Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Инфекциозни и паразитни болести Чревни инфекции Други бактериални хранителни отравяния Хранително отравяне, предизвикано от Bacillus cereus

Хранително отравяне, предизвикано от Bacillus cereus МКБ A05.4

от 19 ное 2014г., обновено на 08 дек 2022г.
Автор: д-р Ралица Руменова
Хранително отравяне, предизвикано от Bacillus cereus МКБ A05.4 - изображение
  • Инфо
  • Симптоми
  • Библиография
  • Коментари
Инфо
Инфо
Симптоми
Библиография
Коментари

Хранителното отравяне, предизвикано от Bacillus cereus се дължи на консумацията на храни, контаминирани с причинителя или с негови токсини и представлява 10% от всички хранителни токсикоинфекции.

Причини

Bacillus Cereus е широко разпространен, Грам-положителен, аеробен, бета-хемолитичен бактерий. Образува спори, обитава почвата и продуцира два вида ентеротоксини, отговорни за развитието на двете клинични форми на болестта - гастритна и диарична форма. Bacillus Cereus е факултативен анаероб и подобно на други членове на род Bacillus, произвежда защитни ендоспори. Основните вирулентни фактори включват ентеротоксини, еметичен токсин, цереолизин и фосфолипаза C.

Ентеротоксинът представлява термолабилен протеин, който може да бъде предварително образуван в хранителните продукти или произведен в тънките черва. Токсинът действа върху аденилциклазата и предизвиква диаричната форма на заболяването. Еметичният токсин е пептид, който предизвиква гастритната форма на хранителна интоксикация, той е термостабилен и устойчив на протеолитично разграждане.

Разпространение

Bacillus cereus предизвиква значителен процент от хранителните отравяния (1–3% в световен мащаб). Открива се в различни сурови, както и преработени хранителни продукти като ориз, зеленчуци, пуешко месо и подправки. Диаричната клинична форма често се свързва с консумацията на контаминирано месо, мляко, зеленчуци и риба, докато гастритната клинична форма най-често се свързва с оризови ястия, картофи, тестени изделия и сирене.

rise_bacillus

Възприемчивостта на човешкия организъм спрямо бактериалните токсини е висока, от епидемиологична гледна точка заоляването протича под формата на епидемични взривове и средни по мащаб епидемии.

Патофизиология

Патогенността на B.cereus е свързана с производството на различни токсини. Основно патогенно действие притежават хемолизин BL (HBL), нехемолитичен ентеротоксин (NHE), цитотоксин K и еметичният токсин. В стомашно-чревния тракт (основно в тънките черва), вегетативните клетки, погълнати като жизнеспособни клетки или като спори, произвеждат и секретират протеинов ентеротоксин и предизвикват диариен синдром, докато еметичният токсин се произвежда в хранителни продукти и се поглъща като вече образуван токсин.

В зависимост от патогенезата на заболяването, хранителното отравяне, предизвикано от Bacillus Cereus се проявява като диарична и гастритна клинична форма.

Диаричната клинична форма се причинява от бактериални клетки, погълнати под формата на спори, които произвеждат протеинови ентеротоксини в тънките черва. Патогенезата на диарийното заболяване разчита на три ентеротоксина - нехемолитичен ентеротоксин (Nhe), хемолизин BL (Hbl) и цитотоксин К. Чрез консумация на контаминирана храна спорите достигат до тънките черва, където се отделят ентеротоксините. Действието на токсините върху ензима аденилатциклаза довежда до появата на диариен синдром. Обикновено повръщане не се наблюдава при тази форма на заболяването.

В случаи на развитие на гастритната клинична форма, не се поглъщат спори. Гастритната кринична форма се причинява от еметичният токсин, намиращ се в храителните продукти. Този токсин притежава директно еметично действие и предизвиква многократни повръщания.

Симптоми

Инкубационния период на диаричната клинична форма варира от 6 до 15 часа и протича с водниста диария и коремна болка. Възможно е наличието на гадене, но липсва повръщане. В тези случаи патогенът се размножава в чревния лумен и произвежда ентеротоксин, който активира ензима аденилатциклаза и повишава секрецията на електролити и вода от чревните клетки (ентероцити). Състоянието трудно може да се разграничи от хранително отравяне, причинено от Clostridium perfringens. Симптомите продължават около 24 часа. Често срещани биват нарушенията във водно-електролитния и алкално-киселиння баланс на организма поради секрецията на натрий и вода в чревния лумен.

В случаи на гастритна клинчина форма, която е резултат от прякото действие термостабилния ентеротоксин неречен еметин, инкубационният период от е значително по-кратък - от 1 до 5 часа. Заболяването се проявява с профузно повръщане, придружено от силна коремна болка и повишено изпотяване. Диария се установява при малка част от болните. Заболяването е със самоограничавщ се характер и симптомите продължават от 8 до 10 часа.

Изследвания

При съмнение за хранително отравяне, предизвикано от Bacillus Cereus провеждането на физикален преглед, лабораторни и микробиологични е задължително. Серологични изследвания се назначават при нужда от конкретно типизиране на бактериалния изолат и се използват главно в случаите на епидемичен взрив.

Лабораторни изследвания

  • Пълна кръвна картина;
  • Левкоцити.

Микробиологични изследвания

Bacillus cereus може да се култивира лесно от кръв или тъканни биопсии, на кръвен агар изглежда като големи, плоски, гранулирани, β-хемолитични колонии с променлива форма (кръгови до неправилни). Изолацията на бактерия от фекална проба, повърнати материи или хранителни продукти изисква селективни среди, обикновено съдържащи манитол и яйчен жълтък.

bacillus_cereus

Освен култивирането на събраните клинични проби се препоръчва провеждането на фекален тест.

Серологични изследвания

  • Елайза;
  • Полимеразна верижна реакция.

Диференциална диагноза

Диференциална диагноза се прави с други бактериални хранителни интоксикации, най-вече със стафилококово хранително отравяне поради приликите в самоограничаващия се характер и продължителността на симптомите при двете заболявания.

Окончателната диагноза се поставя въз основа на клиничните данни и епидемиологична анамнеза за наличие на гастроинтестинални прояви, които засягат две или повече лица, консумирали един и същ хранителен продукт. Потвръждаване са получава чрез доказване на причинителя чрез микробиологични изследвания.

Лечение

Лечението цели възстановяване на водно-електролитния баланс и киселинно-алкалния метаболизъм чрез адекватна рехидратация на организма. Антимикробна терапия не се прилага в лечението на болшинството от случаи поради самоограничаващия характер на заболяването. Прилагат се спазмолитици поради изразената коремна болка.

В острия период се препоръчва почивка на легло и диетичен режим. Изискванията са да се ограничат мазнините и въглехидратите до долната граница на нормания дневен прием и да се увеличи приема на белтъчини и вода.

3.3/5 12 оценки

Симптоми и признаци при Хранително отравяне, предизвикано от Bacillus cereus МКБ A05.4

  • Повръщане
  • Гадене
  • Диария
  • Гърчове
  • Прекомерно изпотяване
  • Изтръпване
Всички

Библиография

https://www.livescience.com/65374-bacillus-cereus-fried-rice-syndrome.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Bacillus_cereus
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459121/

Коментари към Хранително отравяне, предизвикано от Bacillus cereus МКБ A05.4

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Хранително отравяне, предизвикано от Bacillus cereus МКБ A05.4
    www.framar.bg 
    на 19 May 2025 в 17:29
    Коментирайте "Хранително отравяне, предизвикано от Bacillus cereus МКБ A05.4"
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Отравяне с Азотна киселина

преди 1439 дни, 3 часа и 38 мин.

Хранително отравяне - мнения и въпроси

преди 2321 дни, 7 часа и 25 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Услуги в България на speedybook.pro

преди 3 дни, 5 часа и 34 мин.

Какво представлява прозяването

преди 7 дни, 20 часа и 34 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 7 дни, 20 часа и 45 мин.

Шалгам - сок от виолетов морков за детоксикация

преди 7 дни, 20 часа и 52 мин.
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ЗЕИН ФАРМА ХОНДРОИТИН капсули * 90

БИОГАЙА ПРОТЕКТИС капсули * 30

БИОГАЙА ПРОТЕКТИС С ВИТАМИН D3 капки 5 мл

СКОТИШ ФАЙН ДУШ ГЕЛ ДИВ ХЕДЪР 200 мл

БИОХЕРБА ХЕРБАЛ ЛУКС ДЕТОКС И ОТСЛАБВАНЕ УЛТРА ЧАЙ 100 г

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

КАЛЦИЙ + ВИТАМИН D + ВИТАМИН К таблетки * 30 АРО ЛАЙФ

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 19 май 2025г. в 16:48:01

Литий

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 19 май 2025г. в 15:48:53

БУЛЗИН перорален разтвор 0.33 мг / мл 150 мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 19 май 2025г. в 15:31:03

ВОЛТАРЕН РЕТАРД таблетки с удължено освобождаване 100 мг * 10

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 19 май 2025г. в 15:24:35

БЕТАСЕРК таблетки 16 мг * 60 МАЙЛАН

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 19 май 2025г. в 15:23:17
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на интернет портал от Valival