Начало Медицинска енциклопедия Физиология Имунна система Вроден имунитет Защитни функции на кожата и лигавиците

Защитни функции на кожата и лигавиците

Защитни функции на кожата и лигавиците - изображение

Хората са изложени на милиони патогени дневно. Ние не се разболяваме всеки ден благодарение на съществуването на имунната система. Вроденият имунитет е представен от защитни сили и средства, които се задействат след срещата с патогена. Той включва: физически бариери (кожа, стомашно-чревен тракт, респираторен тракт), отделяне на секрети от лигавиците и общи имунни отговори (възпаление, система на комплемента). Физическите бариери са една от първите линии на защита на тялото срещу нахлуващите патогените. Запазването на тяхната цялост е от ключово значение на подържане на имунитета на организма. Така например всяко едно нараняване на кожата, създава входна врата за нахлуването на различни микроорганизми.

Защитна функция на кожата

кожаКожата е една от най-важните физически бариери на вродения имунитет. По тази причина за обозначаване на нейните функции често се използва понятието кожен имунитет, което описва свойствата на кожата да се съпротивлява на патогените. Кожата действа като бариера, вид обвивка, изградена от няколко слоя клетки и жлези. Тя е динамичен орган, съдържащ клетъчни компоненти на вродения и придобития имунитет, които се активират след нахлуването на патогени. Кожата е най-големият орган в човешкото тяло. Тя притежава специфична микробна флора, която също има защитни функции. Взаимодействието между микроорганизмите и имунните клетки определя естеството на имунния отговор.

Кожата притежава вродени имунни механизми, които подпомагат защитата от патогени. Най-горният слой на кожата е епидермисът. Това е един уникален слой, който не присъства в други епителни структури, които са в контакт с външната среда (като например стомашно-чревния тракт и белодробния епител). Епидермисът е изграден от мъртви кератиноцити, които изграждат физическата бариера на кожата. Кератиноцитите произвеждат антимикробни пептиди, към които се включват и дефензини. В епидермиса се откриват дендритни клетки, които се наричат клетки на Лангерханс. Те са професионални антиген-представящи клетки и осъществяват връзката между вродения и придобития имунитет.

патогениПод епидермиса се намира дермата, която е изградена от няколко слоя, в които също се откриват кератиноцити и голямо разнообразие от имунни клетки – дендритни клетки, макрофаги, мастоцити, Т- и В-лимфоцити, плазматични клеки, клетки естествени убийци и фибробласти.

Ключова роля за идентифициране на навлизащите патогени имат PRRs-рецепторите, които разпознават патоген-свързаните молекулярни модели (PAMPs). Освен тази основна функция кожният имунитет има и още една – да поддържа равновесието между гостоприемника и кожната микрофлора.

Защитни функции на лигавиците

лигавициЕпителните повърхности, които обличат белия дроб и червата, също осигуряват бариера между вътрешността на тялото и външния свят. Плътните връзки между съседните клетки предотвратяват лесното навлизане на потенциални патогени. Епителните повърхности са покрити от слой слуз, който предотвратява захващането на патогените към епитела. Слузният слой притежава и множество вещества, които унищожават патогените. В най-голямо количество се намират антимикробните пептиди наречени дефензини, които представляват семейство пептиди със силно изразена антибактериална активност.

Два са основните пътя са поглъщане на патогените – посреством дихателната система и посреством храносмилателната, или с други думи инхалиране на патогените и поемането им с храната. Дихателните пътища са покрити с ресничест епител, който притежава защитни функции. Ресничките са от ключово значение за улавянето и изхвърлянето на патогените. Патогените могат да бъдат погълнати и с храната. В стомаха също съществуват защитни механизми. Секрецията на солна киселина има силно антибактериално действие. Когато един микроорганизъм попадне в стомаха, той се унищожава от солната киселина, разбира се ако не е устойчив към нея.

Ако патогените успеят да преминат физичните бариери на вродения имунитет се включват фагоцитозата и действието на системата на комплемента. Ако и те не успеят да елиминират нашественика се включват механизмите на придобития имунитет.

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.omicsonline.org/review-skin-and-the-immune-system-2155-9554.S2-003.php?aid=4587

http://med-stud.narod.ru/med/immunology/innate-skin.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK26846/

https://en.wikipedia.org/wiki/Skin_immunity

Gabriel Virella; „Introduction to Medical Immunology“

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияФизиологияКлинични пътекиЛеченияБотаникаЛюбопитноЗдравни съветиЛайфстайлТестовеМикробиологияАлт. медицинаХранене при...НовиниСнимкиОрганизацииИсторияДиетиСпортНормативни актовеСпециалистиСоциални грижиПатологияВидеоЗаведенияИзследванияПроизводители