0 продукта

Заболявания

Дерматит и екзема мкб L20-L30

Дерматит и екзема - изображение

Дерматит е общ термин, който описва възпаление на кожата. Нарича се още екзема. Термините "дерматит" и "екзема" често се използват взаимозаменяемо. В някои случаи се използва терминът "екзематозни дерматити".

Въпреки че дерматитът може да има много причини и се среща в много форми, това заболяване обикновено включва сърбящ обрив по подута, зачервена, суха кожа. По засегнатата от дерматита кожа могат да се наблюдават папули, мехури, крусти, изтичане на секрет, напукване, лющене. Също така, областта на кожата, по която се появяват симптомите, обикновено е различна при всеки тип дерматит.

Обривът може да бъде остър или хроничен или комбинация от двете. Острият дерматит / екзема се отнася до бързо развиващ се червен обрив, който може да бъде с блистери и оток. Хроничният дерматит / екзема обуславя дългогодишна иритативна област. Тя често е с по-тъмен цвят от заобикалящата я кожа, лихенифицирана и с екскориации.

Дерматитът и екземата засягат около един на всеки пет души в даден момент от живота им. Примери за дерматит включват атопичен дерматит, себореен дерматит и обриви, причинени от контакт с химични вещества.

Дерматит и екзема е често срещано заболяване, което обикновено не е животозастрашаващо или заразно. Но въпреки това може да създаде на пациента дискомфорт и неприятно усещане. Предразположението към екземни заболявания у някои хора е резултат от сенсибилизация, предизвикана от повтарящи се контакти с различни алергени, а у други е резултат от генетично обусловена повишена чувствителност към различни по произход дразнители в комбинация с нарушение в имунитета.

Редица фактори могат да повишат риска от развитие на някои видове дерматити. Рисковите фактори включват:

  • Възраст - дерматит може да се появи във всяка възраст, но атопичен дерматит обикновено започва в ранна детска възраст
  • Алергии и астма - хората с лична или фамилна анамнеза за сенна хрема, астма или друго атопично състояние са с по-голяма тенденция да развият атопичен дерматит
  • Професия - работни места, при които индивидите са в контакт с някои метали, разтворители или почистващи препарати увеличават риска от контактен дерматит

Диагнозата се поставя въз основа на снемане на анамнезата и клиничните характеристики от физикалния преглед. При необходимост се назначават изследвания, като биопсия на кожата или patch тест. Хистологията на дерматита (или екзема) включва спонгиоза и вариабилна епидермална акантоза с повърхностен периваскуларен лимфо-хистиоцитен инфилтрат.

Лечението на дерматита и екземата варира в зависимост от причината. Приложение на кортикостероидни кремове, антихистамини, мокри компреси, емолиенти и избягване на дразнители са ключови моменти на повечето видове терапии. Светлинна терапия, която включва излагане на кожата на контролирани количества от естествена или изкуствена светлина, също може да се използва в някои случаи. Важен аспект от лечението е да се идентифицират и да се отстранят всякакви допринасящи фактори.

Изследвания и тестове при дерматит и екзема

Органи и системи свързани с дерматит и екзема

Оцени страницата и я сподели с приятели
12345 3.6, 25 Гласа
Сподели в Facebook
Коментирай във Facebook

!. forum.framar.bg

Споделете вашето мнение, задайте въпрос или отворете дискусия за "Дерматит и екзема" във форума.

?. www.framar.bg:

Коментирайте "Дерматит и екзема"

Кърменето на обществени места – естествено, допустимо или неприемливо?

Майката има право да кърми детето си независимо от възрастта му когато и където пожелае, без разголването й да се отъждествява с форма на ексхибиционизъм. Собствениците на търговския комплекс следва да бъдат осъдени и да платят обезщетение.
Кърменето на обществени места не подлежи на коментар, когато майката се стреми да запази интимността на този акт встрани от чуждите погледи като наметне себе си и бебето с шал. Искът на БХК не следва да бъде удовлетворен.
Кърменето на бебето и детето извън дома е редно да се практикува в уединението на специални помещения, предназначени за хранене и преобличане. Майката основателно е била помолена да преустанови храненето на детето си, щом не желае да завоалира процеса.
Не само тютюнопушенето, но и кърменето на обществена места трябва да бъде забранено.

Бюлетин

Промоции.

Актуални продукти.

Информация и новини.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.