Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания ТАТ

ТАТ

ТАТ - изображение

Тиреоглобулина е белтък, който се произвежда от щитовидната жлеза. Антителата представляват протеини, продуцирани от имунната система. Обикновено антителата се свързват с чужди молекули, попаднали в организма, и предизвикват унищожаването им. В някои случаи организма произвежда антитела срещу собствените си структури, както е при автоимунните болести. Тиреоглобулиновите антитела (ТАТ) атакуват тиреоглобулина - молекулата, от която се изграждат активните щитовидни хормони.

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

ТАТ се изследват обикновено заедно с тиреоглобулина, за да се установи дали има наличие на антитела, които да смущават резултатите от тиреоглобулиновия тест. Изследването на ТАТ е уместно и при проявени симптоми на хипотиреоидизъм, както и при тиреоидита на Хашимото и рак на щитовидната жлеза.

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

За изследване на ТАТ не е необходима специална подготовка.

 

Метод на провеждане на изследването:

Концентрацията на ТАТ се изследва в кръвна проба. Последната се взема обикновено от вена на ръката.

 

Какво ще усещате по време на изследването?

Неприятно усещане се получава обикновено, когато иглата пробива кожата, за да навлезе във вената.

 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

При вземане на кръв за изследване съществуват някои рискове от усложнения, но те се срещат рядко, леки са и преминават бързо. Такива са хематома (малък кръвоизлив около мястото на пункция), кървене от мястото на убождане от иглата, леко локално възпаление на вената (флебит).

 

Резултати от проведеното изследване:

Когато в кръвта се откриват ТАТ, това пречи на получаването на точен резултат от теста за тиреоглобулин и той не може да се използва като туморен маркер за рак на щитовидната жлеза. В тези случаи може да се използва като маркер теста за ТАТ. Ако нивата останат високи или паднат и след това пак се повишат, то най-вероятно лечението не е ефективно. Спадането на антителата и задържането им в ниска концентрация за дълъг период от време е признак за добро повлияване от лечението на рака.

Значително повишени тиреоглобулинови антитела се срещат при автоимунни заболявания, като тиреоидита на Хашимото.

 

Кога не трябва да провеждате изследването?

Няма противопоказания за изследване на ТАТ.

3.2, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИзследванияАлт. медицинаХранене при...СнимкиИсторияЗдравни съветиЛеченияНовиниРецептиВидеоСпортФизиологияЛюбопитноКлинични пътекиНаучни публикацииПатологияПсихологияЗаболявания (МКБ)ИнтервютаБотаникаЛайфстайлСоциални грижиСпециалистиНормативни актовеЗаведенияОрганизации