0 продукта

Медицински изследвания

Креатинин в кръвта

Креатинин в кръвта - изображение

Креатининът и креатининовия клирънс са изследвания, при които се измерва нивата на отпадния продукт креатинин в кръвта и в урината. С помощта на това изследване се оценява дейността на бъбреците. Креатинът се образува при метаболизма (обмяната на веществата) на храната и превръщането и в енергия за организма. От него в кръвта се образува креатинин, който се отделя с урината от бъбреците.
Обикновено нивото на креатинин в кръвта е постоянно и не се влияе от храненето или физическата активност. При увреждане на бъбреците нивото на креатинин в кръвта се повишава, защото не може да отделя достатъчно кретинин с урината.

Креатининът може да бъде изследван по следните начини:

 • Изследване на креатинин в кръвта

Нивото на креатинин в кръвта е индикатор за функционирането на бъбреците. Високите нива на креатинин могат да означават, че е нарушена функцията на бъбреците. Нивото на креатинин в кръвта частично зависи и от мускулната маса – ето защо мъжете имат малко по-високи нива на креатинин от жените.

 • Изследване на креатининов клирънс

С креатининовият клирънс се изчислява колко добре се отделя креатинина от бъбреците. Изчисляването на креатининов клирънс дава по-добра информация, отколкото изследването само на креатинин в кръвта. За да се изчисли креатининов клирънс е необходимо да се вземе проба от кръв и от урина. Използва се проба от 24-часова урина.

 • Изследване на съотношение на урея и креатинин

За да се измери съотношението на урея и креатинин е необходимо да се вземе проба от кръв, в която се измерват нивата на урея и креатинин. Това съотношение подпомага диагностицирането на различни проблеми като дехидратация.
Уреята е отпаден продукт, който се образува в черния дроб при обмяната на белтъците и се отделя през бъбреците. Изследването на урея и креатинин подпомага диагностицирането на различни бъбречни заболявания и увреждания.

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Изследването на креатинин се провежда в някой от следните случаи:

 • Да се провери дали бъбреците функционират нормално.
 • Да се провери дали прогресира заболяване на бъбреците.
 • Да се следи функционирането на бъбреците при хора, които приемат лекарства увреждащи бъбреците.
 • Да се изследва за дехидратация (обезводняване). Дехидратацията обикновено води до промяна в нивата на уреята. Нивата на креатинин се засягат по-слабо. Дехидратацията води до повишаване на стойностите на съотношението урея/ креатинин. Заболяванията на бъбреците или пикочните пътища водят до промяна в стойностите, както на уреята така и на креатинина.

Необходима ли е предварителна подготовка?

Преди провеждане на изследването е необходимо:

 • Да не извършвате тежки физически упражнения или дейности 2 дни (48 часа) преди теста.
 • Да не консумирате голямо количество месо (не повече от 227 g), особено ако се касае за говеждо месо поне 24 часа преди теста, както и по време на събирането на урина за изследване на креатининов клирънс.

Метод на провеждане на изследването:

Вземане на кръв от медицински специалист:

 • Поставя се еластичен маншет на ръката, с помощта, на който вените стават по-големи и е по-лесно вземането на кръв;
 • Почиства се мястото, от където ще бъде взета кръвта;
 • Поставя се игла във вената. Възможно е да се наложи повече от един опит за вземане на проба кръв;
 • Поставя се спринцовка;
 • Изпълва се спринцовката с кръв;
 • След събиране на достатъчно количество за пробата кръв се отстранява еластичния маншет;
 • Поставя се памучен тампон върху иглата, след което тя се изтегля внимателно от вената;
 • Притиска се мястото, от което е взета кръв.

Какво ще усещате по време на изследването?

Пробата от кръв за изследване на креатинин и креатининов клирънс се взема от вена на ръката. При това изследване може да усещате пристягане от еластичния маншет. По време на самото вземане на кръв няма да усещате нищо, освен евентуално леко боцкане при поставяне на иглата.

Има ли рискове от провеждането на изследването?

При вземане на венозна кръв за изследване на креатинин и креатининов клирънс съществува минимален риск от възникване на някои проблеми:

 • На мястото откъдето е взета кръвта може да се появи кръвонасядане. За намаляване на риска от това усложнение обикновено е достатъчно да притискате за няколко минути мястото, след като се извади иглата.
 • Много рядко може да възникне възпаление на вената. Това състояние се нарича флебит и обикновено преминава след третиране с компреси.
 • При хора с проблеми в кръвосъсирването може да има продължително кървене. Продължително кървене може да има и при приема на някои лекарства като Аспирин, Варфарин и др., които предпазват кръвта от съсирване. Ако имате каквито и да е проблеми с кръвосъсирването или вземате лекарства съобщете за това на Вашия лекар.

Резултати от проведеното изследване:

Креатининът и креатининовият клирънс са изследвания, при които се измерва нивата на отпадния продукт креатинин в кръвта и в урината. С помощта на това изследване се оценява дейността на бъбреците.

Нормални стойности:

Нормалните стойности варират между различните полови, възрасти и лаборатории.

Нормалните стойности на креатинин при възрастни са 44-134 µmol/l

Отклонения от нормата:

 • Високи стойности на креатинин в кръвта. Високите стойности на креатинин могат да означават увреждане или заболяване на бъбреците. Заболяванията на бъбреците могат да се дължат на инфекции, рак, шок, нарушение на пикочните пътища, камъни. Високи стойности на креатинин в кръвта може да има и при сърдечна недостатъчност, дехидратация, загуба на кръв, подагра, заболявания на мускулите (рабдомиолиза, миастения гравис, мускулна дистрофия, полимиозит), акромегалия, гигантизъм. Обикновено високите нива на креатинин в кръвта означават ниски стойности на креатининов клирънс.
 • Ниски стойности на креатинин в кръвта.  Ниските стойности на креатинин в кръвта могат да се дължат на ниска мускулна маса (възрастово обусловена или от заболявания – мускулна дистрофия), увреждане на черния дроб, диета бедна на протеини (белтъци), бременност.

Кога не трябва да провеждате изследването?

Изследването на креатинин и креатининов клирънс може да не се проведе или получените от него резултати да не са полезни в следните случаи:

 • Прием на някои медикаменти – метил-допа, триметоприм, витамин C, симетидин, някои диуретици, антибиотици (цефалоспорини – най-вече цефокситин).
 • Ако сте имали тежка физическа активност 2 дни преди провеждане на теста.
 • Ако сте консумирали голямо количество месо (повече от 227 g), особено говеждо 24 часа преди теста, както и по време на събирането на урина за изследване на креатининов клирънс.
Оцени страницата и я сподели с приятели
12345 3.5, 53 Гласа
Сподели в Facebook
Коментирай във Facebook

!. forum.framar.bg

Споделете вашето мнение, задайте въпрос или отворете дискусия за "Креатинин в кръвта" във форума.

?. www.framar.bg:

Коментирайте "Креатинин в кръвта"

1. anonimous: (2012-11-04 16:52:30)

kreatinkinazata povishava li se pri priem na dobavkata kreatin?

2. www.framar.bg отговаря: (2012-11-04 17:14:25)

anonimous

kreatinkinazata povishava li se pri priem na dobavkata kreatin?

Повишението на креатинин киназата се дължи най-често на интензивните тренировки на мускулите.

3. anonimous: (2012-11-04 18:46:09)

a ima li opasnost ako pri intenzivni trenirovki se povishava mnogokratno

4. www.framar.bg отговаря: (2012-11-05 11:00:39)

anonimous

a ima li opasnost ako pri intenzivni trenirovki se povishava mnogokratno

Колко време след тренировка изследвахте кретин фосфокиназа. Какви са резултатите на общата фракция и има ли завишаване на тази, която е за сърдечния мускул? Правил ли сте контролни изследвания? Имате ли някакви оплаквания?

5. sevdalina: (2012-11-05 12:16:30)

kakvi sa stoinostite na kreatinina pri deca na 7 god.vazrast i ako sa malko niski

6. www.framar.bg отговаря: (2012-11-05 12:30:04)

sevdalina

kakvi sa stoinostite na kreatinina pri deca na 7 god.vazrast i ako sa malko niski

Горната граница на нормата за креатинина в кръвта при деца е до 88 µmol/l. 

7. ivo: (2014-12-05 19:51:12)

моя е 106 единици но в софия горната граница е 106 защо в почти всяка лаборатория стоиностите са различни на креатинина

8. www.framar.bg отговаря: (2014-12-06 14:20:55)

ivo

моя е 106 единици но в софия горната граница е 106 защо в почти всяка лаборатория стоиностите са различни на креатинина

В повечето случаи резултатите са близки, но все пак в зависимост от метода на измерване може да има известни различия между лабораториите!

Кърменето на обществени места – естествено, допустимо или неприемливо?

Майката има право да кърми детето си независимо от възрастта му когато и където пожелае, без разголването й да се отъждествява с форма на ексхибиционизъм. Собствениците на търговския комплекс следва да бъдат осъдени и да платят обезщетение.
Кърменето на обществени места не подлежи на коментар, когато майката се стреми да запази интимността на този акт встрани от чуждите погледи като наметне себе си и бебето с шал. Искът на БХК не следва да бъде удовлетворен.
Кърменето на бебето и детето извън дома е редно да се практикува в уединението на специални помещения, предназначени за хранене и преобличане. Майката основателно е била помолена да преустанови храненето на детето си, щом не желае да завоалира процеса.
Не само тютюнопушенето, но и кърменето на обществена места трябва да бъде забранено.

Бюлетин

Промоции.

Актуални продукти.

Информация и новини.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.