Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Други болести на червата Паралитичен илеус и непроходимост на червата без херния

Паралитичен илеус и непроходимост на червата без херния МКБ K56

Паралитичен илеус и непроходимост на червата без херния МКБ K56 - изображение

Паралитичният илеус е вид чревна непроходимост, при който е потиснат гладко мускулния тонус на червото и моторната дейност на червото намалява или напълно изчезва.

При паралитичен илеус и непроходимост на червата без херния, освен луменът се заангажира и прилежащия опорак с последващо нарушение в кръвообращението в засегнатия чревен сегмент.

Тук ще бъдат разгледани различни форми на илеус: паралитичен илеус, волвулус, инвагинация, запушване на червото от жлъчни камъни, ентеролит и запушване от фекалии, перитонеални сраствания, стеноза и стриктура на червото.

При паралитичен илеус червото е дилатирано и изпълнено с течности и газове. Най-честата причина е токсично - възпалителна. Най-голям процент се пада на острия гноен перитонит, може да се наблюдава при заболявания като захарен диабет, пневмония, уремия, порфирия. Към рефлекторните причини спадат жлъчна колика, остър панкреатит, бъбречна колика, инфаркт на миокарда и др. Миогенни причини за паралитичен илеус са хипокалиемия, хипопротеинемия, авитаминоза и др. Съдовите причини са мезентериална исхемия, сърдечна декомпенсация, портална хипертензия. Неврогенни причини са herpes Zoster, tabes dorzales и др. Паралитичният илеус клинично се изявява със слаба болка в корема и подуване. Коремната стена е мека и без напрежение.Повече за паралитичен илеус можете да прочетете при:

Инвагинацията като част от паралитичен илеус и непроходимост на червата без херния е междинна форма между обтурационния и странгулационния илеус (чревна непроходимост). Тя се локализира най-често в областта на апендикса (илио-цекалната област), като тънкото черво навлиза в дебелото черво. По-често се среща в детската възраст и при стари хора.
При странгулационния илеус промените в чревния лумен се съпровождат от тежки изменения в мезентериума на засегнатия чревен сегмент. От компресията на вените в странгулираното мезо настъпва венозен застой и при запазен приток на кръв по артериите се развива кръвен ексудат. Впоследствие спира и артериалния приток на кръв по артериите и настъпва некроза.
Основните симптоми при стронгулационния илеус са: болки в корема, задръжка на газове и изпражнения, балониране (подуване) на корема и повръщане. Странгулационния илеус настъпва внезапно, при болни в пълно здраве, протичат остро и много по-тежко. Повръщането тук е ранен симптом. Общото състояние се засяга значително по-рано.
Повече за инвагинация можете да прочетете при:

Под волвулус се разбира усукването на сегмент от гастроинтестиналния тракт около надлъжната ос. Наблюдава се при отдели, които имат дълъг опорак и са подвижни като - тънко, черво, сляпо черво, сигма и стомах. Най-често се среща волвулуса на сигмоидното черво. Клиничната картина зависи от степента на завъртането. Болните се оплакват от силна болка придружена с обилно повръщане. При непълно завъртане болката е коликообразна и немного силна.
Повече за волвулус можете да прочетете при:

Паралитичен илеус и непроходимост на червата без херния може да бъде причинена от жлъчни камъни. Напоследък се наблюдава увеличаване на честотата на илеус предизвикан от жлъчен камък. Това се обяснява с увеличаване на заболеваемостта от жлъчно каменна болест. Жлъчният камък може да попадне в храносмилателния тракт пътя на ductus choledochus. Обикновено това са малки и не предизвикват чревна непроходимост. Голям жлъчен камък, който да причини илеус попада в червата по пътя на патологично създадена билио - дигестивна фистула. Клинично се изявява с остра, внезапна коликообразна болка, с мигриращ характер. Започва от епигастриума и може да се локализира в различни области на корема.
Повече за чревна непроходимост причинена от жлъчен камък можете да прочетете при:

Запушване на червото може да се причини и от други причини каквито са ентеролит и фекалното запушване. Ентеролилите са минерални или калкулозни конкременти, които могат да се формират навсякъде по стомашно - чревния тракт. Химичният им състав е разнообразен. Дългосрочно използване на магнезиев оксид като слабително средство е известна причина за образуване на ентеролит. Фекаломите се образуват при хора, които заедно с храната поемат големи количества чужди тела (като костилки от плодове), и при патологични състояния на дебелото черво, като атония, хемороиди, колит, фисури на ануса. Клинично се представя с протрахирано протичане, тежест, слаби болки и балониране на корема.
Повече за друг вид запушване можете да прочете при:

Чревните сраствания са друг вид паралитичен илеус и непроходимост на червата без херния най-често се наблюдават след прекаран перитонит и по-рядко след лапаротомия извършена по повод на някое заболяване. Нарича се още адхезивен илеус и е една от най-тежките форми на механична чревна непроходимост. Клиниката обикновено се изявява след диетична грешка. Характерни симптоми са метеоризъм, болка в корема, гадене с повръщане.
Повече за перитонеални сраствания с непроходимост можете да прочетете при:

Неуточнена и други видове чревна непроходимост могат да се причинят и от: ентеростеноза, стеноза или стриктура на тънкото или дебелото черво. Те могат да бъдат както вродени така и придобити. Причини за придобита стеноза и стриктура на червата са: травма, нарушено кръвоснабдяване на чревната стена, възпалителни процеси и др. Изявява се с пристъпообразна коремна болка, подуване на корема, гадене и повръщан.
Повече за неуточнена и друга чревна непроходимост прочетете при:

Неуточнен илеус се поставя като диагноза тогава, когато има клинична картина, анамнестични и физикални данни за чревна непроходимост, но не е потвърдено чрез инструментални изследвания. Болния се оплаква от болка, повръщане, задръжка на газове, метеоризъм, подуване на корема.
Повече за неуточнена чревна непроходимост можете да прочетете при:

2.8, 6 гласа

ВИДОВЕ Паралитичен илеус и непроходимост на червата без херния МКБ K56

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Паралитичен илеус и непроходимост на червата без херния МКБ K56

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Паралитичен илеус и непроходимост на червата без херния МКБ K56

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Паралитичен илеус и непроходимост на червата без херния МКБ K56

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

АнатомияКлинични пътеки