Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Серумен серотонин

Серумен серотонин

Серумен серотонин - изображение

Изследването на серумния серотонин определя концентрацията на серотонина в кръвта. Серотонинът (5-хидрокситриптамин, 5-НТ) е химическо съединение, което се получава от аминокиселината триптофан. Функциите на серотонина са свързани с предаване на нервните импулси, вазоконстрикция (свиване на кръвоносните съдове), цикъла на бодърстване и сън, настроението и др. Серотонинът се метаболизира в черния дроб, а метаболитите му се екскретират с урината.

Нормално серотонинът се открива в малки количества в кръвта. Големи количества серотонин и негови метаболити в серума могат да се открият при някои карциноидни тумори. Те са бавнорастящи маси, които се формират главно в гастроинтестиналния тракт (особено в апендикса) и белите дробове, но могат да засегнат и други части на тялото. Карциноидните тумори са един от няколко типа неоплазии, които се образуват от невроендокринни клетки. Серотонинът, образуван от туморите може да причини симптоми като зачервяване на лицето, диария, учестен пулс, затруднено дишане.

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Изследване на серумен серотонин може да се направи едновременно с или след изследване на 24-часова урина, като част от диагнозата на карциноидни тумори. Обикновено не се използва като тест за проследяване ефективността на лечението на карциноидни тумори или търсене на рецидиви. Изследването се използва предимно при подозрение за карциноиден тумор. Насочващи симптоми са зачервяване на лицето и шията, диария, гадене, повръщане, учестен пулс, хрипове, кашлица, задух.

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

Не е необходима предварителна подготовка за изследване на серумен серотонин.

 

Метод на провеждане на изследването:

Нивата на серумния серотонин се изследват в проба периферна кръв. Пробата се взема обикновено от вена на ръката.

 

Какво ще усещате по време на изследването?

Вземането на венозна кръв не е свързано със силна болка. Може да се усети леко убождане при навлизане на иглата през кожата.

 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Особени рискове при вземане на периферна кръв за изследване няма. Като евентуални усложнения, които се появяват твърде рядко, се посочват възпалението (флебит), удълженото кървене (при пациенти, приемащи медикаменти, които повлияват кръвосъсирването - аспирин, варфарин, синтром и др.) или поява на хематом (малък подкожен кръвоизлив).

 

Резултати от проведеното изследване:

Референтните стойности са различни за всяка лаборатория и обикновено се съдържат в лабораторния доклад.

Значително повишено ниво на серумен серотонин е насочващ, но не и определящ диагнозата карциноиден тумор белег. За потвърждаване на диагнозата трябва да бъде локализиран самия тумор и да се извърши биопсия. Често след откриване на повишен серумен серотонин лекарят назначава образни изследвания (компютърна томография, магнитен резонанс, ехография) за откриване на тумора, ако той е наличен.

 

Кога не трябва да провеждате изследването?

Редица лекарства повлияват резултатите от изследването на серумен серотонин. Сред тях са морфин, моноаминоксидазни (МАО) инхибитори (резерпин, метилдопа, литий) и др. Преди изследването е редно да съобщите на лекаря за всички медикаменти, които приемате.

Серотониновите нива могат да бъдат леко повишени при състояния на чревна обструкция, остър миокарден инфаркт, кистична фиброза и др. При тези състояния обикновено не се изследва серумен серотонин.

4.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИзследванияИсторияКлинични пътекиАлт. медицинаЛюбопитноПсихологияБотаникаЗдравни съветиНовиниФизиологияЛеченияЛайфстайлПатологияСнимкиХранене при...ИнтервютаНормативни актовеСпециалистиСпортСоциални грижиЗаведенияОрганизации