Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Фактори, влияещи върху здравното състояние на населението и контакта със здравните служби Лица, обърнали се към здравни служби във връзка с необходимостта от провеждане на специфични процедури и получаване на медицинска помощ Грижа за изкуствени отвори

Грижа за изкуствени отвори МКБ Z43

Грижа за изкуствени отвори МКБ Z43 - изображение

Стомата представлява изкуствено създаден отвор, който свързва кух орган от човешкото тяло с външната среда. Обикновено изкуствен отвор се създава в случаите, когато има някаква обструкция (запушване) на дихателните пътища, отделителната или храносмилателната система. Изкуствените отвори могат да бъдат временни или постоянни.

Разделът грижа за изкуствени отвори включва следните статии:

трахеостомияГрижата за изкуствените отвори включва различни хигиенни мероприятия, които да намалят риска от появата на усложнения след интервенцията. Важно е болният да спазва определен двигателен режим, за да се предпази от травмиране и евентуално възникване на постоперативно кървене. Чрез спазване на добра хигиена изкуственият отвор се предпазва от инфектиране.

Процедурата, при която се отваря трахеята се нарича трахеотомия. Необходимо е полагането на всекидневни грижи за трахеостомата. Преди и след всяко нейно почистване ръцете и зоната около нея трябва да са дезинфекцирани. Понякога тръбичката, която се намира в трахеостомата също трябва да се сменя. Не трябва да се допуска в нея да попадне вода.

Нормално е да се събират слуз и други секрети в нея, а понякога и дори храна. Ако това се случи се налага аспирация. При почистване на тръбата се прави промивка с физиологичен разтвор. Тъй като стомата е отвор, в нея могат да попаднат болестотворни микроорганизми, които да предизвикат инфекция.

Гастростомата представлява създаването на изкуствен отвор (стома) в стомаха, който се свързва с повърхността на тялото посредством тръбичка. Тя трябва да се почиства всеки ден, за да се избегнат усложнения. Препоръчва се ежедневно тръбичката да се ротира, за да не срасне към околните тъкани. Преди и след всяко хранене тръбата трябва да се промива с 30-50мл. стерилна вода. На мястото около стомата могат да се образуват гранулации, но те не са опасни за здравето на пациента. Причина за появата им е по-голямата влажност в областта.гастростома

В началото храненето е парентерално и постепенно се включва твърда храна към режима. Лекарства се приемат в течна форма, но някои са с гъста консистенция и се налага да бъдат разреждани с вода. Тръбата може да се запуши и ако това се случи никога не трябва да се отпува, използвайки остри предмети.

При илеостомата изкуственият отвор се създава в тънкото черво. Към стомата е прикрепена торбичка, в която се събират отпадъчните продукти от храносмилането. Колекторът трябва да се изпразва, когато достигне 1/3 от обема си и да се почиства. Съществуват колектори и за еднократна употреба, които не е нужно да се почистват. Пациентите трябва да внимават да не намокрят стомата и торбичката. Забранени са дейности, при които торбичката се потапя във вода. Областта около стомата трябва да се поддържа суха, да не се използват кремове или ароматизирани продукти, които могат да я раздразнят. Ако зоната около стомата е силно окосмена, това ще попречи на плътното прилепване на торбичката и се налага обезкосмяването й.

колостомаПри колостомия стомата свързва дебелото черво с повърхността на тялото. Тя може да се извърши на 4 различни места — възходяща, низходяща, напречна и сигмоидна. Фекалиите се отделят в свързаната към нея торбичка 1-2 пъти на ден. Колекторите са за еднократна или многократна употреба. Ако са за многократна, торбичките се изпразват и почистват, когато достигнат 1/3 от обема си. Ако се приемат лекарства през устата, понякога могат да се открият неразтворени таблетки в торбичката

Някои фактори като драстична промяна в теглото, влажна или мазна кожа, изпотяване и физическо натоварване оказват влияние върху плътното прилепване на торбичката към стомата. Тя е чувствителна на натиск и може да се разрани и прокърви по време на почистването. Ако кървенето не спре трябва да се потърси лекарска помощ.

При дуоденостомията и йеюностомията се вкарва тръбичка за хранене в съответно дванадесетопръстника и правото черво. Стомата и зоната около нея трябва да се почистват редовно, за да се избегнат инфекции. Необходимо е тръбата да се промива през 4-6 часа, за да се избегнат запушвания. Дори пациента да не е приемал храна, тръбата трябва да се промива по 3 пъти на ден. За да се избегнат киселини и регургитация, пациента се поставя в легнало положение, като раменете и главата са повдигнати с поне 30 градуса за поне половин час след нахранване. Медикаменти се приемат също през тръбата, като са в течна форма.

апендектомияПри апендектомия се отстранява апендикса. След процедурата областта трябва да се почиства, да се сменят редовно марлите, шевовете се махат след около седмица. Зоната трябва да се поддържа суха и да се наблюдава, за да не се развие инфекция.

Цистостомата представлява тръбичка, която се поставя в пикочния мехур и позволява на урината да се събира в колекторна торбичка. Нужно е да се спазва добра лична хигиена, кожата около стомата да се почиства с антисептични продукти, катетърът да се сменя всеки месец. Торбичките също трябва да се изпразват, когато достигнат 2/3 от обема си. Преди и след всяко почистване на зоната или смяна на катетъра или торбичката ръцете и областта трябва да са дезинфекцирани, за да се намали шанса от развитие на инфекция.

цистостомаСъществуват различни по размер колекторни торбички, препоръчва се за през нощта да се поставя такава с по-голям размер. Колекторът трябва да стои на по-ниско ниво от катетъра, за да може урината да се събира. Катетърът трябва да се преглежда за прегъвания или запушвания, които могат да попречат на потока от урина.

При нефростомия катетърът свързва бъбреците с колекторна торбичка извън тялото, за да може урината да се отдели. Торбичката може да се закрепи не само за дрехите, но и за крака на пациента. Изпразва се на всеки няколко часа. Ако тя е за многократна употреба, се почиства с разтвор от оцет и вода в съотношение 2:3. Забранено е потапянето на колекторът и стомата във вода, затова при къпане се налага областта да се покрие с водоустойчива превръзка. Торбичката трябва да стои под нивото на катетъра, за да може урината да преминава безпрепятствено.

Уретеростомата представлява изкуствен отвор, свързващ уретера с предната коремна стена. Катетърът е свързан също с колекторна торбичка. Извършва се ако пикочният мехур е бил премахнат. След процедурата се препоръчва да се записва количеството отделена урина, за да се прецени дали процедурата е била извършена успешно. По хода на катетъра трябва да се проверява да няма прегъвания или запушвания, които да попречат на преминаването на урина.

Продукти, които съдържат алкохол се налага да се избягват, защото изсушават кожата, както и масла – затрудняват прикрепването на колектора. Макар и рядко, кожата около стомата може да стане чувствителна към някои от материалите, които се използват. Ако се появи зачервяване, сърбеж или лек кръвоизлив трябва да се потърси лекарска помощ. Понякога почистването около стомата също може да доведе до кръвоизлив, тъй като зоната е чувствителна. Колекторът за урина се изпразва над тоалетната, когато достигне 1/3 от обема си. Преди и след всяко почистване на зоната или изпразването на колектора ръцете и областта трябва да се дезинфекцират.

изкуствено влагалищеПри уретростомия отворът се намира отново в уретрата и служи за отстраняване на непроходимост по нейния ход. Както при останалите видове стома и тук спазването на лична хигиена и старателно почистване на мястото е от изключителна важност.

Грижата за изкуствено влагалище също присъства в рубриката грижа за изкуствени отвори. В началото след процедурата пациентите изпитват затруднения да заемат седнало положение, затова се използват възглавници, които имат отвор по средата. Възможно е да се появи оток по големите срамни устни, който отминава след изстудяване на областта. Сексуалната активност може да се възобнови след 3 месеца, стига да няма усложнения.

Понякога се появява жълто-кафяво течение, но е нормално и отминава след около месец. За да се избегне инфекция на гениталната област, преди и след всеки контакт с нея ръцете трябва да са дезинфекцирани. Налага се тютюнопушенето да се прекрати за месец след операцията, защото нарушава възстановителния процес.

След операцията влагалището започва да се стеснява, за да се предотврати това се използва дилататор. Той се вкарва във влагалището и застава пред срамната кост (пубис) под ъгъл 45 градуса за 10 минути. Има схема, по която разширяването се осъществява, като постепенно времето за престой и размерът на дилататора се увеличава.
Дилатацията трябва да продължи поне една година. Ако при поставянето му се усеща болка или голямо съпротивление, процедурата се прекратява. Ако влагалището започне да се стеснява, може да се дължи на неправилна дилатация. Тогава се налага честотата на дилатациите да се увеличи.

холецистостомияХолецистостомия се извършва в случаите, когато изходът на жлъчния мехур е блокиран от слузеста запушалка, тумор или жлъчен камък. Поставя се тръбичка в него, която отвежда жлъчния сок в специална колекторна торбичка. Полагат се специални грижи за стомата, за да функционира правилно и да се избегнат усложнения.

През 3 дни или когато се намокри или замърси превръзката трябва да се смени. Преди и след всеки контакт със стомата ръцете и зоната около нея трябва да са дезинфекцирани. След това се оставя мястото да изсъхне, като не се подсушава с кърпа, за да не се раздразни кожата.

В началото след процедурата се следят количеството и цвета на жлъчния сок. Торбичката трябва да е разположена под или на нивото на кръстта. Понякога се налага тръбичката да се промива с физиологичен разтвор, който се вкарва на части.

3.7, 7 гласа

ВИДОВЕ Грижа за изкуствени отвори МКБ Z43

БИБЛИОГРАФИЯ

https://myhealth.alberta.ca/Health/aftercareinformation/pages/conditions.aspx?hwid=zy1382
https://www.buckshealthcare.nhs.uk/Downloads/Patient-leaflets-gastroenterology/Gastrostomy%20tube%20PEG%20aftercare%20guidelines%20for%20patients%20and%20carers
https://www.nhs.uk/conditions/ileostomy/recovery/
https://www.thechristhospital.com/services/comprehensive-medicine/wound/ostomy/colostomy
https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/duodenostomy
https://www.drugs.com/cg/suprapubic-cystostomy-and-catheter-insertion-aftercare-instructions.html
https://myhealth.alberta.ca/Health/aftercareinformation/pages/conditions.aspx?hwid=zc2006
https://www.aci.health.nsw.gov.au/__data/assets/pdf_file/0011/165917/Nephrostomy-Tubes-Toolkit.pdf
http://transhealth.ucsf.edu/trans?page=guidelines-vaginoplasty
https://www.uwhealth.org/healthfacts/radiology-invasive/8038.pdf

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО