Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Инфекциозни и паразитни болести Чревни инфекции Други бактериални хранителни отравяния

Други бактериални хранителни отравяния МКБ A05

Други бактериални хранителни отравяния МКБ A05 - изображение

Други бактериални хранителни отравяния са група токсикоинфекции, които възникват след консумация на храна, контаминирана с микроорганизми или техни токсини.

Причинители на заболяването са стафилококи, клостридии, E.coli, Klebsiella, Proteus и др.

Механизмът на заразяване е алиментарен, чрез консумиране на заразено месо, месни продукти, мляко, млечни продукти, яйца и др. Заболяванията са по-чести през лятно-есенния сезон.

Бактериите или техните ентеротоксини постъпват в стомашно-чревния тракт и въздействат локално на чревния епител, като предизвикват възпалителен процес и увреждат чревната моторика.

Инкубационният период на бактериалните хранителни отравяния е къс - няколко часа до едно денонощие. Развива се картината на остър гастроентероколит или ентерит с диариен синдром.

Клинично е трудно да се разграничат отделните етиологични видове хранителни токсикоинфекции. Само чрез микробиологично изследване може да се определи точния причинител.

В рубриката други бактериални хранителни отравяния са разгледани:

Стафилококово хранително отравяне

Ботулизъм

Хранително отравяне, предизвикано от Clostridium perfringens [Clostridium welchii]

Хранително отравяне, предизвикано от Vibrio parahaemolyticus

Хранително отравяне, предизвикано от Bacillus cereus

Други уточнени бактериални хранителни отравяния

Бактериално хранително отравяне, неуточнено

3.2, 5 гласа

ВИДОВЕ Други бактериални хранителни отравяния МКБ A05

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Клинични пътеки