Начало Медицинска енциклопедия Микробиология Специална микробиология Бактериология Причинител на Содоку

Причинител на Содоку (Spirillum minus)

Причинител на Содоку (Spirillum minus) - изображение

Обща характеристика

Spirillum minus е основната причина развитието на треска след ухапване от плъхове. Бактерията, описана за първи път от д-р Хенри Картър през 1887 г., преди е била известна под различни наименования - Spirocheta morus muris, Spironema minor, Leptospira morsus minor, Spirochaeta muris и Spirochaeta petit. Наречена е С. минус през 1924 г. В Япония инфекцията, причинена от S.minus, е известна като Sodoku (содоку, от So - плъх и Doku - отрова).

Микробиологична характеристика

S. minus е грам-отрицателна спирохета, с държина от 0,2 - 0,5 микрометра, която притежава 2-6 спирални извивки. Бактерия се придвижва чрез биполярна флагела и не се култивира в лабораторни среди.

Таксономичната позиция на S. minus ще остане неясна, докато не бъдат проведени подходящи филогенетични изследвания на базата на нуклеинови киселини.

Епидемиология

Хората се заразяват чрез ухапване от плъх. Спирилум минус се открива в голямо разнообразие от тъкани и течности на заразени гризачи, включително кръв, перитонеална течност, мускули, език и тъкани на белите дробове.

Бактерия също така инфектира котки и други животни, които се хранят с инфектирани гризачи.

Патогенеза и клинична картина

rat biteСодоку може да бъде причинена от Streptobacillus moniliformis и Spirillum minus.

Инфекцията, причинена от S. minus, е мултисистемно заболяване, характеризиращо се с развитието на грануломатозно възпаление. При фатални случаи аутопсията разкрива хеморагична некроза в различни тъкани, включително черен дроб, бъбреци, далак и менинги.

Заразяването със S. minus се извършва чрез ухапване от заразен плъх. Обикновено раната заздравява по време на инкубационния период - от 1 до 3 седмици. След инкубационният период започва системната фаза на заболяването, характеризираща се с:

  • повишена температура;
  • студени тръпки;
  • главоболие.

На мястото на ухапване може да се развие лезия или макуларен обрив.

УсложнениятаУсложнениета на судоку са редки. Най-сериозното усложнение е ендокардитът. Други усложнения биват:

При нелекувани пациенти, високата температура и системните симптоми траят от 3 до 7 дни, като се повтарят 3 до 10 дни по-късно, последвани от повтарящи се цикли от 3 до 8 седмици.

Микробиологична диагностика

S. minus може да бъде наблюдавана под микроскоп на тъмно зрително поле, след предварителното и оцветяване по Гимза. Диагнозата на инфекцията с S. minus може да бъде поставена чрез заразяване на опитни животни, 1 до 3 седмици след интраперитонеалното инокулиране на инфекциозен материал от пациента. Не са открити специфични серологични тестове. 50% от пациентите, заразени със С. минус, имат положителна серология за сифилис.

Лечение

Бактерията е изключително чувствителна към пеницилин, лечението трае от 10 до 14 дни.

5.0, 4 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/spirillum-minus
http://www.antimicrobe.org/b233.asp

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Категория