Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Компютърна томография (КТ) на гръден кош Инструментални изследвания Образна диагностика Компютърна томография, КТ (Скенер)

Компютърна томография (КТ) на гръден кош

Компютърна томография (КТ) на гръден кош - изображение

Компютърна томография (КТ) на гръдния кош представлява рентгеново изследване при което се получават детайлни изображения на различните органи и структури в тази област.

Скенер на гръден кош се използва за диагностициране на заболявания на белите дробове, сърцето, хранопровода, големите кръвоносни съдове (аорта, белодробна артерия), меките тъкани и костни структури в областта на гръдния кош.

Гръдната КТ комбинира възможностите на ретгеновите и компютърните технологии при което се получават последователни, напречни срезове на изследваните органи и структури. При този метод се създава триизмерен образ, което позволява определянето на локализацията и размерите на увредата при болестни процеси като: кръвоизливи, възпалителни и травматични огнища, съдови аневризми и тумори. Изследването може да се проведе с или без контраст. Въвеждането на контрастна материя способства за по-ясно визуализиране дори на минимални промени в тъканите.

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването? 

Провеждането на скенер на гръдния кош е целесъобразно в следните случаи :

 • при съмнение за тумори и метастази;
 • получаване на допълнителна информация при вече поставена диагноза (степента на разпостранение на тумора, големината, локализацията и т.н.);
 • увеличени лимфни възли с неизвестен произход;
 • проблеми с дишането;
 • болка в гърдите;
 • при подготовката на пациента за операция, определяне на резекционни граници
 • оценка на постоперативните усложнения и проследяване на пациентите
 • за планиране на лъчелечение
 • необходимост от потвърждаване на възпалително заболяване на белия дроб в случай, че ретгенографията на гръден кош не е достатъчно информативна и не може да се диагностицира проблема в дихателната система.

Мултидетекторните компютър-томографски изследвания са неразделна част от диагностичния процес при оценка на големите съдове и сърцето, виртуалната бронхоскопия и бързото диагностициране на политравматични пациенти.

 

Необходима ли е предварителна подготовка? 

Когато КТ на гръден кош се провежда без контраст, не е необходима специална предварителна подготовка. В случай, че скенера ще се проведе с въвеждане на контраст е необходимо 4 часа преди изследването да се въздържате от прием на храна.

Непосредствено преди изследването трябва да отстраните всички метални предмети и аксесоари.

Желателно е да носите със себе си предишни реултати от изследвания и снимки.

 

Метод на провеждане на изследването:

При КТ на гръдния кош пациента ляга по гръб на специална плъзгаща се маса, прикрепена към скенера. Докато масата се придвижва плавно през апарата се заснемат множество изображения на дадена равнина на тялото от различни ъгли, това се постига чрез наличието на източници на рентгенови лъчи и съответни детектори. Тези образи се обработват от компютър и се получават послойни изображения дори на труднодостъпни структури в областта на гръдния кош.

Въвеждането на мултидетекторната компютърна томография доведе до неимоверно скъсяване на времето за получаване на образите при висока разделителна способност, което позволява изграждане на тризимерен образ в реално време.

С виртуалната бронхоскопия се изобразява трахео-бронхиалното дърво. Методът е неинвазивен и незаменим както при планиране на процедури като поставяне на интрабронхиални стентове, лазерна фотокоагулация, еднобронхиална криотерапия и брахитерапия, така и при проследяване на резултатите от проведените процедури.

 

Какво ще усещате по време на изследването?

Скенер на гръден кош е безболезнено изследване и не се свързва с неприятни усещания. Дискомфорт могат да почувстват пациентите, страдащи от клаустрофобия.

 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

При съвременните компютърни томографи риска от облъчване е минимален, дозата на ренгеновите лъчи е ниска и не представлява заплаха за живота и здравето на пациента.

 

Резултати от проведеното изследване: 

КТ на гръдния кош се е утвърдил като ефективен метод в диагностиката на различни заболявания на: 


Отклонения от нормата:

Отклоненията при скенер на гръдния кош се дължат на различни заболявания: 

 

Кога не трябва да провеждате изследването?

Бремеността е единственото абсолютно противопоказание за извършването на компютърна томография на гръден кош, поради рисковете от лъчево натоварване за плода.

Всички други ограничения се отнасят към КТ с контраст: 

 • алергия към контрастното вещество
 • бъбречно заболяване (трудно отделяне на контраста от организма);
 • тежка форма на диабет.

Още по темата:

3.0, 2 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА Компютърна томография (КТ) на гръден кош

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИзследванияФизиологияНовиниЛюбопитноКлинични пътекиПатологияХранене при...СпециалистиАлт. медицинаСпортБотаникаИсторияЗдравни съветиОрганизацииЗаведенияЛеченияЛайфстайлСнимкиПсихологияВидеоНормативни актовеСоциални грижи