Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на пикочо-половата система Тубулоинтерстициални болести на бъбреците Хроничен тубулоинтерстициален нефрит Други хронични тубулоинтерстициални нефрити

Други хронични тубулоинтерстициални нефрити МКБ N11.8

Други хронични тубулоинтерстициални нефрити МКБ N11.8 - изображение

Неспецифичните инфекциозни възпаления на пиелокаликсната система на бъбреците с давност над три месеца и без обструкция на пикочните пътища, се водят други хронични тубулоинтерстициални нефрити.

Към други хронични тубулоинтерстициални нефрити принадлежи необструктивен хроничен пиелонефрит.

Най-честите микроорганизми, предизвикващи инфекцията са грам - отрицателни бактерии, каквито са: E.coli, Proteus spp, Klebsiella spp и други.

Причините за проникването на бактериите в пиелокаликсната система, както и за хронифицирането на инфекцията са различни:

  • Везикоуретрален рефлукс (връщане на урина от пикочния мехур към по-горните нива на пикочните пътища).
  • Вродени аномалии на урогениталната система.
  • Дисфункция на пикочния мехур.
  • Имуносупресивни състояния (прием на медикаменти, потискащи имунната система, захарен диабет, неоплазми и други).
  • Неправилно или ненавременно лечение на остър пиелонефрит и други.

Под влияние на ендо- и екзотоксините, отделяни от микроорганизмите се развива възпалителна реакция, като пиелокаликсната система на бъбреците се дилатира и деформира. Предизвиканата от това задръжка на урина нарушава правилното функциониране на бъбреците.

Другите хронични тубулоинтерстициални нефрити протичат с периоди на безсимптомно протичане, редуващи се с обостряне, като постепенно състоянието клони към хронична и терминална бъбречна недостатъчност.

Пациентите могат да се оплакват от тъпа болка в кръста, парене при уриниране (дизурия), често уриниране, отделяне на голямо количество урина (полиурия), включително и нощем (никтурия), отпадналост, гадене, повръщане, субфебрилна температура, бледост на кожата и лигавиците (поради анемия), артериална хипертония (от ренален тип) и други.

Диагнозата други хронични тубулоинтерстициални нефрити се поставя според анамнезата (инфекция на пикочната система в миналото), клиничната изява и медицинските изследвания.

Едно от основните изследвания е уринният анализ, при който се установява количеството и съставът на урината, нейният седимент, относителното и тегло и т.н. Необходимо е след тоалет да се вземе средна порция сутрешна урина, която да се изпрати за урокултивиране. Така се доказва наличието на бактерии в урината, техния вид и чувствителност към антибиотици.

От образно диагностичните изследвания се използват ехография на бъбреци, екскреторна урография (вид рентгеново изследване с водоразтворимо контрастно вещество, въведено интравазално), КАТ (компютърно аксиална томография), цистоскопия (ендоскопско оглеждане на пикочния мехур) и други.

Лечението при хроничните тубулоинтерстициални нефрити цели премахването на причините за задръжка на инфекцията.

Обикновено това става чрез различни хирургични методи. Паралелно с това трябва да се санира инфекцията с подходящи антибиотици, да се коригира водно електролитното равновесие на организма, да се лекува артериалната хипертония и анемията.

3.0, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия