Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Психични и поведенчески разстройства Органични, включително симптоматични, психични разстройства

Органични, включително симптоматични, психични разстройства МКБ F00-F09

Органични, включително симптоматични, психични разстройства МКБ F00-F09 - изображение

Към органични, включително симптоматични, психични разстройства спадат редица психични разстройства, групирани заедно във връзка с наличието на явни етиологични фактори. Наблюдава се нарушаване на умствените възможности, следствие на дегенеративни органични промени или психични разстройства. Срещат се по-често в третата възраст.

Органични, включително симптоматични, психични разстройства е разнородна група заболявания, които налагат лечение, включващо различни невротропни препарати. Като цяло, лечението на основния етиологичен фактор е от най-голямо значение за изход от заболяването. Симптомите наблюдавани при тези пациенти варират съществено в зависимост от причината, както и тежестта на органично засягане на мозъка. Възможно е да се установи дефицит на краткосрочната памет. Пациентите много често не могат да си спомнят какво са закусили, не могат да възпроизведат спомени от предишния ден и т.н. Тези болни, обаче, притежават спомени от минали години и от детството си.

Психиатрите и психотерапевтите са основни участници в процеса на лечение на болните. При органични, включително симптоматични, психични разстройства, в лечебния процес могат да участват и други специалисти, като невролози, неврохирурзи и други.

3.7, 6 гласа

ВИДОВЕ Органични, включително симптоматични, психични разстройства МКБ F00-F09

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО