0 продукта

Заболявания

Дисхидроза [помфоликс] мкб L30.1

Дисхидроза [помфоликс] - изображение

Дисхидрозата е хронично рецидивираща форма на везикуларен палмоплантарен дерматит с неизвестна етиология. Нарича се още помфоликс. Предполага се, че се формира в отговор на различни ендогенни и екзогенни фактори.

ПАТОГЕНЕЗА

Установено е, че потните жлези не играят роля в патогенезата на заболяването. Въпреки това при висок процент от болните е налице хиперхидроза. Дисхидрозата се асоциира с атопия. Близо половината от пациентите имат атопичен дерматит. Екзогенни фактори като контактен дерматит от никел, кобалт, бактериална инфекция и др. могат да предизвикат пристъпи. Тези антигени могат да действат като хаптени, свързвайки се към палмоплантарни протеини в stratum lucidum на епидермиса. Емоционалният стрес и фактори на околната среда (смяна на сезоните, ниски или високи температури, влажност) могат да усложнят дисхидрозата.

КЛИНИЧНА КАРТИНА

Засягат се индивиди от всички възрасти като средната възраст на изява на състоянието е 40 години. След тази възраст честотата на дисхидрозата показва тенденция към намаление. Съотношението мъже:жени е 1:1. Пациентите съобщават за сърбеж на дланите и ходилата с внезапна поява на везикули.

Епизодите на дисхидроза са с различна честота - от веднъж месечно до веднъж годишно. Често в анамнезата се разкриват различни предразполагащи фактори. Обективната находка се състои от симетрично разположени везикули или були по дланите и страничните повърхности на пръстите. Ходилата и страничните повърхности на пръстите на краката също могат да бъдат засегнати. Везикулите не са заобиколени от еритема. Те изчезват без да се пукат или разкъсват. Само ръцете се ангажират в 80 %, само краката в 10%, а ръцете и краката са засегнати едновременно в 10 % от случаите.

При продължително заболяване, ноктите на пръстите могат да развият дистрофични изменения. Везикулите и булите могат да се инфектират вторично. Възможно е да се получи целулит и лимфангит.

ДИФЕРЕНЦИАЛНА ДИАГНОЗА

Прави се с булозен пемфигоид, алергичен контактен дерматит, епидермолизис булоза, еритема мултиформе, херпес симплекс, импетиго, гестационен пемфигоид, пемфигус вулгарис, питириазис рубра пиларис и др.

ДИАГНОЗА

Диагнозата е клинична. Тя се подкрепя от бактериална посявка, за да се изключи вторична инфекция. Определят се нивата на IgE, които често са повишени.

ЛЕЧЕНИЕ

При леко засегнатите пациенти промените отзвучават в рамките на две - три седмици. При наличие на були се предприема:

- налагане на компреси с калиев перманганат

- дрениране на големите були със стерилна спринцовка

- предписване на антибиотици, които покриват S. aureus и стрептококи група А

- прилагат се локални кортикостероиди, UVA фототерапия, интрадермални инжекции с ботулинов токсин А

При тежък, рефрактерен на лечение помфоликс, се прилагат метотрексат, азатиоприн, циклоспорин.

Лечение на дисхидроза [помфоликс]

Оцени страницата и я сподели с приятели
12345 2.9, 24 Гласа
Сподели в Facebook
Коментирай във Facebook

!. forum.framar.bg

Споделете вашето мнение, задайте въпрос или отворете дискусия за "Дисхидроза [помфоликс]" във форума.

?. www.framar.bg:

Коментирайте "Дисхидроза [помфоликс]"

1. rosi: (2011-06-20 15:06:24)

Imam disxidroza..polzvala sma naj razli4ni mexlemi ot kortikosteroidni..do praveni mexlemi i babini le4eniq,za sajalenie vse o6te ne sam otkrila podxodq6to lekarstvo!!!:( moje li da mi prepora4ate ot xomeopati4nite medikamenti kojto predlagete koi moga da polzvam??

2. www.framar.bg отговаря: (2011-06-20 15:10:36)

rosi

Imam disxidroza..polzvala sma naj razli4ni mexlemi ot kortikosteroidni..do praveni mexlemi i babini le4eniq,za sajalenie vse o6te ne sam otkrila podxodq6to lekarstvo!!!:( moje li da mi prepora4ate ot xomeopati4nite medikamenti kojto predlagete koi moga da polzvam??

За да се подбере хомеопатично лечение трябва да се консултирате с лекар - хомеопат. Най-добре е обаче да се насочите към кожен лекар, защото причините за дисхидротична екзема могат да бъдат много и в повечето случаи като се открие причината се излекува и дисхидрозата.

3. Venelina: (2012-05-15 17:42:10)

Здравейте, искам да попитам дали дисхидрозата е заразна, тъй като имам колижка с това заболяване. От няколко месеца и на мен ми се появяват такива малки мехурчета по ръцете, които много сърбят, та се питам дали не съм се заразила от колежката си.

4. www.framar.bg отговаря: (2012-05-15 18:59:50)

Venelina

Здравейте, искам да попитам дали дисхидрозата е заразна, тъй като имам колижка с това заболяване. От няколко месеца и на мен ми се появяват такива малки мехурчета по ръцете, които много сърбят, та се питам дали не съм се заразила от колежката си.

Причините за дисхидроза могат да бъдат различни. От заразните най-често срещани са гъбичките. При вас с колежката Ви може причината да е в професионалната среда и да се касае за вид алергична реакция.

5. Росица Машева: (2014-04-13 23:40:51)

Във връзка с хомеопатичното лечение при Дисхидроза,бихте ли препоръчали добър лекар-хомеопат

Бихте ли одобрили въвеждането на глоби и ограничения на правата на гражданите, които не са заплатили своите здравни осигуровки?

Да, тези които не плащат, трябва да бъдат глобени и наказани. Това е престъпление спрямо солидарния модел.
Системата на солидарно осигуряване не работи както трябва заради злоупотребите. Логично е да се откаже да се плаща.

Бюлетин

Промоции.

Актуални продукти.

Информация и новини.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.