Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти витамини и минерали Как да си набавим витамини по естествен път

Как да си набавим витамини по естествен път

Как да си набавим витамини по естествен път - изображение

Много отдавна, когато нашите предци са били ловци и събирачи, те използвали всички дарби на природата, които могат да ги заситят, да им дават сила, да ги излекува от болести. С течение на времето хората са подбрали най-вкусните и пълноценни растения от дивата природа и са се научили да ги отглеждат, да развиват нови сортове и да постигат по-големи добиви и издръжливост. Много растения не са били сред избраните и те са смятани за диви, като към тях се обръщали само в крайни случаи - по време на глад и болести. С течение на времето, знанията за полезните свойства на дивите растения напълно се изгубили и голяма част от тях биват изцяло забравени. Днес вече е добре известно, че както култивираните, така и голяма част от дивите растения и билки са полезни и наситени с витамини и минерали.

Всъщност, витамините са органични съединения със сложна химическа структура, синтезирани главно от растения, много по-рядко от животни. Името "витамини" идва от латинската дума "vita", което означава живот. Още от името им ставa ясно, че витамините са просто необходими за жизнената дейност на нашето тяло. Отдавна е установено, че дори и диетата на човек да е богата на протеини, мазнини и въглехидрати, но дълго време от нея отсъства прясна растителна храна, започват да се развиват редица проблеми и хронични заболявания.

Например, много хора знаят историята за моряците, които са взели с тях много консерви и животински храни и пренебрегнали растителните продукти. Липсата на богата на витамини храна довела до факта, станала причина за развитие на заболяването скорбут сред моряците, като много от тях загинали. Скорбутът е заболяване, което настъпва при недостиг на аскорбинова киселина, в резултат на което настъпва слабост на кръвоносните съдове, костите и хрущялната тъкан. Въпреки че витамините са необходими за нашето тяло в много малки количества, тяхната липса или пълно отсъствие води до хипо- или авитаминоза.

Трябва също да се отбележи, че приемането на витамини също трябва да бъде с внимание, тъй като високи дози от някои витамини водят до хипервитаминоза и свързани с нея тежки хронични заболявания.

Ето кои са основните витамини и какво се случва, когато те са в недостатъчно количество

Витамините са класифицирани по разтворимост на:

  • мастноразтворими витамини: A, D, E, K;
  • водоразтворими витамини: всички витамини от група В, витамин С, Р, РР.

Мастноразтворими витамини

Витамин А (ретинол)

Храни, богати на витамин АВ най-големи количества се съдържа в черен дроб от риба, масло, яйчен жълтък. Богати растителни източници са моркови, зелен лук, касис.

При недостиг на храна в този витамин могат да се появят очни заболявания (нарушения на зрението на тъмно, известно като "кокоша слепота"), заболявания на кожата и лигавиците.

В допълнение към хипо- и авитаминозите, свързани с липсата на ретинол, витамин А се използва за очни заболявания (екзема на клепачите, конюнктивит, възпаление на ретината) и кожата (пукнатини, отслабване на рани, екзема, изгаряния и измръзване).

Витамин Е (токоферол)

Храни богати на витамин ЕВ най-високи концентрации се съдържа в растителни масла и покълнали зърнени култури.

Този витамин влияе върху функцията на половите жлези и е антиоксидант, забавя процеса на стареене. Използва се в терапията на мускулна дистрофия, миозит, кожни заболявания, менструални разстройства, нарушения на сексуалната функция при мъжете, заплашващ спонтанен аборт.

Витамин D (холекалциферол - D3, ергокалциферол - D2)

Храни, богати на витамин ДВитамин D3 се синтезира от човешката кожа, когато е изложен на ултравиолетови лъчи. Витамин D2 се съдържа в мляко, яйца, рибено масло, масло от черен дроб на треска, мазни риби.

Този витамин регулира обмена на калций в костите, а при неговия дeфицит се развива рахит.

 

Витамин К (антихеморагичен витамин)

Храни, богати на витамин КВитамин К се съдържа предимно в зелени листни зеленчуци, спанак, брюкселско зеле, бяло зеле, карфиол, цели зърнени култури.

Липсата на този витамин често се среща при някои заболявания на черния дроб, жлъчния мехур, панкреаса и при нарушенията на чревната абсорбция.

Витамин К участва в процеса на съсирване на кръвта, поради което често се използва при кървене, след наранявания и операции и предозиране на лекарства, които намаляват съсирването на кръвта.

Водоразтворими витамини

Витамин В1 (тиамин)

Храни богати на витамина В1Съдържа се в суха бирена мая, свинско месо, пшеничен зародиш, овес, ядки (особено лешници).

Хиповитаминоза В1 засяга основно нервната система, водейки до полиневрит, мускулна слабост, невралгия, ишиас. При тежки случаи на авитаминоза се развива болестта бери-бери, характеризираща се с парализа, сърдечно-съдови заболявания, отоци.

В медицината този витамин се използва при заболявания на периферната нервна система (неврит, невралгия, радикулит), миокардна дегенерация, при заболявания на черния дроб, кожни заболявания, атония на червата. Коензимът на витамин В1 е кокарбоксилаза. Това е метаболитен препарат, използван в комплексната терапия на заболявания на нервната, сърдечно-съдовата система и др.

Витамин В2 (рибофлавин)

Храни богати на витамин В2Този витамин се съдържа в по-големи количества в дрождев екстракт, пшеничен зародиш, пшенични трици, соя, броколи, черен дроб, яйчен жълтък, сирене.

Хиповитаминозата причинява проблеми в устата и очните заболявания. Езикът може да се възпали (глосит), да се развие ъглов стоматит. Проблемите в очите най-често включват нарушаване на нощното зрението или заболявания на лигавицата на окото.

Витамин В3 (витамин РР, никотинова киселина)

Храни богати на витамин В3Съдържа се в зелени зеленчуци, ядки, пълнозърнести храни, мая, месо, черен дроб, риба, мляко, сирене.

При дефицит на витамин В3 се развива болестта пелагра, за която е характерна диария, дерматит, глосит, стомашна болка, деменция.

Никотиновата киселина се използва при улцерозни заболявания на стомашно-чревния тракт, чернодробни заболявания, съдови спазми на мозъка, бъбреците и крайниците, атеросклероза, при комплексното лечение на диабета.

При използване на никотинова киселина, бъдете внимателни за проява на алергична реакция като зачервяване на лицето и горната половина на тялото. Вещество, което е сходно по структура с никотиновата киселина, но причинява по-малко усложнения е никотинамид.

Витамин В6 (пиридоксин)

Храни богати на витамин В6Продукти, богати на витамин В6 са пшеничен зародиш и трици, зелени листни зеленчуци, месо, черен дроб, риба, мляко, яйца.

Хиповитаминоза В6 се наблюдава рядко, тъй като този витамин в известни количества се синтезира в червата на човека. При деца недостигът на витамин В6 може да се прояви чрез дерматит.

Витамин В6 се използва в медицината при различни заболявания на нервната система, както и в комплексното лечение на атеросклероза, захарен диабет, токсикоза и кожни заболявания. Трябва да знаете, че този витамин повишава киселинността на стомаха, поради което е противопоказан при стомашни и дуоденални язви!

Витамин В12 (цианокобаламин)

Храни богати на витамин В12Съдържа се в по-големи количества в храни от животински произход, като черен дроб, бъбреци, хайвер, яйца, сирене, мляко, извара, месо, риба. Освен това, в малки количества се синтезира и от микрофлората на полезните чревни бактерии.

Витамин В12 е растежен фактор, необходим за нормалното кръвообразуване. Използва се при анемия, злокачествена анемия, дегенерация при новородени, лъчева болест, чернодробни заболявания, полиневрит, радикулит, мигрена и други заболявания.

Фолиева киселина

Храни богати на фолиева киселинаСинтезира се от чревната микрофлора, а също така се съдържа в пресни зеленчуци, черния дроб и бъбреците на животните.

Намира приложение в лечението на анемия, левкопения, хроничен гастрит, чревна туберкулоза, епилепсия. Особено важен е приема на фолиева киселина от жените преди зачеването и по време на бременността, особено в ранните й стадии.

Витамин С (аскорбинова киселина)

Храни богати на витамин ССъдържа се предимно в цитрусови плодове, лук, дива роза, касис, орех.

Липсата на витамин С в организма води до развитие на заболяването скорбут, характеризиращо се с умора, намалена устойчивост на организма към инфекции, възпаление и кървене на венците, загуба на зъби, кръвоизливи под кожата и мускулите, крехкост на хрущялите и костите.

Известна практика е приемът на витамин С в прекалено високи дози, за да се спре обикновената настинка в началните етапи, но това може да доведе до остър панкреатит. При продължителна употреба или използване на големи дози може да се наруши функцията на панкреаса.

Витамин С трябва да се предпазливо от хора с диабет и тромбофлебит.

Витамин Р (рутин, кверцетин)

Храни, богати на витамин РМоже да се набави с цитрусови плодове, дива роза, орехи, планински ясен, касис. Съдържа естествени вещества - биофлавоноиди, които укрепват капилярите. При недостиг или липса на витамин Р в организма се увеличава пропускливостта на кръвоносните съдове, те стават крехки и настъпват кръвоизливи.

Витамини в лечебните растения

Няма растения, които не съдържат витамини. Но за медицински цели са интересни тези растения, в които се съдържат значително количество витамини.

Цвят от Невен

Цвят от невенТова растение съдържа голямо количество каротеноиди (провитамин А).

Цветовете на невен се запарват на водна баня и се използват при язвени и възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт, като холеретик (жлъчотворно), също се използват в гинекологията при ерозия на маточната шийка и колпит (възпаление на влагалищната лигавица), в проктология (при клизма).

При възпалителни заболявания на устната кухина, отит, рани, възпалено гърло и изгаряния се използва тинктура от невен. Още за лечебните свойства на Невен може да откриете в: Невен против кожни раздразнения

 

Закръгленолистен смил

Закръгленолистен смилТова растение (Gnaphalium Polycephalum) съдържа каротин, аскорбинова киселина, тиамин (витамин В1). Използва се под формата на инфузия. Прилага се при хипертония, язва на стомаха и дуоденална язва, възпаление на червата.

В случай на язва на стомаха и дванадесетопръстника, гастрит, се препоръчва инфузията на сухи цветя в комбинация с други растения. Билката е показана при остър и хроничен ентерит, колит, бактериална и амебна дизентерия. Външно се използва за рани, язви и изгаряния, както и под формата на изплаквания при възпаление на устата, зъбобол, възпалено гърло, тонзилит.

Офика

Офика плодПлодовете от офика съдържат много голямо количество каротин, аскорбинова киселина, кверцетин и рутин, витамини Е и В. Могат да се използват пресни и под форма на отвара.

Прилагат се при хиповитаминоза С, за лечение на скорбут. Също така имат превантивно действие за хипертония и атеросклероза. Понякога се използват като леко слабително средство. Известно действие на плодовете от офика е и диуретично, холеретично и хемостатично действие. При настинки може да се използват за насърчаване на изпотяването.

Сок от пресни плодове се използва за повишаване на киселинността на стомашния сок. Желе от плодовете на офика ще осигурява на организма витамин Р-рутин и кверцетин, но аскорбиновата киселина се разрушава чрез топлинна обработка. Плодовете се използват и в комплексното лечение на диабет и затлъстяване. Смлени на каша, могат да се използват като средство за премахване на брадавици.

Плодове на облепиха (морски зърнастец)

Морски зърнастец (облепиха)Плодове от морски зърнастец са изключително богат склад на витамини. В тях се съдържа огромно количество каротин, витамин С и витамин Е, витамини В1, В2, В6, В12, Е, К, Р, фолиева киселина. В допълнение, притежават и високо съдържание на микро- и макроелементи (натрий, магнезий, силиций, желязо, алуминий, калций, олово, никел, молибден, манган, стронций).

В медицината се използва сок и масло от морски зърнастец. Маслото намира приложение срещу кожни заболявания, наранявания (изгаряния, рани, язви), в очната и стоматологичната практика, гастроентерология, гинекология. Известно е използването на препарати от морски зърнастец за превенция на инфаркт, склероза, образуване на кръвни съсиреци. Сокът от морски зърнастец се препоръчва като помощно средство при ниска киселинност на стомашния сок, хипокинезия на стомаха и червата и атоничен запек.

Листа от коприва

Листа от коприва чайЛистата от коприва осигуряват много аскорбинова киселина, витамин К, каротеноиди, пантотенова киселина (витамин В5). Те имат и хемостатичен ефект, поради което се използват за спиране на различни кръвоизливи и при предозиране на лекарства, които намаляват съсирването на кръвта. Инфузиите от листа от коприва се използват за кожни заболявания. В народната медицина копривата се използва при заболявания на стомашно-чревния тракт, черния дроб и жлъчния мехур, анемия. Екстрактите от коприва не бива да се съхраняват повече от един ден, защото стават токсични.

Овчарска торбичка

Овчарска торбичкаТази билка съдържа голямо количество аскорбинова киселина, витамин К, каротеноиди. Още от далечно минало се е използвала за различни кръвоизливи (предимно маточни). Външно, под формата на лапи намира приложение при лечение на мастит.

Плод шипка

Чай от шипкиИма различни видове шипка, които съдържат различни количества аскорбинова киселина. Освен аскорбиновата киселина, шипките съдържат много каротин, витамини В2, К1 и Е.

От плодовете се приготвя чай, но в аптеките може да се открие широка гама от продукти със съдържание на шипка. Шипково масло се използва за изгаряния и рани.

Плодове от касис

Плодове касисПлодовете от касис спадат към витаминнните плодове - те са богати на витамин С, В1, В2, В6, В12, D, Е, К, Р, каротеноиди. Дори замразен, черният касис също запазва витаминната си активност.

Известно е, че пресните плодове от касис имат антидиарично действие, увеличават апетита, лекуват ревматизъм. Листата от касис също намират приложение в много лечебни билкови смеси.

Как са получавате правилното количество витамини?

Ако искате да обогатите диетата си с витаминна храна, тогава трябва да знаете какви фактори водят до унищожаване на витамини.

Когато съхранявате продукти богати на витамини, количеството на витамините се намалява значително, особено онези, които лесно се окисляват (например аскорбинова киселина). При нарязването на някои зеленчуци и билки като копър и магданоз и престояването им на въздух около  4-5 часа води до унищожаване на около 50% от витамин С в тях. Затова е най-добре винаги да използвате пресни храни.

Топлинната обработка също намалява количеството на витамините в храната с 25% до 90-100% (при кипене на мляко, готвене на зеленчуци и плодове).

Друг проблем при получаването на витамини от храната е консумацията на високо рафинирани продукти (брашно, бял ориз, захар, растително масло и др.). По време на обработка, почти всички витамини от тези продукти се отстраняват.

Консервирането на плодове и зеленчуци също води до унищожаване на витамини в тях. От година на година намалява количеството на витамините в зеленчуците и плодовете, отглеждани в селското стопанство. В процеса на отглеждане някои витамини просто изчезват от растенията (например, витамин Е от грах, ябълки, магданоз). Всичко това може да стане причина за недостатъчно осигуряване на витамини, дори и при  консумация на пресни зеленчуци и плодове.

Именно и поради тази причина в търговската и аптечна мрежа може да се открие богато разнообразие от фармацевтично производство на витамини. Някои експерти казват, че такива витамини се абсорбират много по-лошо от тези, получени от растителни продукти. Има мнения, че синтетичните витамини и витаминно-минерални комплекси са вредни за организма. Положителните ефекти от употребата на витаминни препарати от фармацевтичното производство обаче са клинично доказани. Разбира се, за предпочитане са витамини от естествен произход, получени от пресни продукти и растения, както и биологично активни добавки (БАД), които са направени от естествени суровини (чрез криопреработка).

Още по темата:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://azbyka.ru/zdorovie/gde-nabratsya-vitaminov?fbclid=IwAR1vSRUS1WrVtjTsCMZ_3wIB2lZ23vSKSD0Pc6Zpqi1VHOyLAtO83KhOX0M
https://kedem.ru/health/vitaminy-v-travah-i-rasteniyah/?fbclid=IwAR0ef46NkGbT8tDLpJqs3D0AAhcUSwhMbPVMzg7Acadpdcoa3ireJxmN8ow

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиСъставкиХранене при...ЛюбопитноЗдравни съветиИсторияФизиологияРецептиТестовеДиетиАлт. медицинаСпортБотаникаНормативни актовеЛеченияХрани и ястия