Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Фактори, влияещи върху здравното състояние на населението и контакта със здравните служби Лица, обърнали се към здравни служби във връзка с необходимостта от провеждане на специфични процедури и получаване на медицинска помощ Грижа за изкуствени отвори Грижа за гастростома

Грижа за гастростома МКБ Z43.1

Грижа за гастростома МКБ Z43.1 - изображение

Гастростомата представлява специална тръба, която се поставя през коремната стена в стомаха на пациента и осигурява приема на храна, течности и лекарства. Поставянето на гастростома се налага при различни състояние, при които е невъзможно или затруднено нормалното хранене на пациента. Например при:

Важно е да се полага специална грижа за гастростомата, тъй като могат да се получат различни неблагоприятни усложнения, като кървене, развитие на инфекция, увреждане на други органи, преместване или увреждане на тръбата.

гастростомаСлед поставянето на гастростомата трябва да се наблюдават жизнените показатели на пациента, за да се избягнат усложнения. Кожата в областта трябва да се поддържа суха, да не се носят пристягащи дрехи. След като стомата е зарастнала (след 7-10 дни) е важно да се почиства всеки ден със сапун и вода. Не трябва да се използват кремове или пудри.

На следващия ден след поставяне на гастростомата е задължително да се ротира, както и след всяко почистване. Ако обаче причинява болка у пациента или тръбата отказва да се завърти трябва да се потърси лекарска помощ. Някои тръби са снабдени с вътрешен балон, изпълнен с течност. При почистване течността трябва да се смени с друга.

В началото след поставянето на гастростомата пациентът приема само течности (парентерално хранене), като постепенно се добавя твърда храна към хранителния режим. За да се избегнат киселини в стомаха или рефлукс на стомашно съдържимо се препоръчва храненето да се извършва в седнало положение. Всички лекарства се приемат в течна форма. Някои лекарства са с гъста консистенция и се налага да се разреждат с вода, за да могат да минат безпроблемно през тръбата.

Преди и след всяко хранене тръбата трябва да се промие с 30-50 мл хладка, като преди това е преварена водата, за да се предотврати запушването й. Ако се открие такова запушване се препоръчва да се извърши някое от следните мероприятия:

  1. проверка дали всички щипки са отворени и тръбата не е прегъната
  2. свързване на 50 мл спринцовка към края на тръбата и опит за аспирация на излишно количество течности
  3. масаж на зоната, където има запушване
  4. промиване с 50 мл газирана вода (стерилна), като се остави да действа 30 минути

Никога не трябва да се опитва да се отпуши блокадата, чрез използване на остри предмети.

Задържане на голямо количество въздух или газ в стомаха може да причини дискомфорт в корема и подуване. Ако настъпи някой от тези симптоми, стомахът може да се вентилира или “декомпресира” след нахранване, за да се осигури облекчение. Вентилация може да се препоръча преди или по време на ентералното хранене в зависимост от симптомите. Честотата на вентилиране се определя и от симптомите и желанието на пациента.

В рубриката грижа за гастростома се включени и методи за облекчаване на симптомите. Препоръчва се масаж на коремната област. Най-често използваният метод е да се прикачи празен резервоар на ентералното разпределително устройство към частта от тръбата, която е за изхранване и да се повдигне над нивото на стомаха на пациента, като се увери, че всички щипки са отворени. Това позволява на излишния въздух да излезе нагоре без загуба на съдържимото в стомаха.хранене чрез гастростома

Гастростом може да се постави, за да се отстрани стомашното съдържание и да се облекчат симптоми, като гадене и повръщане, когато има пълна чревна обструкция или стаза. Това обикновено е в терминални стадии на злокачествени заболявания. Гастростомите, поставени с цел вентилиране, обикновено се поставят по-ниско в стомаха.

Понякога някои пациенти изпитват проблеми с преглъщането (дисфагия) и говора, което с течение на времето може да се влоши. Ако това се случи трябва да се потърси помощ от логопед. Понякога пациентите изпитват дискомфорт от гастростомата. Мястото около стомата трябва да се проследява за наличие на оток, зачервяване или белези за инфекция. Ако има болка се изписват аналгетици, но ако тя е много силна или не се облекчава трябва да се потърси лекарска помощ.

На мястото на навлизане на тръбичката в кожата могат да се образуват гранулации (незряла съединителна тъкан). На външен вид са червени или розови, могат да са както с гладка, така и с набраздена повърхност. На допир са с мека консистенция и кървят лесно.

Причина за появата на гранулационна тъкан е прекомерната влажност или движение на устройството, а може и поради инфекция. За да се предотврати появата на такава тъкан се препоръчва зоната да се почиства и изсушава, да не се използват овлажняващи кремове и пациента да не движи твърде често тръбичката. Могат да се появят екскориации (протриване, ожулване), поради излив на стомашна течност или поставяне на влажни марли върху зоната за дълго време.

Поставената гастростома не е за цял живот и се налага да се сменя. Влошаването на качеството на тръбата или устройството се характеризира със структурни промени у тях, правейки ги по-чупливи. Белезите, които показват, че устройството трябва да се смени с друго са:комплект за гастростомия

  • формата и контурите му се променят
  • става меко и лесно се огъва
  • стената му се уплътнява и така лумена се стеснява
  • по вътрешната му повърхност могат да се появят черни или бели точки, които да представляват колонии от микроорганизми
  • обезцветяване на устройството

Преместването на амортисьора на устройството за гастростомия извън стомаха и попадането му в гастроинтестиналния тракт или перитонеума с частична или пълна загуба на проходимостта на тракта между дисталния връх на устройството и стомаха се нарича синдром на Buried Bumper. Това обикновено се дължи на прекомерно разпъване на устройството. Състоянието се среща рядко и води до допълнителни усложнения като перитонит, некротизиращ фасциит или инфекция.

4.1, 9 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.buckshealthcare.nhs.uk/Downloads/Patient-leaflets-gastroenterology/Gastrostomy%20tube%20PEG%20aftercare%20guidelines%20for%20patients%20and%20carers.pdf
https://www.aci.health.nsw.gov.au/__data/assets/pdf_file/0017/251063/gastrostomy_guide-web.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4010002/

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО