около 30% от пациентите имат обрив, който е обилен розеолен, розеоло-папулозен или петехиален. Появява се на 4-я - 7-я ден. Пациентите с чревни усложнения имат симптоми, подобни на тези при апендицит - интензивен спазъм и болка в долния десен квадрант на корема.

Диференциална диагноза се прави с други заболявания, които протичат с висока температура:

  • коремен тиф
  • бруцелоза
  • туларемия
  • пситакоза
  • мононуклеоза
  • синдром на Кавазаки

Диагнозата на паратиф А се поставя въз основа на епидемиологични данни за пребиваване в епидемичен район. Триадата от персистиращ фебрилитет, главоболие и коремни симптоми са водещи клинични белези. Началната левкоцитоза, която се заменя с левкопения с лимфомоноцитоза подкрепят диагнозата.

Лечението е етиологично с антимикробни препарати от групата на цефалоспорините или флуорохинолоните. Пациентите с паратиф А трябва внимателно да бъдат наблюдавани за признаци на усложнения. Необходима е почивка на легло и пълноценна диета. При тежки случаи може да се наложи вливане на течности или кръвопреливане.

Профилактика на заболяването се налага в ендемични райони и високорискови контингенти.

3.9, 7 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Паратиф А МКБ A01.1

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Паратиф А МКБ A01.1

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО