Причинител на ботулизма (Clostridium botulinum)
Обща характеристика
Морфологични особености
Културелни особености
Антигенна сруктура
Биохимична призводителност
- силно протеолитични (разграждащи протеините);
- силно захаролитични;
- непротеолитични;
- протеолитични, без захаролитична способност.
Причинителя на ботулизма образува най-силния известен токсин - ботулинов токсин.
- Типовете C-G са по-рядко срещани;
- Видове Е и F могат да причинят заболяване при хората, докато другите видове причиняват заболяване при други животни.
Серотипове А, В, Е, и F причиняват заболяването ботулизъм при човека. За да се осъществи токсичното въздействие на токсина той претърпява частична протеолиза (разграждане) под действието на собствени ензими и на ензима трипсин, присъстващ в стомаха. Вследсвие на тези трансформации токсина се разделя на две части, като се получава активирания високотоксичен ботулинов токсин.
Епидемиология
Clostridium botulinum бактерия е широкоразпространен в почвата от където бактериалните спори попадат върху плодове, зеленчуци, месо или друг вид хранителни продукти включително меда. При консервиране на заразени хранителни продукти в тях могат да останат бактериални спори.
Поради тази причина не се препоръчва даването на мед на бебета и деца.
Патогенеза и кринична картина
При консумиране на заразени хранителни продукти се развива ботулинова хранителна интоксикация. В такива случаи токсина се резорбира в стомашно-чревния тракт от където постъпва в кръвния ток и достига до нежромускулните синапси, уврежда клетки на централната и периферна нервна система. Икубационният период на хранителната интоксикация е около 8 дни, като при част от пациентите се наблздават тежест и болки в корема, главоболие и повръщане.Възможно е да се развият други две различни форми на заболяването:
Детски ботулизъм, който обикновено засяга бебета и рядко, възрастни с променена стомашно-чревна анатомия или микрофлора. Тя се причинява от поглъщането на спори от ботулиновите бактерии, които се размножават в храносмилателния тракт и произвеждат ботулинов токсин. Наблюдават се следните симптоми:
- двойно виждане;
- увисване на клепачите;
- загуба на изражението на лицето;
- проблеми при преглъщането;
- смущения в централната нервна система като сухота в устата (поради понижено производство на слюнка), хипотония (понижено кръвно налягане, с последващо замайване).
Слабостта се разпространява в ръцете (започвайки от раменете и продължавайки до предмишниците) и долните крайници.
Раневи ботулизъм - възниква, когато отворена рана е замърсена с ботулинови спори.
Микробиологична диагностика
- Електромиография;
- Изследване на ликвор;
- Лабораторно доказване на токсина в кръвта (тестове за ботулизъм).
Лечение
При възрастни ботулизмът може да бъде лекуван чрез имунизация с анатоксин, който блокира действието на циркулиращия в кръвта токсин. Използват се тривалентни антитоксинови антитела, образувани срещу ботулинов токсин типове А, В и Е.
Библиография
https://en.wikipedia.org/wiki/Botulism#Signs_and_symptoms
https://www.webmd.com/food-recipes/food-poisoning/what-is-botulism
https://www.cdc.gov/botulism/index.html
Коментари към Причинител на ботулизма (Clostridium botulinum)