Framar.bg 0
В целия сайт
В целия сайт
Е-аптека
Продукти
Медия
Здравни новини
Любопитно
Интервюта
Презентации
Научни публикации
Видео
Анкети
Енциклопедия
Заболявания
Симптоми
Анатомия
Алтернативна медицина
Медицински изследвания
Лечения
Физиология
Патология
Ботаника
Микробиология
Медицински журнал
Фармакологични групи
Справочник
Специалисти
Здравни заведения
Образование
Спорт и туризъм
Аптеки
Здравни организации
Нормативни актове
Производители
Кл. пътеки
Здравни проблеми
История
Хранене
Храни и ястия
Хранителни съставки
Хранене при
Диети
Рецепти
Е-тата в храните
Съвети
Lifestyle
Спорт
Психология
Соц. дейности
Интерактивни
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Клинични пътеки Нормативни актове Производители Образование Спорт и туризъм Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Партньори Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Медицинска енциклопедия Микробиология Специална микробиология Бактериология

Бактериология

от 15 юни 2017г., обновено на 10 май 2022г.
Бактериология - изображение
  • Инфо
  • Подраздели
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Подраздели
Коментари
Свързаност

Бактериологията представлява раздел от микробиологичната наука, който се занимава с изследване на морфологията, екологията, генетиката и биохимията на бактериите, както и с много други аспекти, свързани с жизнената им дейност и взаимодействието им с човешкия и животинския организъм.

Бактериите са прокариотни едноклетъчни микроорганизми с големина от няколко микрометра и разнообразна форма - сферична, пръчковидна или спирална. Те са повсеместно разпространени в природата, а част от тях са се приспособили за паразитен живот в човешкия организъм. В него се откриват резидентни микроорганизми от нормалната микрофлора, транзиторни условнопатогенни и патогенни микробни агент. Значението на бактериите за човешката патология определя съществената роля на микробиологията в диагностиката и лечението на инфекциозните заболявания.

Като част от специалната микробиология бактериологията описва особеностите на патогенните за човека микроорганизми - специфични морфологични характеристики, антигенна структура, фактори на патогенността и вирулентността, дава данни за епидемиологичната, патогенентична и клинична картина при конкретния бактериален причините. Тук се посочват важни данни относно методите за идентифициране и диагностика бактериалните инфекции, описват се и специфичните методи за профилактика и се дават насоки за адекватна противомикробна химиотерапия.

Бактериологията един от основните клонове на медицинската микробиология, който подпомага значително клиничната практика в борбата й с голямото разнообразие от инфекциозни причинители.

5.0/5 6 оценки

Подраздели на Бактериология

  • Стафилококи

  • Спирохети

  • Стрептококи

  • Кампилобактер

  • Род Найсерия

  • Хеликобактер

  • Семействo Enterobacteriaceae

  • Причинител на Содоку

  • Хемофилни бактерии

  • Микоплазми

  • Бордетели

  • Хламидии

  • Бруцели

  • Рикетсии

  • Францизели

  • Вибриони

  • Легионели

  • Мораксела катаралис

  • Псевдомонади

  • Коринебактерии

  • Листерии

  • Микобактерии

  • Анаеробни неспорообразуващи бактерии

  • Аеробни спорообразуващи бактерии (Род Bacillus)

  • Анаеробни спорообразуващи бактерии (Род Clostridium)

Коментари към Бактериология

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Бактериология
    www.framar.bg 
    на 25 May 2022 в 23:44
    Коментирайте "Бактериология"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Специална микробиология

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Микробиология - мнения и въпроси

преди 1218 дни, 6 часа и 31 мин.

Сухи хранителни среди и реагенти за микробиология.

преди 1870 дни, 6 часа и 5 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Зарадвай деца, от семейства в неравностойно положение, с малък подарък за 1 юни

преди 7 дни, 8 часа и 37 мин.

Кучето ми си влачи дупето след ходене по нужда

преди 8 дни, 11 часа и 17 мин.

Да помогнем на възрастни, самотно живеещи хора, с хранителни продукти и стоки от първа необходимост.

преди 10 дни, 4 часа и 47 мин.

Термо и влаго картиране (мапинг) на фармацевтични складове

преди 16 дни, 9 часа и 59 мин.
Всички
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

АНКЕТА

Четете ли?

Виж резултатите
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2022 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на интернет портал от Valival
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на услугите ни приемате, че можем да използваме „бисквитки“.Научете повечеРазбрах