Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на дихателната система Остри инфекции на горните дихателни пътища Остър синуит Друг остър синуит

Друг остър синуит МКБ J01.8

Друг остър синуит МКБ J01.8 - изображение

Повече информация относно анатомичния субстрат на заболяването може да прочетете на следния линк:

Анатомия на синусите

Друг остър синуит по-често се среща в детската възраст, отколкото при възрастните. Характерно за острите синуити е острото начало проявяващо се основно със силни болки в главата, като болката се описва като пулсираща. Най-често възпалението ангажира максиларните синуси. Изолирано възпаление само на една група синуси е много рядко. Най-честото е съчетанието - възпаление на максиларните синуси и етмоидалния лабиринт.

Причинителите на остро възпаление на околоносните кухини са различни микроорганизми. Преди всичко инфекцията, предизвикваща остро възпаление на синусите, прониква през естествените отвърстия на синусите. Директно попадане на инфекцията може да настъпи при травми в областта на горната челюст.

Предразполагащи условия за възникване на остро възпаление на синусите са:

  • хронични заболявания
  • изкривяване на носната преграда
  • ексудативна диетеза
  • аденоидна вегетация
  • предразположеност към алергии и анамнеза за алергии към полени и др.

Клиничната картина при остро възпаление на синусите се изявява с обща и местна симптоматика. Общите симптоми са повишена температура, съпроводена с чувство на студ, пулсиращо главоболие със силна интензивност, като главоболието става по-силно при рязко навеждане и изправяне, отпадналост, намаление на апетита и др. Локалните симптоми зависят от това кой синус е засегнат.

Диагнозата се поставя въз основа на анамнестичните и обективни данни и рентгенографията на околоносните кухини.

Лечението на друг остър синуит е амбулаторно. Предписват се антибиотици и сулфонамиди, а локално - мехлеми и капки за нос. При по-тежки случаи се прилага и хирургично лечение.

3.8, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия