Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти витамини и минерали Ортомолекулярна медицина

Ортомолекулярна медицина

Ортомолекулярна медицина - изображение

Ортомолекулярна е понятие, което произлиза от гръцката дума "орто", означаващо "вярно" или "правилно" и "молекула", което е най-простата структура, която показва характеристиките на съединението. Така че буквално "ортомолекулярна" означава "правилната молекула". Терминът "ортомолекулярна медицина" е въведен през 1968 година от д-р Линус Полинг, химик и биохимик, известен с работата си върху естеството на химичните връзки и структурата на молекулите.

Ортомолекулярната медицина се основава на практиката за предотвратяване и лечение на заболявания чрез осигуряване на организма с оптимални количества естествени вещества. Основната теория е, че някои хора имат дисбаланс на едно или повече вещества, които имат в телата си, като витамини, минерали, хормони или аминокиселини (дори и да не се наблюдават признаци на недостатъчност). Този дисбаланс може да доведе до заболяване, така че навременното му коригиране ще предотврати или излекува болестта.

Процесът на стареене обикновено се ускорява в резултат на експозиция на свободни радикали, чести или хронични възпаления и токсични експозиции на тежки метали или промишлени и селскостопански въглеводороди. Преустановяването на този процес или забавянето му е една от целите на ортомолекулната терапия, наред с лечението на здравословни проблеми.

Все по-голям брой научни изследвания потвърждават мнението, че високите дози хранителни вещества са терапевтични и превантивни. Витамините С и Е, бета-каротин, витамини от В-комплекс и коензим Q10 са сред многото хранителни вещества, за които е доказано, че допринасят положително за здравето и дълголетието при дози, много по-високи от препоръчителните дневни дози. И въпреки че терапевтичните нива на минерали, като магнезий, цинк и хром, са много по-близки до препоръчителните дневни дози, добавки, които надвишават нормалните хранителни стойности, могат да бъдат от съществено значение за профилактика и лечение на заболявания и забавяне на процеса на стареене.

Д-р ПолингПолинг и други ортомолекулярни изследователи основават своите твърдения върху собствените си изследвания, които според тях показват сложните взаимодействия, протичащи в тялото между вещества като витамини и други биохимични съединения като ензими и хормони. Д-р Ф. Кленър е един от първите лекари, който използва тази концепция, когато през 1948 година започнал да предписва високи дози витамин С на пациенти с полиомиелит. След това те започнали да ходят отново. Той пише за лечение на хора с диабет, левкемия, множествена склероза и други заболявания с режим на витамини и минерали, както и специална диета. Д-р Кленър е цитиран в "Journal of Orthomolecular Medicine" като казва, че "някои лекари ще стоят и ще гледат как пациентите умрат, но няма да използват аскорбинова киселина, защото в ограничени умове тя съществува само като витамин".

Много хора започват да прилагат концепциите за ортомолекулярната медицина, след като я изследват сами и започват да приемат добавки без съвет от лекар (което рядко е добра идея). Възможно е да се намери лекар, който я практикува, но все още това е рядкост. Някои от тях могат да практикуват и други форми на допълваща и алтернативна медицина, въпреки че много практикуващи твърдят, че ортомолекулярната медицина е различна, защото се корени в биологията и може да бъде тествана с помощта на научния метод.

Ако отидете при ортомолекулярен специалист с конкретни оплаквания, той или тя ще направи физически преглед, ще Ви разпита за медицинската история, включително подробности за диетата и начин на живот, както и симптомите. След това лекарят ще вземе кръв за изследване на нивата на различни витамини, минерали или други вещества в зависимост от конкретните оплаквания. Например, много практикуващи ортомолекуляри смятат, че големи дози витамин Е могат да предотвратят или дори да лекуват сърдечно-съдови заболявания. Ако човек е диагностициран с това заболяване, тогава той може да провери нивата на витамин Е. Тези резултати помагат да се установи базова линия, въпреки че някои критици твърдят, че резултатите от кръвните тестове не са съвсем точни, защото не отразяват нивата на хранителните вещества в органите.

Ортомолекулярно хранене

плодове, ядки, чесънОртомолекулярният план за лечение обикновено изисква и промяна на диетата. Много лекари използват палеолитната диета, която набляга на месото, рибата, продуктите и ядките и изключва млечните продукти, захарта, мазнините и зърната. Ортомолекулярите твърдят, че нашите предци не са страдали от същите видове дегенеративни заболявания, както съвременните хора, тъй като са яли непреработена храна без химикали, добавки и други токсини.

В зависимост от конкретната диагноза, лекарят може да предложи и други диетични промени, за да елиминира потенциалните хранителни алергени (които някои смятат, че могат да причинят заболявания като астма и артрит).

Може да бъде предписан режим на витамини, минерали, ензими, аминокиселини, пробиотици, хормони или други добавки, в зависимост от Вашето състояние и резултатите от кръвните тестове. Това често е известно като хранителна терапия и може да включва приемане на добавки, надвишаващи препоръчаните хранителни добавки) известни като мегадози.

Ортомолекулярите често се лекуват чрез титриране, което означава, че те коригират  детайлно количеството и честотата на терапията спрямо плана за лечение. Лечението също ще се различава от човек на човек, защото застъпниците твърдят, че всеки от нас има уникални биохимични особености, които са повлияни от генетичната променливост. Оптималното ниво на хранителни вещества за един човек, например, може да е твърде ниско за друг. Един човек може да няма способността да абсорбира или ефективно да преработва определен витамин или минерал.

Планът за ортомолекулярно лечение може да включва и детоксикация, като хелатотерапия, която трябва да отстрани тежки метали от тялото. Застъпниците вярват, че високите нива на мед, например, са свързани с поведенчески разстройства при децата, както и с шизофрения. Лечението на психични заболявания всъщност се счита за отделна специалност в рамките на ортомолекулната медицина, наречена ортомолекулярна психиатрия.

Ортомолекулна психиатрия

таблеткиЛечението на психични заболявания, използващи ортомолекулни принципи, е толкова старо, колкото самата дисциплина. През 50-те години на миналия век биохимикът и психиатър Абрам Хофер започнал да лекуват своите шизофренични пациенти с ниацин и други витамини. Д-р Карл Пфайфър продължил работата му, като лекувал не само шизофреничните пациенти, но и тези с биполярно разстройство. Пфайфър и колегите му твърдят, че много от тези пациенти са имали ненормални нива на следи от метали, както и високи нива на базофили (вид бели кръвни клетки, които се увеличават при алергични реакции) и високи нива на хистамин (съединения, които предизвикват възпалителни реакции към чужди агенти като алергени ).

Последните две открития довели Пфайфър и други ортомолекулярни психиатри да вярват, че много психични заболявания са причинени от хранителни алергии и могат да бъдат лекувани чрез идентифициране и премахване на въпросната храна, която обикновено е млечна, пшенична или месо. Други потенциални причини включват токсичност от тежки метали, както и хипогликемия (ниска кръвна захар).

Ортомолекулярни психиатри са диагностицирали психиатрични пациенти със състояния, които не са признати от общоприетата медицинска общност. Те включват хистадела, чието име произлиза от името на високите нива на хистамин и базофили. Д-р Пфайфър вярва, че хистадела причинява депресия и лекува пациентите с това заболяване, като използва мегадози, витамин В6 и метионин - основна аминокиселина.

Пирулурията е по-широко състояние, което може да причини различни здравословни проблеми - от алкохолизъм до аутизъм. Представлява биохимичен дисбаланс, причинен от аномалия в начина, по който тялото произвежда хемоглобин (протеин, който поддържа нивата на желязо в червените кръвни клетки). Практикуващите твърдят, че пирулурията води до недостиг на цинк и витамин В6, така че добавките от тях се използват при лечение заедно с други добавки.

Целта на ортомолекулярните психиатри е пълното изключване на традиционните медикаменти от терапията на психиатричните пациенти. Много от тях цитират закона на д-р Пфайфер, който гласи, че "за всяко лекарство, което е от полза за пациента, има естествено вещество, което може да постигне същия ефект". Повечето обаче смятат, че ортомолекулните лечения могат да се използват заедно с конвенционалните медикаменти, като се твърди, че след като бъде коригиран биохимичният дисбаланс, пациентите вероятно ще могат да намалят или напълно да спрат медикаментите.

Противоречия в ортомолекулярната медицина

Ортомолекулярната медицина като цяло е много противоречива сред медицинската общност. Много традиционни медицински организации твърдят, че няма доказателства, за нейната ефективност и често се означава като шарлатанство, съмнителна медицина или дори опасна.

Критиците заявяват, че няма доказателства, различни от анекдоти от пациенти, които да подкрепят мнозинството от твърдения, направени от ортомолекуляри. Техните терапии като цяло не са подлагани на независими стриктни научни тестове, докато собствените им изследвания са твърде малки и не са категорични. Ортомолекулистите също използват диагностични тестове, които не се приемат за валидни от научната общност, като например анализиране на нишките на косата на пациента, за да се определят нивата на специфични витамини и минерали. Като цяло, ортомолекулярната медицина се смята за ненаучна, нестабилна и потенциално опасна от обикновената медицина.

От друга страна, обществото на ортомолекулярните специалисти твърди, че през последните 10 години никой не е завършил летално в резултат на приемането на витаминни добавки в по-високи дози, докато същото не може да се каже за конвенционалните лекарствени терапии. Те също така посочват факта, че някои витамини се използват в мегадози като лечение за определени състояния в основната медицина.

Още по темата:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://orthomolecular.org/
https://health.howstuffworks.com/medicine/modern-treatments/orthomolecular-medicine.htm
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2695174/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиНормативни актовеЛеченияЕ-тата в хранитеСоциални грижиНовиниЛайфстайлСпортХранене при...СъставкиИсторияСнимкиФизиологияАлт. медицинаРецептиДиетиТестовеБотаникаХрани и ястия