0 продукта

Заболявания

Дисхидроза [помфоликс] мкб L30.1

Дисхидроза [помфоликс] - изображение

Дисхидрозата е хронично рецидивираща форма на везикуларен палмоплантарен дерматит с неизвестна етиология. Нарича се още помфоликс. Предполага се, че се формира в отговор на различни ендогенни и екзогенни фактори.

Счита се, че дисхидрозата представлява синдром, предизвикан от различни причини: контактен дерматит, медикаментозен дерматит и микотична инфекция на ходилата със засягане на дланите. При значителен процент от пациентите етиологията остава неизяснена (т.нар. идиопатични форми). Екзацербацията на микотичната екзема на стъпалата може да се изрази с дисхидротичен обрив по дланите по няколко механизма: микиди (от налично дерматофитно огнище или от налична генитална или висцерална кандидоза), контактен дерматит от антимикотични средства (много от антимикотиците са и фотосенсибилизатори) и контактен дерматит от други контактни алергени. Много често никелът предизвиква дисхидрозиформени обриви. Приет и през устата, той може да екзацербира дисхидрозата.

Установено е, че потните жлези не играят роля в патогенезата на заболяването. Въпреки това при висок процент от болните е налице хиперхидроза. Дисхидрозата се асоциира с атопия. Близо половината от пациентите имат атопичен дерматит.

Засягат се индивиди от всички възрасти като средната възраст на изява на състоянието е 40 години. След тази възраст честотата на дисхидрозата показва тенденция към намаление. Съотношението мъже:жени е 1:1. Пациентите съобщават за сърбеж на дланите и ходилата с внезапна поява на везикули.

Епизодите на дисхидроза са с различна честота - от веднъж месечно до веднъж годишно. Често в анамнезата се разкриват различни предразполагащи фактори.

По-леките форми се изразяват клинично с лека везикулация по флексорните и често по интердигиталните повърхности на пръстите, придружени от силен сърбеж. В тези случаи може да се получи спонтанно излекуване, а интензивното антимикотично лечение често влошава състоянието.

При по-тежките форми върху еритемна кожа се появяват по-едри везикули и були, изпълнени с прозрачна течност. Някои от везикуло-булозните изменения могат да се слеят помежду си. В еволюция те се разкъсват и често импетигинизират. Тази вторично добавена бактериална инфекция може да се придружава от лимфангит и лимфаденит.

При продължително заболяване ноктите на пръстите могат да развият дистрофични изменения.

За поставяне на диагнозата дисхидроза [помфоликс] са необходими микологични изследвания, епикутанно тестване с контактни алергени и интрадермални тестове с микробни и фунгиални антигени, евентуално и биопсия.

Диференциална диагноза се прави с булозен пемфигоид, алергичен контактен дерматит, епидермолизис булоза, еритема мултиформе, херпес симплекс, импетиго, гестационен пемфигоид, пемфигус вулгарис, питириазис рубра пиларис.

При лечението се използват влажни компреси, лосиони и кортикостероидни кремове, комбинирани с антибактериални компоненти. Перорално за кратко време могат да се прилагат ниски дози кортикостероиди. След излекуването на везикулите остава лека десквамация. Лечението трябва да продължи около седмица след отзвучаването на обривите.

При данни за микотична инфекция на стъпалата трябва внимателно да се прецени дал се касае за микотична екзема или за суперпонирана микоза. И в двата случая дразнещите антимикотични спиртове не се препоръчват.

Лечение на дисхидроза [помфоликс]

Оцени страницата и я сподели с приятели
12345 3.1, 27 Гласа
Сподели в Facebook
Коментирай във Facebook

!. forum.framar.bg

Споделете вашето мнение, задайте въпрос или отворете дискусия за "Дисхидроза [помфоликс]" във форума.

?. www.framar.bg:

Коментирайте "Дисхидроза [помфоликс]"

1. rosi: (2011-06-20 15:06:24)

Imam disxidroza..polzvala sma naj razli4ni mexlemi ot kortikosteroidni..do praveni mexlemi i babini le4eniq,za sajalenie vse o6te ne sam otkrila podxodq6to lekarstvo!!!:( moje li da mi prepora4ate ot xomeopati4nite medikamenti kojto predlagete koi moga da polzvam??

2. www.framar.bg отговаря: (2011-06-20 15:10:36)

rosi

Imam disxidroza..polzvala sma naj razli4ni mexlemi ot kortikosteroidni..do praveni mexlemi i babini le4eniq,za sajalenie vse o6te ne sam otkrila podxodq6to lekarstvo!!!:( moje li da mi prepora4ate ot xomeopati4nite medikamenti kojto predlagete koi moga da polzvam??

За да се подбере хомеопатично лечение трябва да се консултирате с лекар - хомеопат. Най-добре е обаче да се насочите към кожен лекар, защото причините за дисхидротична екзема могат да бъдат много и в повечето случаи като се открие причината се излекува и дисхидрозата.

3. Venelina: (2012-05-15 17:42:10)

Здравейте, искам да попитам дали дисхидрозата е заразна, тъй като имам колижка с това заболяване. От няколко месеца и на мен ми се появяват такива малки мехурчета по ръцете, които много сърбят, та се питам дали не съм се заразила от колежката си.

4. www.framar.bg отговаря: (2012-05-15 18:59:50)

Venelina

Здравейте, искам да попитам дали дисхидрозата е заразна, тъй като имам колижка с това заболяване. От няколко месеца и на мен ми се появяват такива малки мехурчета по ръцете, които много сърбят, та се питам дали не съм се заразила от колежката си.

Причините за дисхидроза могат да бъдат различни. От заразните най-често срещани са гъбичките. При вас с колежката Ви може причината да е в професионалната среда и да се касае за вид алергична реакция.

5. Росица Машева: (2014-04-13 23:40:51)

Във връзка с хомеопатичното лечение при Дисхидроза,бихте ли препоръчали добър лекар-хомеопат

Кърменето на обществени места – естествено, допустимо или неприемливо?

Майката има право да кърми детето си независимо от възрастта му когато и където пожелае, без разголването й да се отъждествява с форма на ексхибиционизъм. Собствениците на търговския комплекс следва да бъдат осъдени и да платят обезщетение.
Кърменето на обществени места не подлежи на коментар, когато майката се стреми да запази интимността на този акт встрани от чуждите погледи като наметне себе си и бебето с шал. Искът на БХК не следва да бъде удовлетворен.
Кърменето на бебето и детето извън дома е редно да се практикува в уединението на специални помещения, предназначени за хранене и преобличане. Майката основателно е била помолена да преустанови храненето на детето си, щом не желае да завоалира процеса.
Не само тютюнопушенето, но и кърменето на обществена места трябва да бъде забранено.

Бюлетин

Промоции.

Актуални продукти.

Информация и новини.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.