Начало Медицинска енциклопедия Лечения Лецитин: полезни свойства и приложение Лечение с храни и хранителни добавки

Лецитин: полезни свойства и приложение

 Лецитин: полезни свойства и приложение - изображение

Снабдяването на организма с всички есенциални нутриенти, необходими за пълноценното и оптимално функциониране на всички физиологични процеси, обикновено се осъществява с помощта на рационалното, балансирано, оптимално хранене.

Диетата на съвременния човек силно се различава от съдържащото се в чинията на нашите предци и все по-често понасяме неблагоприятните последици от този факт. Бързо хранене, консумация на преработени, пълни предимно с транс мазнини и бързи въглехидрати храни, хронична преумора и дълъг списък с вредни, нездравословни навици са една от основните причини все по-често да посягаме към хранителните добавки.

Представляващият комплекс от фосфолипиди и други полезни субстанции лецитин: полезни свойства и приложение добива нарастваща популярност сред почитателите на здравословния начин на живот. Въпреки че се съдържа в редица хранителни продукти, модерният консуматор предпочита набавянето му чрез помощта на хранителни добавки.

Полезните му свойства и благоприятни здравни ефекти са налице и при прием на добавки с лецитин, но е необходимо да се консултирате с вашия лекар и/или фармацевт за доверена фирма производител с дълъг и добър опит в областта.

Какво представлява лецитин? Източници

Какво представлява лецитин? Източници

Лецитинът представлява мазнина с изключително важно значение за човешки организъм, като представлява своеобразен строителен елемент и единица на клетъчните мембрани.

Основните активни компоненти в лецитин, придаващи му характерните ползи за тялото, включват холин, фосфатидилинозитол, фосфатидилхолин, глицерофосфат и други.

Холинът се отличава с изключителни функции за тялото, като е отговорен за клетъчната сигнализация и изграждане на структурите, синтеза на важния невромедиатор ацетилхолин, контрол над някои от процесите, ангажирани в генната експресия, транспорт на мазнини и други. Холин също така е необходим и за разграждането на хомоцистеин.

Лецитин е изключително необходим за мозъка и черния дроб, води до укрепване на нервната система, участва в процесите на регулация на липидите в организма, отличава се с добри антиоксидантни свойства.

Лецитин е изолиран за първи път през 1845 година от френския химик Theodore Gobley, като през 1850 година той го назовава лецитин, което в превод от гръцки буквално означава яйчен жълтък (химикът е изолирал субстанцията за първи път именно използвайки яйчен жълтък). Едва през 1874 година е проучена пълната химична формула на съединението и са проучени особености в структурата му. Химикът с помощта на многобройни експерименти доказва, че субстанцията може да бъде изолирана от редица тъкани, като за целта се използват различни детергенти (етанол, ацетон, хексан, бензен и други).

Към днешна дата лецитин под формата на хранителна добавка най-често се извлича от соя и соеви продукти, слънчоглед, мляко, яйца, морски дарове.

Лецитин представлява субстанция, която се открива в редица хранителни продукти, както с растителен, така и с животински произход. Един от най-богатите източници на лецитин е яйченият жълтък.

Освен жълтък други богати на лецитин хранителни продукти са например:

 • с животински произход: говеждо месо, черен дроб, риба, рибено масло, високомаслена извара, заквасена сметана, пилешко месо, свинско месо и други
 • с растителен произход: слънчогледово олио, царевица, соя и соеви продукти, ядки, грах, елда, пшенични трици, зеле, боб, бобови култури и други

Дневната доза лецитин не е стриктно изчислена и стандартизирана, като не съществува риск от предозиране при прием чрез естествените, хранителни източници. Ориентировъчните дневни дози при прием на добавки с лецитин варират между 500 и 2 000 милиграма дневно, като в проучвания са използвани дози, достигащи до 25 грама дневно (25 000 милиграма дневно). Като цяло се препоръчва използването на дози не по-високи от 5 000 милиграма дневно с цел намаляване на риска от изява на нежелани ефекти.

Препоръчва се използването на натурален лецитин, но при много пациенти по различни причини (хранителни навици, заетост) се назначава прием под формата на добавки.

Показания за прием на добавки с лецитин

Лецитин: полезни свойства и приложение

Нарастващата популярност на хранителните добавки с лецитин се дължи на многобройните му ползи за организма, някои от които са подплатени с достатъчно научни изследвания, докато за други резултатите се основават на научни хипотези и експерименти с животни (за някои от предполагаемите здравни ползи са необходими допълнителни изследвания и проучвания с хора с достатъчно големи мащаби).

Към едни от най-често коментираните благоприятни ефекти и ползи от приема на лецитин се включват следните:

 • подобряване на липидния профил и сърдечно-съдовото здраве: ограничен брой проучвания подкрепят тезата за възможните благоприятни ефекти на лецитин по отношение на липидния профил, като се доказва, че приемът на добавката води до понижение на общия холестерол, лек спад на така наречения лош холестерол (LDL холестерол) и триглицеридите, което от своя страна намалява рисковете от развитие на атеросклеротични промени и подобрява сърдечно-съдовото здраве
 • подобряване на дейността на черния дроб и храносмилането като цяло: поради съдържанието на фосфатидилхолин в лецитина (който също е компонент и на продуцирания от стомашно-чревния тракт протективен мукус) добавките с лецитин са подходящи при пациенти с възпалителни заболявания на храносмилателната система и чернодробни увреждания
 • подобряване на когнитивния статус: редица експериментални проучвания с плъхове показват забележими, сигнификантни ефекти при прием на лецитин още от ранна възраст, като се предполага, че идентичен ефект се наблюдава и в човешкия мозък. Холинът като медиатор е отговорен за поддържането в изправност на редица когнитивни процеси и стои в основата на евентуалните благоприятни ефекти на лецитин по отношение на паметта и концентрацията
 • в комплексната терапия при някои неврологични заболявания: силно се коментират възможните ползи от приложението на лецитин при пациенти с различни форми на деменция, както и при болест на Алцхаймер, като някои специалисти препоръчват прием в комбинация с такрин и ергоалкалоиди. Следва да се има предвид, че липсват достатъчно изследвания за ефективността на добавката и повечето резултати са от експериментални животни и научни хипотези
 • облекчаване на проявите при артрит: макар и хипотетично употребата на лецитин в комбинация с други активни съставки с доказана ефективност при артрит може да доведе до подобряване на симптомите на болестта (лецитин повишава тяхната активност и сам по себе си има благоприятен ефект)
 • в комплексната консервативна терапия при наличие на камъни в жлъчния мехур (холелитиаза): механизмът на действие не е напълно изяснен, но някои специалисти препоръчват включване на лецитин и храни, съдържащи субстанцията, при консервативната (неоперативна) терапия на холелитиаза
 • подобряване на имунния статус: проучвания показват повишение на активността на макрофагите с 30 процента при плъхове вследствие прием на лецитин и повишение с над 90 процента на естествените клетки убийци (известни още като NK клетки), но са необходими задълбочени проучвания при хора
 • подобряване състоянието и вида на кожата и косата: приложен локално (в състава на редица козметични продукти) лецитин подобрява състоянието и вида при суха кожа и суха, изтощена коса. Липсват данни за идентични ефекти при перорален прием
 • в помощ при кърмене: за намаляване на риска от запушване на млечните канали (което от своя страна може да доведе до развитие на по-сериозни усложнения, като например мастит) някои специалисти препоръчват прием на 1 200 милиграма лецитин четири пъти дневно. Важна особеност е, че субстанцията се препоръчва за прием с превантивна цел и не е ефективна при вече налично запушване на млечните канали

Противоречиви резултати са налице по отношение на ефективността на лецитин за облекчаване проявите на стрес, тревожност, депресия, биполярно афективно разстройство, екзема, дерматит и други.

Винаги се консултирайте с лекуващия ви лекар преди употребата на хранителни добавки и лекарства, отпускани без рецепта с цел оптимизиране на лечението и минимизиране рисковете от нежелани прояви и взаимодействия с други медикаменти и добавки.

Рискове и нежелани ефекти при прием на лецитин

Какви рискове крие употребата на лецитин?

Консумацията дори на високи количества лецитин от хранителните продукти изключително рядко може да доведе до слаби странични ефекти, като например стомашно-чревни оплаквания от типа на диария, подуване и болка в коремната област.

Положението е малко по-различно при прием на лецитин под формата на хранителна добавка. Тъй като препаратите, класифицирани в категорията хранителни добавки, не подлежат на строг контрол и регулация от съответните органи, то са възможни различни по вид и тежест нежелани прояви, дължащи се на състава на добавката, наличието на допълнителни съставки, дозата и редица други фактори.

Най-често съобщаваните леки и безобидни нежелани ефекти при прием на добавки, съдържащи лецитин, включват някои от следните:

 • гадене, повръщане
 • диария
 • болка и дискомфорт в абдоминалната област
 • подуване на корема, усещане за пълнота
 • повишено слюноотделяне
 • главоболие

Възможни са, макар и в редки случаи, по-сериозни нежелани прояви при прием на добавки с лецитин, някои от които могат да доведат до потенциално застрашаващи живота на пациента състояния.

Към рядко описваните, но сериозни странични реакции, свързани с прием на лецитин, се включват:

 • алергични прояви: тъй като в масовия случай лецитинът се извлича от соя и соеви продукти е възможно развитие при наличие на подлежаща алергия и свръхчувствителност към тези хранителни продукти. Друг механизъм, по който лецитинът може да провокира алергична реакция, е във връзка със съдържащите се в него имуноглобулин Е свързващи протеини, които при свързване с имунните антитела могат да провокират бърза алергична реакция, възпаление и стомашен дискомфорт
 • повишаване на усвояването на лекарства, добавки, билки и лечебни растения: в някои случаи този ефект е желан и води до подобрено усвояване на съответните препарати, но е необходимо повишено внимание, тъй като може да доведе до токсични прояви, нежелани лекарствени взаимодействия, както и различни по тежест усложнения при наличие на подлежащи заболявания и съответно промени в метаболизма и елиминирането на съответните препарати
 • сърдечно-съдови усложнения: ограничени проучвания в областта показват повишен риск от формиране на кръвни съсиреци, тромби в резултат от прием на соев лецитин, което от своя страна крие сериозни рискове от увреждания на съдовете, засягане на сърцето и различни по вид усложнения и инциденти
 • риск от намаляване на фертилността: соевите продукти, включително и лецитин, съдържат растителния хормон фитоестроген, който наподобява и действа като човешкия хормон естроген. При изследвания с експериментални животни е установено, че тези продукти водят до намаляване на фертилността при мъже във връзка с хормонален дисбаланс и намален общ брой на сперматозоидите. Липсват достоверни проучвания при хора, но в случай, че се опитвате да създадете потомство не си правете излишни експерименти и приемайте добавки само след консултация от специалист
 • по време на бременност: липсват проучвания в областта, но експерименти с животни показват промени в поведението и биологични дефекти на женския екземпляр при прием на лецитин. Не се препоръчва употребата на добавки с лецитин по време на бременността, за набавяне на необходимите количества витамини, минерали, аминокиселини и други есенциални субстанции се препоръчва внимателен подбор на ежедневното меню и доставяне на субстанциите предимно с храната

В случай, че имате подлежащи заболявания, особено с хроничен характер, известни алергии, приемате медикаменти и други задължително уведомете вашия лекар за всяка промяна, която предприемате.

Консултирайте се с личния ви лекар за необходимостта от прием на лецитин и най-добрата форма (марка, фирма производител, доза) за вашето конкретно състояние.

Лецитин: полезни свойства и приложение в неподходящите ръце може да нанесе повече вреди, отколкото ползи, поради което се препоръчва да не пропускате консултацията с лекар или фармацевт преди закупуването и приема на добавката.

 Прием на добавки с лецитин

По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още по темата:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-966/lecithin
https://www.medicalnewstoday.com/articles/319260.php
https://en.wikipedia.org/wiki/Lecithin
https://www.healthline.com/health/lecithin-benefits
https://thedoctorweighsin.com/lecithin-the-dark-side-of-a-dietary-supplement/
https://www.selfhacked.com/blog/lecithin/
https://www.everydayhealth.com/drugs/lecithin-phosphatidyl-choline
https://www.drugs.com/npc/lecithin.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияЕ-тата в хранитеЛюбопитноСпортСъставкиНовиниЗдравни съветиСоциални грижиАлт. медицинаЛайфстайлНормативни актовеБотаникаХранене при...ПсихологияИсторияСнимкиРецептиДиетиЗаведенияОрганизацииИнтервютаКлинични пътекиСпециалистиАнкетиГеографияЛичностиНаправления в медицинатаПроизводителиОткрития