Начало Медицинска енциклопедия Микробиология Специална микробиология Бактериология Микобактерии

Микобактерии (Mycobacteriaceae)

Микобактерии (Mycobacteriaceae) - изображение

Обща характеристика

Семейство Mycobacteriaceae включва 79 вида бактерии всички, от които са част от единствения род на семейството - Mycobacterium. От всички видове заболявания при човека причиняват 28 от тях. С най-голямо значение за човешката патология са причинителят на туберкулоза - M.tuberculosis и лепра (проказа) - M.leprae. Условно патогенни биват:
 1. M.avium;
 2. M.intracellularae;
 3. M.kansasii;
 4. M.simiae;
 5. M.marinum;
 6. M.ulcerans и други.

Тези микроорганизми предизвикват белодробни и кожни инфекции, абсцеси, лимфаденит и дори сепсис при пациенти с отслабена имунна система.

Морфологична характеристика

Микобактериите са Грам-положителни микроорганизми. Не притежават ресни, което ги прави неподвижни. Не образуват спори, но притежават висока резистентност спрямо факторите на околната среда благодарение на състава на клетъчната си стена.

Поради факта, че трудно поемат боите при микробиологична обработка за тяхното оцветяване се използва методът на Цил-Нилсен.

Клетъчната стена на микобактериите е съставена от свързани в приблизително еднакви съотношения пептидогликани и липиди. Гликолипидите също участват в изграждането на клетъчната им стена като образуват комплекси с пептидогликаните. Поради високата си устойчивост спрямо околната среда, киселини и алкохоли се класифицират в групата на киселинно устойчивите бактерии.

Културелни особености

mycobacteriumПо-голямата част от микобактериите се култивират ин витро, с изключение на M. leprae.

Бактериите от семейството са аероби и дори минимални колебания в кислородното съдържание забавя скоростта на техния растеж. Температурите от 35 до 37 градуса са оптимални за култивирането им, необходимо е рН на средата да бъде в границите от 6,4-7,0.

Не растат върху обикновен агар, селективен за техният растеж е Льовенщайн-Йенсен на яйчна основа. Причинителят на лепрата - микобактериум лепре не е култивиран успешно в хранителни среди и единственият начин за изучаването му е посредством биологичният метод - заразяване на опитни животни.

Антигенна структура

Антигенната структура на бактериите от семейството не е напълно изучена, но са открити редица антигени на клетъчната им стена. Протеиновите антигени, намиращи се по повърхността на клетъчната мембрана играят роля в развитието на автоимунните заболявания, защото притежават сходна на някои човешки протеини структура.

Полихаридните антигени провокират изработването на антитела в организма на заболелите. Микобактериум лепре притежава повече от 20 антигена, от които 7 са специфични за него.Най-значимият е антигенът липоарабиноманан.

Епидемиология

leprosyМикобактериалните инфекции и особено туберкулозата продължава да бъде световен здравен проблем, като честотата на туберкулоза сред болните от СПИН е до 100 пъти по-висока. Инфекцията се предава по въздушно-капков път.

В предната част на уретрата на мъжа и жената се открива вида M. smegmatis като част от нормалната микрофлора.

В природата съществуват голям брой условно патогенни микобактерии. В околната среда или по предмети могат да се запазят жизнеспособни до 6 месеца.

Бактерия на лепрата е изключително резистентен спрямо физичните и химични средства, с голяма резистентност се отличават и причинителите на белодробни инфекции при болни от СПИН - M.avium и M.intracellularae, както и причинителят на инфекции на кожата - M.ulcerans. От 1985 г. насам броят на новите случаи на проказа остава относително непроменен  - от 500,000-700,000 нови случаи в световен мащаб биват документирани всяка година. Между 2001 г. и 2006 г. глобалната честота на проказата внезапно намалява главно поради намаляване на случаите в Индия.

Патогенеза и клинична картина

Инфекцията с Mycobacterium avium се среща при хора с дефекти в клетъчния имунитет и болни от СПИН.

Начините на предаване обикновено са чрез поглъщане или вдишване на бактериите, които достигат до дихателната  или храносмилателната система. Бактериите преминават през бронхиалната и чревната тъкан и навлизат в кръвообращението. Достигнали кръбообръщението те се поглъщат от фагоцитите, които предизвикват фагоцитоза, както и освобождаването на цитокини и реактивни кислородни радикали. Фагозомите поглъщат нахлуващите бактерии и се сливат с везикули, съдържащи ензими и агенти, за да унищожат микроорганизма. Въпреки това, поради високата киселинна устойчивост на клетъчната мембрана бактериите оцеляват в ензимните везикули и са в състояние да се умножат и убият фагоцитната клетка.

Симптомите на инфекцията включват:

 • треска;
 • загуба на тегло;
 • болки в корема;
 • умора;
 • диария;
 • анемия.

Mycobacterium leprae е причинителят на проказата - инфекция засягаща кожата и периферните нерви. Проказа симптоми:

 1. Загуба на температурно усещане;
 2. Усещане за изтръпване;
 3. Болки в ставите;
 4. Увреждане на нервите;
 5. Отслабване на тегло;
 6. Обриви;
 7. Кожни лезии на хипопигментирани макули (плоски, бледи участъци от кожата, които са изгубили цвета си).

Туберкулозният бактерий е причинител на заболяването туберкулоза. Освен човека от туберкулоза боледуват и селскостопанските животни, както и едрият рогат добитък.

Микробиологична диагностика

Изследват се:

Диагнозата се поставя по клинични и микробиологични данни.

За диагноза на проказата се използва биологичният метод, който се състои в заразяване на бели мишки.

Останалите представители на рода се доказват чрез изготвяне на микроскопски препарати и посявка върху селективни хранителни среди.

Лечение

Микобактериите са резистентни на много антибиотици и антитуберкулозни лекарства, но са доста податливи на следните агенти:
 1. Макролиди;
 2. Рифампицин;
 3. Eтамбутол;
 4. Аминогликозиди;

Проказа лечение - рифампин, клофазимин и ацедапсон. Курса на лечение на трябва да бъде по-кратък от 6 месеца.

Туберкулоза лечение - прилага се комбинация от антибиотични средства, рифампин, стрептомицин, изониазид и етамбутол. След два месеца от лечението пациентите преминават на курс от два антибиотика - Рифампицин и Изониазид. Изониазидът и рифампинът продължават като ежедневна или интермитентна терапия в продължение на още 4 месеца. Съществува специален режим за пациентите с туберкулоза, които активно задържат или са предозирали с антимикобактериални лекарства. При тези пациенти трябва да се подозира предозиране с изониазид. Пиридоксинът се прилага с успех, особено в комбинация с приема на активен въглен, ако погълнатата доза е в неизвестно количество 5g пиридоксин може да се използва емпирично.

5.0, 3 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://emedicine.medscape.com/article/222664-treatment
https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/mycobacterium-leprae
https://microbewiki.kenyon.edu/index.php/Mycobacterium_avium_complex

ПОДРАЗДЕЛИ НА Микобактерии

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияХранене при...НовиниАлт. медицинаСнимкиИзследванияБотаника