Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на кожата и подкожната тъкан Папулосквамозни увреждания Псориазис Палмоплантарна пустулоза

Палмоплантарна пустулоза МКБ L40.3

Палмоплантарна пустулоза МКБ L40.3 - изображение

Палмоплантарната пустулоза е хронично пустулозно състояние, което засяга дланите и стъпалата.

Точната причина за появата на палмоплантарна пустулоза е неизвестна. Съществуват няколко теории:

  • Възможно е да бъде заболяване на екринните потни жлези, които са най-многобройни на дланите и ходилата.
  • Генетичните фактори са важни, тъй като няколко от членовете на някои семейства са засегнати.
  • Възможно е да има автоимунен произход.
  • Някои от случаите са свързани с мутации на гена IL36RN.

По-голямата част от пациентите с палмоплантарна пустулоза са настоящи пушачи или бивши такива (65-90 %). Смята се, че активирани никотинови рецептори в потните жлези предизвикват възпалителен процес.

Заболяването се среща по-често при жените, отколкото при мъжете, и е необичайно за деца. Индивиди с положителна фамилна анамнеза за заболяването, имат по-висок риск от развитието му.

Някои състояния са наблюдавани да се появят при пациенти с палмоплантарна пустулоза по-често, отколкото при незасегнатите пациенти:

  • Хроничен плакатен псориазис (10-25 % от пациентите)
  • Автоимунни заболявания, особено глутен чувствителна ентеропатия (цьолиакия), заболяване на щитовидната жлеза и диабет тип 1
  • Стрептококов тонзилит
  • Рядко, синдром синовит-акне-пустулоза-хиперостоза-остеомиелит

Палмоплантарната пустулоза рядко може да бъде провокиран от лекарства на тумор-некротизиращ фактор алфа (инфликсимаб, адалимумаб, етанерцепт).

Пустулозис палмоплантарис се манифестира със стерилни пустули, възникващи по дланите и / или стъпалата. Кожата може да бъде удебелена, сърбяща или болезнена, особено ако има дълбоки фисури (пукнатини в кожата).

Палмоплантарната пустулоза варира по тежест и може да се задържи в продължение на много години. Симптомите могат да варират, влошавайки се при настъпване на пристъп. Дискомфортът може да бъде значителен, засягайки работата и развлекателните дейности.

Пустулозис палмоплантарис обикновено се диагностицира клинично. Лабораторните тестове за бактериална инфекция са отрицателни. Кожна биопсия може да бъде полезна, но рядко се налага.

Лечението на палмоплантарната пустулоза само контролира симптомите, без да излекува самото заболяване. Прилагат се локални кортикостероидни кремове, мястото се покрива с превръзка. С добър ефект е прилагането на UV светлина в комбинация с перорален медикамент. При тежка палмоплантарна пустулоза се използват циклоспорин, метотрексат. Носят се удобни обувки от естествени материали. Препоръчително е избягването на дори минимални травми. Дълбоките фисури се покриват с водоустойчива превръзка. За да се предотврати образуването им, се използват различни емолиенти. Тютюнопушенето трябва да се прекрати.

3.4, 9 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Палмоплантарна пустулоза МКБ L40.3

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Палмоплантарна пустулоза МКБ L40.3

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Клинични пътеки