Начало Медицинска енциклопедия Лечения Трахеотомия Хирургично лечение

Трахеотомия

Трахеотомия - изображение

Трахеотомията е хирургическа процедура за отваряне на трахеята. Тя се осъществява при спешни ситуации, в операционна зала или при леглото на болния - при критично болни пациенти. Трахеотомия се извършва когато до белите дробове не достига достатъчно въздух, ако пациентът не може да диша самостоятелно или се натрупват секрети в трахеята, поради затруднено преглъщане. Трахеята може да бъде блокирана по много причини - подуване, тежка травма на шията, носа и устата, чуждо тяло, парализа на фарингеалните мускули или тумори.

Трахеотомията може да бъде:

- Спешна трахеотомия - извършва се при спешни ситуаци. Прави се разрез на ларинкса в областта на крикотиреоидната мембрана. В разреза се поставя тръбичка, свързана с обдишвател (амбу).

- Хирургична трахеотомия - отнема повече време и винаги се извършва в операционна зала под обща анестезия. Хирургът прави разрез (инцизия) на кожата на шията, която лежи над трахеята. Шийните мускули се разделят, идентифицират се хрущялните пръстени. Метална или пластмасова тръба се поставя в отвора. Към нея се свързва механичен вентилатор, който доставя кислород до белите дробове. След хирургична трахеотомия, пациентът остава в болница за 3 - 5 дни с оглед възникване на усложнения.

Постоперативно, особено при деца, се извършва контролна рентгенография на гръдния кош, за да се провери дали тръбата е разместена или са настъпили усложнения. Предписват се антибиотици с цел намаляване на риска от възникване на инфекция. Въздухът, който поема пациента трябва да бъде овлажнен. По време на болничния престой пациентът и неговите близки се приучават как да почистват трахеотомичната тръба и да отстраняват натрупаните секрети с помощта на катетър.

Ако трахеотомията е временна, тръбата се премахва. В този случай раната зараства бързо като оставя на мястото си малък белег. Ако трахеотомията е постоянна, разрезът остава отворен. Възможно е да се наложи допълнителна операция за разширяване на отвора, тъй като с времето той се свива.

Основните усложнения при процедурата са свързани с кървене, нараняване на ларинкса или хранопровода, запушване на тръбата от съсиреци, мукус или налягането на въздухоносните пътища. Рисковете, свързани с трахеотомия са по - високи при следните групи пациенти: деца, пушачи, алкохолици, лица с наднормено тегло, лица над 60г, пациенти с хронични заболявания и дихателни инфекции, пациенти, приемащи миорелаксанти, приспивателни, транквилизатори или кортизон.

Още по темата:

2.5, 4 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Трахеотомия

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияЗдравни съветиИсторияФизиологияАлт. медицинаНовиниЛюбопитноЛайфстайлБотаникаКлинични пътекиХранене при...ПатологияИзследванияПсихологияЗаведенияОрганизацииСпортСнимкиСоциални грижиНормативни актовеРецептиСпециалистиОбразованиеИнтервютаНаправления в медицината