Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на дихателната система Остри инфекции на горните дихателни пътища Остър синуит Остър фронтален синуит

Остър фронтален синуит МКБ J01.1

Остър фронтален синуит МКБ J01.1 - изображение

Острият фронтален синузит е възпалително заболяване на фронталните синусови кухини, което се причинява от различни етиологични причинители с инфекциозен и неинфекциозен произход.

Заболяването остър фронтален синуит е често срещано, като е второто по честота след острото възпаление на максиларните синуси от възпалителните заболявания, засягащи околоносните кухини (синузит).

По-често засяга женския пол, отколкото мъжкият, като в някои от случаите заболяването хронифицира или се разпространява със засягане на някои от останалите синусови кухини.

Острото възпаление на фронталните синуси не се среща при деца под 7-годишна възраст, тъй като фронталните синусови кухини все още не са напълно развити при тях (нормално развитието на фронталните синуси започва в периода между 7-годишна възраст до навлизане в пубертета).

В около 5% от световното население липсват фронтални синуси поради неизяснени причини (вероятно генетични), което ги изключва от заболявания, свързани с фронталните синуси.

Най-често острият фронтален синуит се причинява по съседство от разпространение на първична инфекция от остър назофарингит или ринит. Затова в много от случаите на диагностициране на възпаление на фронталните синуси, е в комбинация с по-горе изброените заболявания.

Причинителите на острия фронтален синуит се разделят на инфекциозни и неинфекциозни.

Инфекциозните причинители са:

 • Вируси - коронавируси, риновируси, грипни и парагрипни вируси, аденовируси и др. От тях най-честите причинители на остър фронтален синуит са риновирусите. Когато причинителят е от вирусен произход протичането на заболяването е средно около 7-10 дни.
 • Бактерии - S.aureus, S.pneumoniae, H.influenzae, M.catarrhalis и др. Най-често изолираният бактериален причинител на острото възпаление на синусите е H.influenzae. При бактериална инфекция заболяването е с по-продължителен ход с персистиране на оплакванията.
 • Гъбички - макар и рядко, острият фронтален синузит може да бъде причинен от гъбична инфекция при имунокомпрометирани пациенти (болни от СПИН или други заболявания, които са свързани с потискане на имунитета). Също така се среща и при пациенти със злокачествени новообразувания на химиотерапевтично лечение, което отново потиска имунната система. Гъбичните инфекции на синусите при тези пациенти често засягат и очите. Лечението включва противогъбични и имуностимулиращи лекарства. Най-честите причинители на остър фронтален синузит са гъбичките от род Aspergillus.

Алергичният гъбичен синузит е хроничен синузит, при който гъбичките причиняват алергична реакция, характеризираща се с назална конгестия и образуване на синусови полипи. Самите гъбички причиняват разрастване на епитела в синусовите кухини, което се третира хирургично.

За неинфекциозни причинители на остър фронтален синузит се посочват рискови фактори, поради които може да настъпи локален възпалителен процес, като:

 • Полипи на синусите и носната кухина - това са доброкачествени разраствания на лигавицата на синусите или носната кухина. Имат капковидна форма и проявяват голяма вариабилност в мястото на своя растеж. При достигане на достатъчно големи размери, за да причинят обструкция, се появяват характерните симптоми.
 • Изкривяване на носната преграда - физиологично и двете носни половини на носната кухина взимат еднакво участие в акта на дишане. При изкривяване на носната преграда се нарушава нормалната циркулация на въздуха, което осигурява среда подходяща за развитието на различни патогенни причинители. Самото изкривяване може да е вроден дефект на носната кухина или да се получи вследствие на травма.
 • Злоупотреба с кокаин - честата злоупотреба с това наркотично вещество има деструктивно действие върху носната преграда и носната лигавица. Има случаи на пълно изчезване на носната преграда от употребата на кокаин. По този начин се благоприятства развитието на инфекциозен процес поради нарушения въздушен поток на дихателните пътища.

Като предразпологащи фактори към заболяването се посочват:

 • чести настинки
 • алергични реакции
 • тютюнопушене
 • уголемени тонзили (сливици)
 • отслабена имунна система
 • гъбични инфекции
 • структурни разлики в синусовите кухини

За правилното разбиране на заболяването е нужно познание за анатомичната структура и разположение на фронталните синуси. Те са кухини, изпълнени с въздух, които се намират в проекцията на челната кост (os frontalis). Двете кухини са разделени една от друга чрез преграда, но в много случаи има образувани комуникации между тях. Показват голяма вариабилност по отношение на големина и форма. Двата фронтални синуса се отварят в средната носна конха (среден носен ход) посредством челно-носния канал (ductus nasofrontalis). Именно обструкцията на този канал благоприятства възникването на възпалителни процеси в синусовата кухина.

За патофизиологичен механизъм за възникване на заболяването се посочва нарушение в мукоцилиарният клиърънс на фронталните синуси. Мукоцилиарният клиърънс е система от специфични клетки разположени в два слоя над синусовата лигавица. Те са богати на гликопептиди, мукопротеини и имуноглобулини. Те произвеждат мукус, който физиологично се оттича от синусовите кухини.

Мукоцилиарният клиърънс във фронталния синус се извършва по посока обратна на часовниковата стрелка в десния синус и по посока на часовниковата стрелка в левия фронтален синус. При наличие на възпалителен процес се получава хиперемия, зачервяване и оток на лигавицата на синусите. Това нарушава физиологичния клиърънс на произведения мукус и той остава в синусите. Това предразполага към развитието на инфекция вътре в самите синусови кухини.

Механичната обструкция в дренажа на синусите по същия механизъм води до възпалителен процес. Предвид близкото анатомично разположение на етмоидните и фронталните синуси, обструкцията на етмодните клетки много често води до развитието на остър фронтален синуит.

възпаление на фронталния синус

В допълнение, има редица анатомични вариации, които мога да доведат до обструкцията на назофронталния канал, като уголемена носна конха (concha bullosa), латерално разположение на израстъка на решетъчната кост (processus uncinatus) и др.

Симптомите на остър фронтален синуит варират в зависимост от вида на възпалението и причинителя. Има и оплаквания, които са общи за всичките етиологични причинители на заболяването, като:

 • Главоболие - то е локализирано около очите и челото (по проекцията на фронталните синуси). Характерно за него е, че е по-силно сутрин, а следобед се замества с чувство на тежест и пълнота. Болката може да обхваща само едната половина на челото или цялото чело. Причината за болката е обструкцията на синусовите кухини и нарушение в дренажа на произведения мукус. Това води до повишаване на налягането в самите синуси и до характерната болка.иницииране на синузит
 • Назална конгестия - запушването на носа е свързано с възпалителните промени в лигавицата, които причиняват нейното набъбване. Това може да доведе и до затруднено дишане.
 • Чувство за натиск зад очите
 • Хипосмия - намалено чувство за мирис.
 • Обща отпадналост
 • Фебрилитет - повишена телесна температура, поради възпалителния процес.
 • Назална секреция - едно от честите оплаквания при заболяването. Болните се оплакват от изтичане на слузен или слузно-гноен секрет с различен цвят - от прозрачен до зеленикав.
 • Неприятен дъх от устата - дължи се на задръжката на секрет и на локалния възпалителния процес.
 • При разпространение на възпалението към фаринкса или структурите на средното ухо могат да се появят оплаквания като кашлица, зачервено гърло или намаление на слуха.

Диагнозата се поставя на базата на характерните симптоми при прегледа и назначаването на рентгенография на череп или КТ, при които могат да се визуализират възпалителните промени на синусовите кухини. Чрез предна риноскопия се установява най-често КТ-фронтален синузитхиперемирана и оточна лигавица, а в средния носов ход - наличие на ексудат.

Лекарят трябва да попита за продължителност на оплакванията. Това е важно в диференциално-диагностичен план за разграничаването между бактериален и вирусен фронтален синузит. Ако симптомите персистират повече от 10 дни евентуално става въпрос за бактериална инфекция. За потвърждаване може да се вземе материал за микробиологично изследване.

Целта на лечението на острия фронталния синузит е да се подобри дренирането на слуз и да се запазят синусите. Възможностите за лечение варират в зависимост от вида на причинителя.

Вирусните инфекции са отговорни за много случаи на фронтален синузит. Планът за лечение обикновено включва почивка, пиене на много течности и използване на назални спрейове без рецепта или деконгестанти.

При наличие на доказан бактериален причинител към планът за лечение се добавят антибиотици. Най-подходящите антибиотици за лечение на остър фронтален синузит са:

 1. Амоксицилин
 2. Кларитромицин
 3. Азитромицин

Ако фронталният синузит е резултат от алергии, лекарите обикновено препоръчват избягване на алергена и използване на кортикостероидни, назални спрейове и антихистамини.

Ако възпалението на фронталния синус е причинен от механична обструкция (изкривена носна преграда, полипи) на дренажа може да се премине към оперативно лечение. Също така към хирургично лечение на заболяването се пристъпва, когато инфекцията не реагира на медикаментозното лечение. Друга важна индикация за операция е наличието на орбитални и вътречерепни усложнения или хронифициране на възпалителния процес с периоди на обостряне и ремисия. Диагнозата инвазивен гъбичен синузит също е индикация за операция.

Усложненията най-често се проявяват при неправилно проведено лечение на заболяването. Най-често е хронифициране на процеса, ако симптомите персистират повече от 12 седмици.

С повишено внимание трябва да се наблюдават пациентите със симптоми:

 • тежки, постоянно главоболие
 • болка или скованост на шията
 • висока температура
 • трудно фокусиране
 • внезапни проблеми със зрението
 • оток или зачервяване на лицето, очите или клепачите

Тези персистиращи оплаквания от страна на пациента говорят за наличие на възможно усложнение, което може да обхваща различни структури и тъкани на организма.

Начините за превенция от заболяването включват:

Всички тези косвени методи за превенция от това заболяване поддържат имунната активност на организма и намаляват риска от инфекции на синусите.

Прогнозата за острия фронтален синуит е благоприятна. При правилно лечение симптомите отшумяват в рамките на 1-2 седмици. Може да отнеме няколко седмици, докато синусите се дренират напълно. Важно е да се вземе пълен курс на лечение, както е указано, дори ако изглежда, че симптомите се подобряват.

3.4, 8 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/wiki/Frontal_sinus
https://www.merckmanuals.com/home/ear,-nose,-and-throat-disorders/nose-and-sinus-disorders/sinusitis
https://www.medicalnewstoday.com/articles/322932.php
https://emedicine.medscape.com/article/862292-overview#showall
https://www.healthline.com/health/frontal-sinusitis#causes

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия