Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Други болести на червата Паралитичен илеус и непроходимост на червата без херния Друг вид запушване на червата

Друг вид запушване на червата МКБ K56.4

Друг вид запушване на червата МКБ K56.4 - изображение

Запушване на червата може да се причини от най-различни причини.

Друг вид запушване на червата включва:

  • Ентеролит;
  • Запушване на колон;
  • Запушване от фекалии.

Фекално запушване е образуване и натрупване на голяма маса сухи, твърди изхождания в ректума или колона.

Ентеролит е минерално втвърдяване или калкулоза образувана в стомашно-чревния тракт. Ентеролитите са много редки и трудно се различат от камъните на жлъчния мехур. Химичният им състав е разнообразен и рядко може да се намери огнище.

Причини за други вид запушване на червата
Запушването от фекалии е потенциално усложнение на хроничен запек. Причина за запек може да бъде свързана с диета бедна на фибри, ограничен прием на течности, странични ефекти от лекарства (опиати), липса на физическа активност. Специфични заболявания като синдром на раздразненото черво, неврологични заболявания, диабет, автоимунни заболявания като амилоидоза, лупус, склеродермия може да предизвикат запек. Хипотиреоидизъм може да доведе до хроничен запек заради муден, бавен и по-слаб моталитет на дебелото черво. Железни добавки или повишени нива на калций в кръвта са също потенциални причини за запек. Друга честа причина е увреждане на гръбначния мозък.

Неправилно използване на магнезиев оксид дългосрочно като слабително е една от известните причини, които водят до ентеролит. Ентеролитите могат да се образуват около огнища чуждо тяло като семена, камъчета, парче канап, които са дразнители.

Клинична картина на други вид запушване на червата
Запушването от фекалиите клинично се изявява с хроничен запек, фекална инконтиненция, парадоксална диария. Усложненията могат да включват некроза и язви на колона или ректума. В зависимост от тежестта на заболяването може да има коремна болка, подуване на корема, спазми, загуба на апетит и загуба на тегло, гадене и повръщане, объркване или възбуда, главоболие и общо неразположение. Други възможни симптоми, които могат да се появят са болка ниско в гърба, често уриниране или загуба на контрола върху пикочния мехур и уринирането.

Ентеролитите обикновено се образуват в дивертикули.
Повечето ентеролити протичат безсимптомно и не причиняват усложнения. Въпреки това всички усложнения, които се срещат могат да бъдат тежки. От тях най-често е запушването на червата, последвано от илеус и перфорация. Запушването на червата и илеус обикновено се появяват, когато голям ентеролит е изгонен от дивертикулум в лумена. Перфорацията обикновено се появява в дивертикулума.

Диагноза на други вид запушване на червата
Диагнозата се поставя от анамнезата на болния за хроничен запек и клиничната картина. Чрез палпация на корема може да се опипа твърда маса по хода на колона. Задължително се прави ректално туширане за откриване фекална маса в ректума и преценка на моталитета на червото. Диагнозата се потвърждава чрез рентгеново изследване нативно или с бариева каша вкарана пер ректум или колоноскопия.

Повечето ентеролити обикновено не се виждат на рентгенова снимка, те понякога могат да се визуализират на компютърна томография. Те обикновено се диагностицират чрез ултразвук.

Лечение на други вид запушване на червата
Лечението на фекално запушване на червата се състои в използване на различни методи за омекотяване на изпражненията и отстраняването им. Могат да се използват клизми и осмотични лаксативни, за да се омекотят изпражненията чрез увеличаване съдържанието на водата, докато стана достатъчно меки да се екапсулират. По ефикасни от оралните лаксативни са клизмите (хиперосмотични физиологични разтвори) и свещичките (глицеринови свещички), които действат на принципа увеличаване на съдържанието на водата и стимулират перисталтиката. Много рядко, когато консервативните методи не дадат резултат се налага оперативно лечение.

При обикновени случаи на обструкция, където няма усложнения се използват различни хирургични и нехирургични техники за отстраняване на ентеролита.

3.5, 8 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Друг вид запушване на червата МКБ K56.4

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия