Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Креатинин в кръвта

Креатинин в кръвта

Креатинин в кръвта - изображение

Креатининът и креатининовия клирънс са изследвания, при които се измерва нивата на отпадния продукт креатинин в кръвта и в урината. С помощта на това изследване се оценява дейността на бъбреците. Креатинът се образува при метаболизма (обмяната на веществата) на храната и превръщането и в енергия за организма. От него в кръвта се образува креатинин, който се отделя с урината от бъбреците.

Стойностите на креатинина могат да варират:

 • в различните лаборатории;
 • между мъже и жени;
 • в зависимост от възрастта;

Тъй като нивата на креатинин в кръвта се повишават с увеличаване на мускулната маса, мъжете обикновено имат по-високи стойности на креатинин, отколкото жените.

Нивата на креатинин в кръвта могат временно да се повишат, ако е налице:

При увреждане на бъбреците нивото на креатинин в кръвта се повишава, защото не може да отделя достатъчно кретинин с урината.

Креатининът може да бъде изследван по следните начини:

 • Изследване на креатинин в кръвта

Нивото на креатинин в кръвта е индикатор за функционирането на бъбреците. Високите нива на креатинин могат да означават, че е нарушена функцията на бъбреците. Нивото на креатинин в кръвта частично зависи и от мускулната маса – ето защо мъжете имат малко по-високи нива на креатинин от жените.

 • Изследване на креатининов клирънс

С креатининовият клирънс се изчислява колко добре се отделя креатинина от бъбреците. Изчисляването на креатининов клирънс дава по-добра информация, отколкото изследването само на креатинин в кръвта. За да се изчисли креатининов клирънс е необходимо да се вземе проба от кръв и от урина. Използва се проба от 24-часова урина.

 • Изследване на съотношение на урея и креатинин

За да се измери съотношението на урея и креатинин е необходимо да се вземе проба от кръв, в която се измерват нивата на урея и креатинин. Това съотношение подпомага диагностицирането на различни проблеми като дехидратация.
Уреята е отпаден продукт, който се образува в черния дроб при обмяната на белтъците и се отделя през бъбреците. Изследването на урея и креатинин подпомага диагностицирането на различни бъбречни заболявания и увреждания.

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Изследването на креатинин се провежда в някой от следните случаи:

 • Да се провери дали бъбреците функционират нормално.
 • Да се провери дали прогресира заболяване на бъбреците.
 • Да се следи функционирането на бъбреците при хора, които приемат лекарства увреждащи бъбреците.
 • Да се изследва за дехидратация (обезводняване). Дехидратацията обикновено води до промяна в нивата на уреята. Нивата на креатинин се засягат по-слабо. Дехидратацията води до повишаване на стойностите на съотношението урея/ креатинин. Заболяванията на бъбреците или пикочните пътища водят до промяна в стойностите, както на уреята така и на креатинина.

Необходима ли е предварителна подготовка?

Преди провеждане на изследването е необходимо:

 • Да не извършвате тежки физически упражнения или дейности 2 дни (48 часа) преди теста.
 • Да не консумирате голямо количество месо (не повече от 227 g), особено ако се касае за говеждо месо поне 24 часа преди теста, както и по време на събирането на урина за изследване на креатининов клирънс.

Метод на провеждане на изследването:

Вземане на кръв от медицински специалист:

 • Поставя се еластичен маншет на ръката, с помощта, на който вените стават по-големи и е по-лесно вземането на кръв;
 • Почиства се мястото, от където ще бъде взета кръвта;
 • Поставя се игла във вената. Възможно е да се наложи повече от един опит за вземане на проба кръв;
 • Поставя се спринцовка;
 • Изпълва се спринцовката с кръв;
 • След събиране на достатъчно количество за пробата кръв се отстранява еластичния маншет;
 • Поставя се памучен тампон върху иглата, след което тя се изтегля внимателно от вената;
 • Притиска се мястото, от което е взета кръв.

Какво ще усещате по време на изследването?

Пробата от кръв за изследване на креатинин и креатининов клирънс се взема от вена на ръката. При това изследване може да усещате пристягане от еластичния маншет. По време на самото вземане на кръв няма да усещате нищо, освен евентуално леко боцкане при поставяне на иглата.

Има ли рискове от провеждането на изследването?

При вземане на венозна кръв за изследване на креатинин и креатининов клирънс съществува минимален риск от възникване на някои проблеми:

 • На мястото откъдето е взета кръвта може да се появи кръвонасядане. За намаляване на риска от това усложнение обикновено е достатъчно да притискате за няколко минути мястото, след като се извади иглата.
 • Много рядко може да възникне възпаление на вената. Това състояние се нарича флебит и обикновено преминава след третиране с компреси.
 • При хора с проблеми в кръвосъсирването може да има продължително кървене. Продължително кървене може да има и при приема на някои лекарства като Аспирин, Варфарин и др., които предпазват кръвта от съсирване. Ако имате каквито и да е проблеми с кръвосъсирването или вземате лекарства съобщете за това на Вашия лекар.

Резултати от проведеното изследване:

Креатининът и креатининовият клирънс са изследвания, при които се измерва нивата на отпадния продукт креатинин в кръвта и в урината. С помощта на това изследване се оценява дейността на бъбреците.

Нормални стойности:

Нормалните стойности варират между различните полови, възрасти и лаборатории.

Нормалните стойности на креатинин при възрастни са 44-134 µmol/l

Отклонения от нормата:

 • Високи стойности на креатинин в кръвта. Високите стойности на креатинин могат да означават увреждане или заболяване на бъбреците. Заболяванията на бъбреците могат да се дължат на инфекции, рак, шок, нарушение на пикочните пътища, камъни. Високи стойности на креатинин в кръвта може да има и при сърдечна недостатъчност, дехидратация, загуба на кръв, подагра, заболявания на мускулите (рабдомиолиза, миастения гравис, мускулна дистрофия, полимиозит), акромегалия, гигантизъм. Обикновено високите нива на креатинин в кръвта означават ниски стойности на креатининов клирънс.
 • Ниски стойности на креатинин в кръвта.  Ниските стойности на креатинин в кръвта могат да се дължат на ниска мускулна маса (възрастово обусловена или от заболявания – мускулна дистрофия), увреждане на черния дроб, диета бедна на протеини (белтъци), бременност.

Кога не трябва да провеждате изследването?

Изследването на креатинин и креатининов клирънс може да не се проведе или получените от него резултати да не са полезни в следните случаи:

 • Прием на някои медикаменти – метил-допа, триметоприм, витамин C, симетидин, някои диуретици, антибиотици (цефалоспорини – най-вече цефокситин).
 • Ако сте имали тежка физическа активност 2 дни преди провеждане на теста.
 • Ако сте консумирали голямо количество месо (повече от 227 g), особено говеждо 24 часа преди теста, както и по време на събирането на урина за изследване на креатининов клирънс.
3.9, 32 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Клинични пътекиМедицински изследванияОрганизацииНовиниАлтернативна медицинаСпециалистиНормативни актовеЗаведенияИсторияЛюбопитноЗдравни съветиХранене при...БотаникаХрани и ястияЛеченияСнимкиСъставкиРецептиДиетиЛайфстайлСоциални грижи