Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Други болести на червата Паралитичен илеус и непроходимост на червата без херния Илеус, неуточнен

Илеус, неуточнен МКБ K56.7

Илеус, неуточнен МКБ K56.7 - изображение

Острата чревна непроходимост представлява прекъсване на чревния пасаж, поради запушване на лумена на червото от различни процеси, заклещване, усукване, притискане отвън, срастване или парализа на мускулатурата на червата.

Причините, които обуславят развитието на илеус, неуточнен могат да се разделят на две основни групи:
Предразполагащи причини са: наличие на сраствания, които предизвикват прегъване и заклещване, вродени аномалии в развитието на храносмилателната система, различни образувания в лумена на червата - чужди тела, тумори, жлъчни камъни, глисти и др.
Провокиращи причини водещи до илеус са претоварването на храносмилателната система с обилно количество груба храна, голямото физическо натоварване, продължително гладуване, внезапно и рязко повишаване на вътре коремното налягане и др.
Основните патологични промени настъпващи при развитието на чревна непроходимост (илеус) са: разстройство в моториката, разстройство на секрецията и резорбцията на червата, в последствие с образуване на токсични субстанции в чревния лумен, загуба на течности и електролити, бактериална инвазия и развиващо се остро възпаление на перитонеума (перитонит).

Известни са много класификации на острата чревна непроходимост - илеус, неуточнен, изградени въз основа на различни фактори - причини, локализация, симптоматика и др. Най-общоприето е разделянето на илеуса на механичен и динамичен:

I. Механичен илеус - при него е налице механична пречка за прекъсване на пасажа в червата. Среща се в над 95% от случаите. Разделя се на:
1. Обтурационен илеус е чревна непроходимост причинена от запушване на лумен на червото от процес, който се развива в стената на червото, паразити, чужди тела, или вследствие притискане на червото отвън от заболявания на съседни органи. При обтурационния илеус инервацията и кръвоснабдяването на червото не са нарушени.
2. Странгулационен илеус е вид чревна непроходимост възникващ поради усукване, преплитане и др. При него има нарушаване в кръвоснабдяването и инервацията. Странгулационният илеус се представя от следните четири вида:
- Инкарцерация - заклещване
- Инвагинация - навлизане на черво в черво
- Волвулус - завъртане на чревен сегмент на 30 до 360 градуса
- Възлообразуване
3. Адхезивен илеус - развива се поради сраствания след заболявания или оперативни интервенции на коремните органи.

II. Динамичен илеус - разделя се на:
1. Паралитичен илеус - характеризира се с потиснат гладкомускулен тонус и намаление до пълно изчезване на моторната чревна дейност. Може да се наблюдава при заболявания като уремия, пневмония, захарен диабет, травма на корема, жлъчна или бъбречна колика и др.
2. Спастичен илеус - предизвиква се от спазми на червото поради различни външни и вътрешни причини.

Клинична картина на илеус, неуточнен
Основен симптом е острата болка в корема, която настъпва внезапно и е с разнообразен характер и сила. Най-високата и степен е т.нар. „илеусен писък". Болката е с голяма сила, наблюдава се общо безпокойство на болния, който не може да си намери място в леглото. В по-ниските степени болката е тъпа и е по целия корем. Докато при обтурационния илеус болката е коликообразна, при странгулационния тя е постоянна и рязко се усилва по време на пристъп. Други чести симптоми са повръщането, задръжката на газове и фекални маси, метеоризъм.

Диагноза на илеус, неуточнен
Диагнозата се поставя въз основа на данните от анамнезата, общия и коремния статус. Ректалното туширане е важно, за да се установи наличието на някакъв процес в ректума. Най-ценни данни за диагнозата се получават от рентгеновото изследване, при което се установява симптомът на Клойбер - водно — въздушни (хидро - аерични) сенки или нива. При биохимичното изследване се установява нарушение на електролитната обмяна, диспротеинемия, нарушение на алкално — киселинното равновесие и др.

Лечението на чревната непроходимост е оперативно.

3.8, 10 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия