Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Инфекциозни и паразитни болести Чревни инфекции Други бактериални хранителни отравяния Хранително отравяне, предизвикано от Bacillus cereus

Хранително отравяне, предизвикано от Bacillus cereus МКБ A05.4

Хранително отравяне, предизвикано от Bacillus cereus МКБ A05.4 - изображение

Хранително отравяне, предизвикано от Bacillus cereus се дължи на прием на храни, контаминирани с причинителя или с негови токсини.

Bacillus Cereus е широко разпространена, Грам-положителна, пръчковидна, подвижна, бета-хемолитична бактерия. Обитава почвата. Някои щамове са патогенни за хората и причиняват хранителни заболявания. Тези патогени са причина за т.нар. "синдром на пържения ориз", тъй като бактериите са изолирани от пържени ястия с ориз, съхранявани при стайна температура в продължение на часове. Bacillus Cereus са факултативни анаероби и подобно на други членове от рода Bacillus, могат да произвеждат защитни ендоспори. Техните вирулентни фактори включват цереолизин и фосфолипаза C.

След консумацията на храни, най-често - ориз или ванилов сос, настъпват прояви на хранителна интоксикация.

Заразяването става чрез поглъщане на бактерията, която попаднала в храносмилателната система, започва да продуцира токсини.

След кратък инкубационен период от няколко часа заболяването се проявява с профузно повръщане, придружено от силни коремни спастични болки. Диария се установява в по-малката част от болните. Диференциална диагноза се прави със стафилококова хранителна токсиинфекция. Продължителността на симптомите обикновено е по-малка от 24 часа.

В други случаи инкубационният период е сравнително по-дълъг (средно 9-12 часа) и протича с водниста диария и стомашно-чревна болка. Може да има гадене, но не и повръщане. В тези случаи патогенът се размножава в чревния лумен и произвежда ентеротоксин. Състоянието трудно може да се разграничат от отравяне, причинено от Clostridium перфрингенс. Симптомите в повечето случаи продължават около 24 часа.

Хранително отравяне, предизвикано от Bacillus cereus обикновено протичат леко и завършват за 24 часа.

Диагнозата на хранителните отравяния се поставя при наличие на гастроинтестинални прояви, които засягат две или повече лица, консумирали един и същ хранителен продукт. Окончателната диагноза е микробиологична с доказване на причинителя.

Лечението се провежда с вливане на разтвори и електролити с цел коригиране намаления съдов обем и предотвратяване на остра бъбречна недостатъчност. Антимикробна терапия не се прилага в лечението на болшинството случаи с хранителни отравяния.

2.5, 8 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Хранително отравяне, предизвикано от Bacillus cereus МКБ A05.4

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО