Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания 5-хидроксииндолоцетна киселина тест

5-хидроксииндолоцетна киселина тест

5-хидроксииндолоцетна киселина тест - изображение

5-хидроксииндолоцетна киселина тест (5-HIAA) измерва количеството на 5-хидроксииндолоцетната киселина в урината. 5-хидроксииндолоцетната киселина е първичен метаболит при разграждане на серотонина. Серотонинът е химическа субстанция (невротрансмитер), който провежда сигнали между нервните клетки, предизвиква вазоконстрикция (свиване) на съдовете, участва в цикъла будност-сън и определя настроението. 

Серотонинът се произвежда според нуждите на нервната система, основно в мозъка, но също и от специализирани клетки в бронхите и гастроинтестиналния тракт. След като се използва от тялото серотонинът се разрушава в черния дроб до метаболити, първият, от които е 5-HIAA и се отделя чрез урината.

Нормално само малка част от 5-HIAA се открива в урината. Повече серотонин може да се произведе от някои карциноидни тумори. Карциноидните тумори са бавно растящи тумори, които могат да се образуват в гастроинтестиналния тракт (често се откриват в апендикса), в бронхите или други органи. Всеки два от три карциноидни тумора се откриват в гастроинтестиналния тракт.

Повечето от тези тумори могат да съществуват, но да останат с малки размери и да са безсимптомни. Когато тези тумори се открият случайно при хирургична интервенция при асимптомни пациенти се наричат „инцидентни”. Малка част от тези тумори могат да нараснат толкова, че да предизвикат обструкция в гастроинтестиналния тракт или бронхите.

Около 10 % от диагностицираните карциноидни тумори, могат да произведат достатъчно серотонин, който да доведе до поява на симптоми и до повишени нива на 5-HIAA в урината.

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

5-хидроксииндолоцетна киселина тест се използва в диагностициране и мониториране лечението на карциноидни тумори, които произвеждат серотонин.

Изследването се провежда, когато пациента има симптоми, които предполагат наличието на подобен тумор като:

  • Хрипове, кашлица, затруднено дишане
  • Сърцебиене
  • Диария, гадене, повръщане
  • Зачервяване на лицето и врата (появява на силно зачервяване, с внезапно начало)

Необходима ли е предварителна подготовка?

За точни резултати от теста избягвайте следните храни и лекарства, които могат да окажат влияние на резултатите от теста поне 3 дни преди събиране на урината като:

  • авокадо, банани, ананас, сливи, орехи, киви, патладжан
  • лекарства, които могат да повишат нивото на 5-HIAA: acetaminophen (парацетамол), glyceryl guaiacolate (присъства като съставка в повечето сиропи за кашлица), мускулни релаксанти и reserpine (резерпин, прилаган за лечение на хипертонична болест)
  • лекарства, които могат да намалят нивото на 5-HIAA: heparin (хепарин), isoniazid (изониазид), levodopa (леводопа), monoamine oxidase inhibitors (моноамино оксидазни инхибитори), methyldopa (метилдопа) и tricyclic antidepressants (трициклични антидепресанти)

Преди да прекратите лечението си с някой от посочените медикаменти първо се консултирайте с лекуващия лекар.

Метод на провеждане на изследването:

Необходима е проба от 24 часова урина. Желателно е урината, да се съхранява на хладно и тъмно място в хладилник. Предпочита се 24 часовата урина, понеже количеството на 5-хидроксииндолоцетната киселина може да варира през денонощието.

Какво ще усещате по време на изследването?

Теста включва нормално уриниране и лисва дискомфорт за пациента.

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Рискове за пациента няма.

Резултати от проведеното изследване:

Нормалните граници е от 2-6 mg/24h.

Повишените нива на 5-HIAA в 24 часова урина при пациент със симптоми предполагащи карциноиден тумор са прогностични, но не и диагностични. За пълното доказване наличието на подобен тумор трябва да се локализира чрез образно изследване, след което да се вземе проба от него чрез биопсия, за хистологично потвърждение.

Пациенти със симптоми могат да имат подобен тумор, дори когато нивото на 5-хидроксииндолоцетната киселина в урината е нормално. Причината е, че пациентът може да има тумор, който секретира серотонин периодично. Безсимптомен пациент с нормални нива на 5-HIAA е необичайно да има серотонин секретиращ карциноиден тумор. При лекувани пациенти, понижените нива на 5-HIAA означават, че има полза от лечението, докато високите нива означават, че лечението е несполучливо. 

Кога не трябва да провеждате изследването?

Изследването не трябва да се провежда от прясна урина или ако сте приемали по горе описаните храни и медикаменти.

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИзследванияАлт. медицинаЛюбопитноПсихологияЗдравни съветиБотаникаНовиниФизиологияЛеченияЛайфстайлИсторияСнимкиХранене при...Клинични пътекиСоциални грижиСпортСпециалистиНормативни актовеЗаведенияОрганизации