Хранително отравяне, предизвикано от Bacillus cereus МКБ A05.4
Хранителното отравяне, предизвикано от Bacillus cereus се дължи на консумацията на храни, контаминирани с причинителя или с негови токсини и представлява 10% от всички хранителни токсикоинфекции.
Причини
Bacillus Cereus е широко разпространен, Грам-положителен, аеробен, бета-хемолитичен бактерий. Образува спори, обитава почвата и продуцира два вида ентеротоксини, отговорни за развитието на двете клинични форми на болестта - гастритна и диарична форма. Bacillus Cereus е факултативен анаероб и подобно на други членове на род Bacillus, произвежда защитни ендоспори. Основните вирулентни фактори включват ентеротоксини, еметичен токсин, цереолизин и фосфолипаза C.
Ентеротоксинът представлява термолабилен протеин, който може да бъде предварително образуван в хранителните продукти или произведен в тънките черва. Токсинът действа върху аденилциклазата и предизвиква диаричната форма на заболяването. Еметичният токсин е пептид, който предизвиква гастритната форма на хранителна интоксикация, той е термостабилен и устойчив на протеолитично разграждане.
Разпространение
Bacillus cereus предизвиква значителен процент от хранителните отравяния (1–3% в световен мащаб). Открива се в различни сурови, както и преработени хранителни продукти като ориз, зеленчуци, пуешко месо и подправки. Диаричната клинична форма често се свързва с консумацията на контаминирано месо, мляко, зеленчуци и риба, докато гастритната клинична форма най-често се свързва с оризови ястия, картофи, тестени изделия и сирене.
Възприемчивостта на човешкия организъм спрямо бактериалните токсини е висока, от епидемиологична гледна точка заоляването протича под формата на епидемични взривове и средни по мащаб епидемии.
Патофизиология
Патогенността на B.cereus е свързана с производството на различни токсини. Основно патогенно действие притежават хемолизин BL (HBL), нехемолитичен ентеротоксин (NHE), цитотоксин K и еметичният токсин. В стомашно-чревния тракт (основно в тънките черва), вегетативните клетки, погълнати като жизнеспособни клетки или като спори, произвеждат и секретират протеинов ентеротоксин и предизвикват диариен синдром, докато еметичният токсин се произвежда в хранителни продукти и се поглъща като вече образуван токсин.
В зависимост от патогенезата на заболяването, хранителното отравяне, предизвикано от Bacillus Cereus се проявява като диарична и гастритна клинична форма.
Диаричната клинична форма се причинява от бактериални клетки, погълнати под формата на спори, които произвеждат протеинови ентеротоксини в тънките черва. Патогенезата на диарийното заболяване разчита на три ентеротоксина - нехемолитичен ентеротоксин (Nhe), хемолизин BL (Hbl) и цитотоксин К. Чрез консумация на контаминирана храна спорите достигат до тънките черва, където се отделят ентеротоксините. Действието на токсините върху ензима аденилатциклаза довежда до появата на диариен синдром. Обикновено повръщане не се наблюдава при тази форма на заболяването.
В случаи на развитие на гастритната клинична форма, не се поглъщат спори. Гастритната кринична форма се причинява от еметичният токсин, намиращ се в храителните продукти. Този токсин притежава директно еметично действие и предизвиква многократни повръщания.
Симптоми
Инкубационния период на диаричната клинична форма варира от 6 до 15 часа и протича с водниста диария и коремна болка. Възможно е наличието на гадене, но липсва повръщане. В тези случаи патогенът се размножава в чревния лумен и произвежда ентеротоксин, който активира ензима аденилатциклаза и повишава секрецията на електролити и вода от чревните клетки (ентероцити). Състоянието трудно може да се разграничи от хранително отравяне, причинено от Clostridium perfringens. Симптомите продължават около 24 часа. Често срещани биват нарушенията във водно-електролитния и алкално-киселиння баланс на организма поради секрецията на натрий и вода в чревния лумен.
В случаи на гастритна клинчина форма, която е резултат от прякото действие термостабилния ентеротоксин неречен еметин, инкубационният период от е значително по-кратък - от 1 до 5 часа. Заболяването се проявява с профузно повръщане, придружено от силна коремна болка и повишено изпотяване. Диария се установява при малка част от болните. Заболяването е със самоограничавщ се характер и симптомите продължават от 8 до 10 часа.
Изследвания
При съмнение за хранително отравяне, предизвикано от Bacillus Cereus провеждането на физикален преглед, лабораторни и микробиологични е задължително. Серологични изследвания се назначават при нужда от конкретно типизиране на бактериалния изолат и се използват главно в случаите на епидемичен взрив.
Лабораторни изследвания
Микробиологични изследвания
Bacillus cereus може да се култивира лесно от кръв или тъканни биопсии, на кръвен агар изглежда като големи, плоски, гранулирани, β-хемолитични колонии с променлива форма (кръгови до неправилни). Изолацията на бактерия от фекална проба, повърнати материи или хранителни продукти изисква селективни среди, обикновено съдържащи манитол и яйчен жълтък.
Освен култивирането на събраните клинични проби се препоръчва провеждането на фекален тест.
Серологични изследвания
Диференциална диагноза
Диференциална диагноза се прави с други бактериални хранителни интоксикации, най-вече със стафилококово хранително отравяне поради приликите в самоограничаващия се характер и продължителността на симптомите при двете заболявания.
Окончателната диагноза се поставя въз основа на клиничните данни и епидемиологична анамнеза за наличие на гастроинтестинални прояви, които засягат две или повече лица, консумирали един и същ хранителен продукт. Потвръждаване са получава чрез доказване на причинителя чрез микробиологични изследвания.
Лечение
Лечението цели възстановяване на водно-електролитния баланс и киселинно-алкалния метаболизъм чрез адекватна рехидратация на организма. Антимикробна терапия не се прилага в лечението на болшинството от случаи поради самоограничаващия характер на заболяването. Прилагат се спазмолитици поради изразената коремна болка.
В острия период се препоръчва почивка на легло и диетичен режим. Изискванията са да се ограничат мазнините и въглехидратите до долната граница на нормания дневен прием и да се увеличи приема на белтъчини и вода.
Симптоми и признаци при Хранително отравяне, предизвикано от Bacillus cereus МКБ A05.4
ВсичкиБиблиография
https://www.livescience.com/65374-bacillus-cereus-fried-rice-syndrome.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Bacillus_cereus
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459121/
Коментари към Хранително отравяне, предизвикано от Bacillus cereus МКБ A05.4