Начало Медицинска енциклопедия Лечения Хормонална терапия при тестостеронов дефицит Лечебни практики при заболявания

Хормонална терапия при тестостеронов дефицит

Хормонална терапия при тестостеронов дефицит - изображение

Защо се налага провеждането на хормонална терапия при тестостеронов дефицит?

Ефекти от хормонална терапия при тестостеронов дефицит

Странични ефекти

Андроген заместваща терапия при андропауза


Защо се налага провеждането на хормонална терапия при тестостеронов дефицит?

Някои заболявания и състояния водят до намаляване синтеза на тестостерон. За да се избегнат последствията за организма се назначава хормонална терапия при тестостеронов дефицит.

Тестостеронът е стероиден хормон от групата на андрогените, който се синтезира от тестисите при мъжете (в по-големи количества) и от яйчниците при жените (около 20 пъти по-малко).

Значението на тестостерона за мъжкия организъм е огромно, понеже той е отговорен за развитието на простатата, скротума, тестисите и вторичните полови белези. Вижте още:

Освен това тестостеронът стимулира нарастването на мускулите, развитието на костната тъкан, космите по лицето и тялото, задълбочаването на гласа.

За повече информация прочетете:

Тестостероновият дефицит (хипогонадизъм) има различно отражение върху организма в зависимост от причината - дали се дължи на заболяване, състояние на организма или е нормален резултат от напредването на възрастта.

Причините за недостиг на тестостерон в организма може да са следните:

Ниските нива на тестостерон при мъжете се свързва също и със състояния като диабет, чернодробна цироза, загуба на костна маса, затлъстяване и високо кръвно налягане. Но в тези случаи не е ясно дали дефицита на хормона е причина или следствие.

Най-общо недостигът на тестостерон в организма на мъжа има следните последствия:

 • Промени в сексуалната функция - това може да включва намаляване на сексуалното желание, по-малко спонтанни ерекции (например по време на сън) и безплодие.
 • Промени в моделите на съня - в голям процент от случаите тестостероновият дефицит води до безсъние или други смущения на съня (неспокоен сън, трудно заспиване, често събуждане).
 • Физически промени - различни физически промени са възможни, включително повишена телесна мазнина, намалена мускулна маса, намалена костна плътност, гинекомастия, отпадане на космите по тялото и косата, горещи вълни, по-малко енергия, силна умора.
 • Емоционални промени - намаляване на мотивацията и самочувствието, тъга, депресия, затруднена концентрация и памет.

Симптомите на дефицит на тестостерон при жените включват:

 • липса на менструация,
 • намалено сексуално влечение (либидо),
 • загуба на коса,
 • горещи вълни.

Важно е да се отбележи, че тези промени може да се дължат и на други фактори - проблеми с щитовидната жлеза, странични ефекти от лекарства, депресия, злоупотреба с алкохол. За да се изключат тези и други вероятни причини за проблемите е желателно да се извърши кръвен тест:

Хормонална терапия при тестостеронов дефицит включва прилагане на тестостерон, чрез инжектиране или чрез използване на тестостеронови кремове или гелове, пластири (лепенки), мукоадхезивен гел (поставя се на венците или от вътрешната страна на бузите). Независимо от формата на приложение, важно е доставката на тестостерон да бъде ежедневно и в един и същ час през деня.

Ефекти от хормонална терапия при тестостеронов дефицит

При провеждане на терапията се наблюдават следните ефекти:

 • засилване на ерекцията;
 • повишаване на издръжливостта;
 • редуциране на умората;
 • повишаване на либидото;
 • увеличаване на чистата мускулна маса;
 • редуциране на мастната тъкан;
 • подобряване на настроението;
 • уплътняване на костите.

Мъжете стават по-енергични, по-жизнени и има положителна промяна в псохо-социалното им поведение.

Странични ефекти от хормонална терапия при тестостеронов дефицит

Нежеланите ефекти може да включват:

Андроген заместваща терапия при андропауза

Както беше споменато синтезът на тестостерон намалява постепенно с напредване на възрастта при хората. Този процес започва на около 30 годишна възраст и значително напредва на около 40-55 години.

Вследствие на това при навлизане в средна възраст мъжете претърпяват различни промени, които се означават като андропауза (аналог на менопаузата при жените).

Андроген заместваща терапия (ART) е хормонално лечение, което се предписва за противодействие на ефектите на придобития хипогонадизъм, причинен от напредването на възрастта. Целта е да се редуцират на последиците или забавяне на началото на стареенето при мъжете.

Приложението на тестостерон заместваща терапия при мъже на средна възраст е спорен въпрос и много медици я отхвърлят. Необходимо е предварително обмисляне на плюсовете и минусите.

Освен андроген заместваща терапия, при андропауза се препоръчва също прилагането на:

Други видове тестостеронова терапия:

Още по темата:

3.2, 6 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Хормонална терапия при тестостеронов дефицит

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни проблемиЛеченияЛюбопитноФизиологияБотаникаЗдравни съветиАлт. медицинаИзследванияИсторияЛайфстайлСпортНовиниАнатомияХранене при...СнимкиЗаболявания (МКБ)ПсихологияАнкетиЗаведенияСпециалистиТестовеОрганизацииСоциални грижиИнтервютаКлинични пътекиНормативни актовеДиетиРецептиОткритияПроизводителиОбразование