Легионели (Legionellaceae)
Обща характеристика
Морфологични особености
Културелни особености
Оптимални за развитието им са температура около 35 градуса и рН 6,9. Посевките трябва да се култивират в среда, съдържаща 5% СО2.
За главен източник на енергия легионелите използват аминокиселините. Не редуцират нитратите в нитрити, но образуват протеази. Протеазите са ензими, които разграждат протеините в клетките на гостоприемника.
Антигенна структура
Епидемиология
Инфекцията се разпространява посредством водоснабдителни системи, овлажнители за въздух, охладителни инсталации.
Ключът към предотвратяването на болестта на легионерите е да се спре колонизацията на бактериите във водните системи.
Патогенеза и клинична картина
Входна врата за инфекцията са горните дихателни пътища.
Изображение CC0 Public Domain
След попадането си в организма на гостоприемника легионела пневмония се поглъща от клетки на имунната система — фагоцити. Бактериите от рода имат способността да се размножават в погълналите ги клетки и да отделят екзотоксини като ДНК-ази, които разграждат ДНК на фагоцитите.
Пневмоничната форма на легионелоза се развива след инкубационен период от 2 до 10 дни. Протича като тежка едностранна или двустранна пневмония и често се развиват неврологични усложнения като:
Ненавременното лечение или неправилната антибиотична терапия могат да доведат до летален изход при 20% от пациентите. Понтиак треската се развива след по-кратък инкубационен период от около 5 дни. Протича като остро грипоподобно заболяване, като липсват рентгенови данни за пневмония. Заболяването отминава за 2 до 5 дни.
Микробиологична диагностика
За антигенен анализ се използва имунофлуоресцентния метод.
Лечение
Библиография
https://www.cdc.gov/legionella/about/index.html
http://legionella.org/about-the-disease/what-is-legionnaires-disease/legionella-bacteria/
https://emedicine.medscape.com/article/965492-overview#a5
https://academic.oup.com/cid/article/27/6/1479/317884 https://emedicine.medscape.com/article/965492-treatment
Коментари към Легионели (Legionellaceae)