Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Други болести на червата Паралитичен илеус и непроходимост на червата без херния Паралитичен илеус

Паралитичен илеус МКБ K56.0

Паралитичен илеус МКБ K56.0 - изображение

Паралитичен илеус се характеризира с потисната гладко мускулен тонус, намаление до пълно изчезване на моторната дейност на червата. Червото е дилатирано и изпълнено с газове и течности.

Паралитичен илеус включва:

  • Парализа на червата;
  • Парализа на колона;
  • Парализа на тънкото черво.

Най-честата причина е токсично - възпалителна, като най-голям процент се пада на острия гноен перитонит. Може да се наблюдава при заболявания като уремия, пневмония, захарен диабет, порфирия, морфнови отравяния и др.
Паралитичен илеус може да се причини по рефлекторен път както е при коремна травма, жлъчна колика, бъбречна колика, ретроперитонеален хематома, остър панкреатит, инфаркт на миокарда и др.
Към миогенните причини спадат хипопротеинемия, хипокалиемия, авитаминоза и др. Съдови причини са сърдечна декомпенсация, мезентериална исхемия и портална хипертензия.
Неврогенни причини са травми на гръбначния мозък, tabes dorzales, herpes Zoster и др.

Клинична картина на паралитичен илеус
Клиничната картина на паралитичен илеус се характеризира с подуване и слаби болки в корема. Липсват коликообразни болки. Коремът се раздува равномерно и дифузно. Коремната стена е мека, неболезнена и без напрежение. Перисталтиката е съвсем вяла или въобще липсва, с изразено чревно плискане.
От рентгеновото изследване на корема дебелото черво е изпълнено с газове.

Лечение на паралитичен илеус
Лечението е неоперативно и оперативно. В началото на заболяването е необходимо да се извърши декомпресия на ГИТ чрез назогастрална сонда и евакуация на стомашно - чревното съдържимо и засилена стимулация на чревната моторика. В крайния случаи се прибягва към оперативно лечение с цел премахване на видими причини и декомпресия на чревния тракт чрез илеостома или колостомия.

3.4, 9 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Паралитичен илеус МКБ K56.0

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Паралитичен илеус МКБ K56.0

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Паралитичен илеус МКБ K56.0

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия